”Älä osta tuotteitamme vuoteen!”

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop kertoi helmikuussa Nokian luopuvan Symbian-käyttöjärjestelmästä. Kyllä sitä silloin jo ihmetteli kahta asiaa:

  1. Miksi Meegostakin pitää käytännössä luopua?
  2. Miksi Symbianista luopuminen piti ilmaista niin vahvasti samantien? Eikö se vähennä tuotteiden kysyntää turhaan?

Helpostihan tällaisissa asioissa voi taipua perusteettomaan besserwisserismiin, joten ihmettelyistä huolimatta toivo oli kova, että Stephen johtoryhmineen tiesivät paremmin, mitä tilanteessa kannattaisi tehdä, ja että räväkkä hyppy lauttametaforineen olisi paras ratkaisu.

Nyt uuden tulosvaroituksen jälkeen vanhat epäilykset nousivat taas entistä vahvemmin mieleen: mitä ********* Elop ja muu johtoryhmä oikein ajattelivat? Symbianista luopuminen oli varmasti oikea ratkaisu, mutta miksei virallista luopumista voitu tehdä vasta kun ensimmäinen WP7-puhelin olisi markkinoilla? Tällöin olisi voitu ensimmäisen WP7-puhelimen julkistuksen yhteydessä tuoda painokkaasti ja kovalla hypetyksellä höystettynä esille, kuinka uuden WP7-strategian ja WP7-puhelimen myötä Symbianille ei olisi enää tarvetta. Nyt kuitenkin helmikuussa käytetyllä julkistustavalla ei välttämättä uhrattu pelkästään parin seuraavan kvartaalin tulosta, vaan myös koko yhtiön imago.

Kävikö tässä nyt niin, että Elopilla oli oma, uhkarohkean heittäytyvä näkemys siitä, miten asiassa tulisi edetä, eikä epätoivoiseen tilaan joutunut ja selvästi epäonnistunut johtokunta enää uskaltanut tätä näkemystä juuri kyseenalaistaa?

Toivotaan kovasti, että tämä on jälleen vain asioista paremmin tietämättömän jupinaa.

7 thoughts on “”Älä osta tuotteitamme vuoteen!”

  1. Olen samaa mieltä. Aivan

    Olen samaa mieltä. Aivan käsittämätöntä toimintaa. Minä olen myynyt omat Nokiani ja odottelen aikaa parempaa. Syksystä tulee kova. Ensin putoaa Nokian tulos ja markkinaosuus ja sitten viellä se uutukainen windows luuri, joka tuottaa pettymyksen.

    Kansa ja analyytikot odottaa jotain coolia. Mutta on hirveän vaikea tehdä heti parempi tuote ja ekosysteemi kuin mitä androidin ympärillä on tänä päivänä. Sitä on rakennettu ja hiottu jo jonkin aikaa.  Ja niinpä luulen, että ensmänen winkka luuri tulee olemaan pettymys. Se ei pysty ohittamaan androidia ellei sitten tule jotain taivaallista ihmettä. Ja pettymystä seuraa lisää kurssilaskua.

    Onpa masentavaa. Ei voi kuin ihmetellä mihin tää päättyy. Löytyykö kova pohja jossain vaiheessa. Luulisi, että edes Nokia-Siemens on kovalla pohjalla.

    1. Ostin Nokian…

      lapselleni ensimmäiseksi puhelimeksi. Koska kehitys on nopeaa, niin ajattelin, että parasta ottaa kunnon puhelin. Todennäköisesti puhelin hajoaa tai katoaa, mutta kukapa huonoilla työkaluilla töitä tekisi. Lapset oppivat myös nopeasti. Kosketusnäyttö vähintään.

      Myyjät suosittelivat Androidia, jonka mielelläni ottaisinkin. Eloppikin sanoi, ettei tue enää sympparia. Mutta A-puhelimet ovat hinnakkaita. Halpa kiinalainen kännykkä taas hajoaa varmasti jo viikon sisällä. Valitsin lopulta vankan ja perinteisen juuri päivityksen saaneen Nokialaisen (keskihintainen, S60). En ole ostanut vuosiin uutta kännykkää, joten aika amatööri olen, vaikka alalla olenkin.

       

      Voi kauhistus millainen puhelin! 5 vuoden sisällä puhelimissa ei ole tapahtunut mitään kehitystä. Vain näyttö on päivitetty huonoon kosketusnäyttöön. Käyttöliittymää on hieman muutettu – jopa vaikeampi löytää haluttuja juttuja. Puhelimesta ei löydy mitään konkreettista uutta juttua tai, että se olisi helpompi käyttää. Mietinkin, mitä nokialaiset ovat tehneet viimeiset 5 vuotta? korjanneet sympparin bugeja? kymmeniä tuhansia henkilöitä kehittää uusia juttuja, mutta mitään uutta ei saada aikaiseksi. Tuttu juttu, kun katsoo historiaan. Ovi-palvelu on myös kaukana käyttäjäystävällisyydestä.

       

      Tuli mieleen Benefoni, jonka viimeisimpien puhelimien kuoret oliva halpaa muovia. Se karkotti loputkin uskolliset asiakkaat. 

       

      Nokian osakkeisiin en ole koskenut useisiin vuosiin, koska se oli mielestäni liian iso. Samoin johto vaihtui alvariinsa. Elopin ilmoitus sympparin lopettamisesta nauratti! Kuka ostaa tuon jälkeen sympparia? Vähän sama tilanne kuin Saabilla. Vain vannoutuneet ja muutosta karttavat henkilöt ostavat. Nokian mallit ja käyttis on tullut tiensä päähän. Uutta ja helppokäyttöisempää pitää saada markkinoille. Kun Nokia esittää selvästi paremman puhelimen, niin alan taas uskomaan Nokiaan. Nokia on tärkeä yritys Suomelle ja suomalaisille. Onneksi brandin arvo ja ostovoluumi säilyy aika pitkään vaikka mokaisi. 

