Aktia ja USA:n suurimmat teknologiayritykset
Aktia myy mielestäni kiinnostavaa strukturoitua bondia, jonka ehtoihin voi tutustua linkistä. Huonoimmassa tapauksessa 111% kurssilla merkityistä bondeista saa 5 v:n kuluttua takaisin 100 % pääoman ilman korkoja olettaen, ettei Aktia tee konkurssia. Paremmassa vaihtoehdossa tuotto on 140-160 % osakekorin tuotosta. Kori koostuu 7 magnificentista pl. Tesla ja lisättynä pienin painoin Broadcomilla ja 2 luottokorttifirmalla Visa sekä Mastercard (kuva) ja hyvin pienellä painolla muita USA:n suurten teknologiayrityksien osakkeita (40 yritystä, yhteensä 25% korista, joukossa muutama yritys USA:n ulkopuoleltakin, ks).
Jos uskoo ko. yrityksiin, tuotto on selvä, jos epäilyttää, tappio on rajattu.
Pari kommenttia ko. yrityksistä. Yleensä ne suuntaavat tuotteensa ja palvelunsa suoraan kuluttajalle hyötyen vahvasta brändistään. Mielestäni epäilyttävin tapaus on kallis Nvidia, se tuottaa laitteistojen osia, joille muut tietysti etsivät kilpailevia korvaajia, minkä lisäksi muut 6 magnificentia ovat kaiken järjen mukaan huolissaan riippuvuudestaan Nvidiaan.
Suhtautuisin myös pienellä varauksella niin AI:n kuin pilvipalveluitten ylettömään hypetykseen. Esim. Apple lienee arvioinut olevansa haavoittuva päätelaitteiden tuottajana, siis alkuperäisellä alallaan. AI ja pilvipalvelut ovat olleet yritystä varmistaa Applen tulevaisuus. Hyvä niin, mutta toki pilvipalveluita tuottaa moni muukin yritys, joista hyvin suurella todennäköisyydellä löytyy uusia mahtitekijöitä. Vaihtuvuus USA:n suurimpien yritysten joukossa on ollut niin vilkasta, että miksi ihmeessä nykyiset säilyttäisivät asemansa esim. seuraavat 56 vuotta (Nvidian PE Yahoon mukaan).
Kehotan myös lukemaan tuon tekstin. Siinä tuodaan esiin oma havaintoni, jonka mukaan sijoittajat eivät tiedosta voimakkaasti kasvavalla alalla riittävästi kehityskustannuksia, kilpailun kovuutta sekä kansallisten tukien vääristämiä markkinoita. Sequoiakin saattaa aiheesta pikkuisen tietää…
Suurimmat omistukseni ovat Alphabet ja Microsoft, pienempiä Amazon, Broadcom, luottokorttifirmat ja Nvidia ja seuraavaksi kommentoin halpaa Alphabetia. Kuten tunnettua, ko. yritys on viranomaissyynissä monessa paikassa. Miljardisakot tuskin rasittavat, mutta entä uhka pilkkomisesta? Kun J.D. Rockefeller Sr:n yritys Standard Oil Company pilkottiin, osat olivat kokonaisuutta arvokkampia, Alphabetin halpuuden takia en kanna tästä skenaariosta suurempaa huolta.
Jenkkimarkkina on nyt kallis… hintojen mahd tasoittuessa isommat tulevat alemmas nippuna..kirjoitin äsken Northern Drillingistä, nimi unohtu laittaa… Eli noteeraamattomista on vaikea tietoa saada, tai kauppapaikkaa Norjaan jos tiedätte niin kiinnostaa
Minulla on ainoastaan tieto, että Northern Drilling on jäänyt pois Oslon pörssistä 29.4.2024 :
”Northern Drilling Ltd. (the “Company“) is now de-listed from Euronext Oslo.”
Täällä oli tuo tieto:
https://www.northerndrillingltd.com/
Jäi tosiaankin pois pörssistä, ja vaikutti edulliselta suhteessa lähikuukausien markkina-arvoon, ja syy laskulle suurelta osin poistuminen pörssistä, näin ainakin tulkitsin. Ennen oli suomalaisille noteeraamattomille markkinapaikka, ei ole enään, ja näille ulkomaan lapuille löytyy googlettamalla jotain paikkoja, mutta en tiedä missä niissä kohtuuhintaan sais kaupattua.
Alphapet vaikuttaa minustakin kohtuuhintaiselta vahvaan markkina-asemaan nähden, mutta jos mietitte osto ajankohtaa niin nämä liikkuvat myös indeksin mukana, vaikka ovatkin toki itsenäisiä yhtiöitä.
Eivät nuo Mag7-osakkeet kaikki ole niin kovin kalliita. Varsinkin jos P/E-luku suhteutetaan ePSin kasvuvauhtiin (PEG), niin Amazon, Alphabet ja jopa NVidia näyttävät edullisilta.
NVidian kasvuvauhdin täytyy tietysti joskus hidastua ja ennusteisiin sisältyy aina pientä optimismia.
Itse olen mm. näiden lukujen perusteella ostanut lisää Amazonia ja Alphabetia.
Company P/E NTM P/EG NTM EV/EBITDA NTM
Apple 31 3,2 24
Microsoft 31 2,3 20
Alphabet 20 0,6 13
Amazon 35 0,6 14
Nvidia 39 0,4 34
Tesla 112 2,1 56
Meta 23 1,0 13
Ihan mudulla heittäisin, että sinun Norjan löydöt ym pienemmät yhtiöt tuottavat lähivuosina paremmin kuin jenkkiostoksesi. Google on kaikkien huulilla, mutta kun kykenee löytämään unohdettuja lappuja, niin siinä on lisäarvoa. Toki jenkit voi kaikesta huolimatta kehittyä myös markkinana, mutta on siinä hintaeroa muuhun maailmaan.