  2. Spekulaatioilta siivet

    Nokia sanoi luopuvansa Symbianista koska siellä haluttiin viestittää (erityisesti kehittäjille), että asiassa ollaan tosissaan. Nokia ei siis halunnut avata spekulaatiota siitä,  kuinka tosissaan siirtyminen MS-pohjaiseen käyttöjärjestelmään tapahtuu. Aikaa tuollaiseen epävarmuuteen ei enää ollut. Jos Windows Phone olisi valittu varasuunnitelmaksi esim. kaksi vuotta aikaisemmin ja valikoiduille markkinoille, kuten Yhdysvallat, kahden hevosen strategiaa (varsinkin viestinnällisesti) olisi ehkä voinut viedäkin eteenpäin. Nyt WP oli kuolemassa pois markkinoilta ilman Nokian tyyppistä täydellistä sitoutumista.

    Windows Phone menestyksessä kyse on myös uskottavuudesta, mielikuvista. Se että Nokia olisi jäänyt puolitiehen viesteissään olisi pienentänyt WP mahdollisuuksia iPhone ja Android ekosysteemien puristuksessa. Kyseessä on selkeästi nyt tupla tai kuitti strategia, mutta se toinen epämääräisempi olisi ollut varovaisempi strategia, jossa kuitin todennäköisyys olisi ollut paljon suurempi. Lyhyellä aikavälillä tulos olisi varmaan parempi, mutta ei pitkällä.

    Meegossa taas oli tapahtunut viime vuosina niin paljon korjaamattomia virheitä että usko ei enää riittänyt. Toivottavasti tutkijat pääsevät kiinni Meego tapaukseen jollain aika välillä. Se tarjoaisi oikean mansikkapaikan johtamisen tutkijoille. Maemo oli lupaavinta mitä Nokia oli pystynyt rakentamaan 2000-luvulla ja oikeastaan on aika saavutus, miten (vaihtunut) johto pystyi kaiken tuhoamaan ja niin nopeasti.

    1. Ihmettelen edelleen Maemon

      Ihmettelen edelleen Maemon hylkäämistä. Ytimenä oli Linux ja käyttöliittymä Nokian tekemän, joten sillä olisi voinut tehdä mitä Nokia itse haluaa tarvitsematta neuvotella (Symbian) tai odotella ja seurata (Microsoft). Maemolla oli tehty jo muutama tuotekin, joten sitäkin kokemusta oli. 

    2. Järkyttävä arvio Nokia kyvyistä

       

      Tuossa IL:n kirjoituksessa kuvattu Business Week-kirjoitus. Sen mukaan Kai Öistämölle valkeni tämän vuoden tammikuussa, että nykyistä tahtia Nokia kykenisi tuomaan markkinoille vain kolme Meego-puhelinta vuoteen 2014 mennessä.

      1. Hidasta reagointia

        En ole varma, mihin tai kenen arvioon tuossa viittaat, mutta järkyttävää on, miten hitaasti näihin asioihin on tunnuttu havahduttavan.

        Uskon kyllä, että WP:llä saadaan jonkinlaista menestystä aikaan. Kunnollinen iOS:n ja Androidin piekseminen olisi tietysti ihannetavoite, jota on varmasti vaikea saavuttaa. Huomattavasti vähempikin riittää kuitenkin siihen, että nykyisestä kurssitasosta olisi perusteltua nousta satoja prosentteja.

    3. Sovelluskehittäjät tärkeä pointti, muttei poista ihmetystä

      Sovelluskehittäjät ovat kyllä tärkeä pointti, mikä toki auttaa tuota ymmärtämään. Silti kyllä pistää miettimään, että eikö olisi voinut vain todeta WP7:n olevan jatkossa ykkösstrategia ilman, että Symbianin kuoppaamisesta olisi todettu samassa yhteydessä? Ainakin tuntuu, että Symbian olisi haukuttu turhaan melkeinpä aivan maanrakoon.

      Ilmeisesti yhtiön organisaatiorakenne ja toimintamallit ovat olleet vuosikausia todella pahasti pielessä, mutta on se silti uskomatonta, miten hitaasti ongelmista päästiin jyvälle. Miten voi olla mahdollista, että Meegon edistyminen on ollut niin hidasta, ja miten voi olla mahdollista, että se tajuttiin vasta puoli vuotta sitten? Vaikea on tätä ainakin putiikin ulkopuolisena käsittää. Ja vastaavasti on omituista, miten tähän WP7-strategiaan ei voitu herätä aikaisemmin, jolloin olisi ensin voitu viestittää kehittäjille siitä, että täysillä mennään WP7:aan, ja tehdä virallinen Symbianin kuoppaus vasta ensimmäisen WP7-luurin julkistamisen yhteydessä.

      Toisaalta kyllä mediakin varmaan johtanut ihmisiä tässä harhaan. Muistaakseni Talouselämässäkin kirjoitettiin pahasti harhaanjohtavasti siitä, miten Ollila olisi muka syyttänyt finanssikriisiä ongelmista, vaikka todellisuudessa Ollila oli vain arvellut sen viivästäneen ongelmien huomaamista kuukaudella tai parilla.

Comments are closed.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen