Markkinakatsaus ja viikon pelipaperit

Ounastelin muutama viikko sitten, että koettu osakemarkkinan pudotus olisi vain tavallinen korjausliike eikä mitään vakavampaa. Siinä tapauksessa se tuskin kestäisi kuukautta kauemmin, ja pysyisi pitkien trendi-indikaattoriensa päällä. Niistä yksi tärkeimmistä on kokemukseni mukaan Saksan Dax-indeksin viikko- ja kuukausitason liukuvat keskiarvot, joista selkein seurattava on 12 kk SMA (simple moving average). Jos se pettää, niin laskumarkkina on varsin ilmeinen. Toistaiseksi 12 kk SMA on pitänyt vaivatta.

12 kk SMA lähestyy 7000 pisteen rajaa, ja myös indeksi lähenteli 7000 pisteen rajaa, käyden alimmillaan hiukan alle 7100:ssa, joten hipaisuetäisyys ei ollut kaukana – mutta muutama prosenttiyksikkö marginaalia vielä jäi. Mikä tärkeintä, kurssit kääntyivät nousuun melko tarkkaan kuukauden kuluttua laskun alkamisesta, kuten odottelinkin. Tällä perusteella kyseessä on siis tavallinen korjausliike, joka jo päättyi, tai ei ainakaan enää syvene.

Tietysti tulkinta muuttuu, jos kurssit sukeltavat reippaasti alle 7000 pisteen, mutta en usko siihen, sillä keskeiset tekniset indikaattorit liputtavat laskun päättymisen puolesta. Volatiliteetti voi kyllä kestää jonkun ajan, ja kesä on usein muutenkin pomppuista aikaa markkinoilla, kun isot sijoittajat lomailevat. Pitkiä nousuja tuskin on edessä ennen kesän loppupäätä.

Viime kesälle olivat ominaisia kuukauden mittaiset syklit: kolme neljä viikkoa ylös, saman verran alas. Daxissa tätä tanssia riitti puoleksi vuodeksi, kunnes syksyllä alkanut pitkä trendi nosti kursseja reippaasti.

Historia ei ole tulevan tae, mutta ei silti olisi suuri yllätys, jos sama toistuisi tänä kesänä. Jos siis haluaa tehdä osakkeilla lomakautena rahaa, on paras varautua suhteellisen nopeaan treidaamiseen.

Tuoreimmista pelipaperisuosituksistani Nokian Renkaat posottaa jo hyvässä nousussa, eikä sen kanssa tarvitse hermoillakaan, sen voi pitää pitkässä salkussa jos niikseen. Finnairin nousu taittui ainakin tilapäisesti, samoin hyvin ylös nykäisseen Nesteen. Nämä kaksi elävät kriittisiä hetkiä treiderin kannalta.

Finnair nousi jo sekä 20 että 50 päivän SMA:n päälle, ja 20 on leikkaamassa 50 yli. Se viittaa vahvasti pidemmän trendin kääntymiseen, mutta tilannetta on syytä seurata tarkasti. Suunta selvinnee varmemmaksi vakuudeksi lähipäivinä. Jos nousu on jatkuakseen, sen pitäisi jatkua melko nopeasti. Viikkoindikaattorit ovat yhä erittäin nousevat, mutta mikäänhän ei ole näissä urakoissa varmaa. Stopparina pidän edelleen vähän alle 3,50 tasoa.

Samantapaisessa tilanteessa on Neste. Se kiskaisi jo lupaavasti 12,00 euroon, mutta korjasi alas indeksien mukana – kuten sille ominaista sinänsä on. Se on kuitenkin pysynyt edellisen lyhyen vastustasonsa 11,80 päällä, ja indikaattorit viittaavat edelleen vahvasti laskun päättymiseen. Neste on kuitenkin arvaamaton volatiliteetissaan, joten kaikkeen on hyvä varautua. Toisaalta fundamenttiensa osalta Neste on varsin turvallinen tällä hintatasolla, mutta treidaamisen kannalta pidän stopparin 11,60 nurkilla.

Tämän viikon pelipapereiksi suosittelen Skanskaa ja UPM:aa. Ne ovat indikaattorien mukaan tekemässä nousua pitkän korjausliikkeen päätteeksi, ja fundamenttien perusteellaakin sitä sopisi odottaa, sen verran halpoja ne ovat useilla mittareilla. Myös näitä voi ottaa nykyisellä hintatasolla pitkäänkin salkkuun vaikka osinkopapereiksi, joten stoppareita ei tarvitse sen osalta miettiä. Jos pelimielessä ostaa, niin palaan myyntiajoitukseen tuonnempana.

2 thoughts on “Markkinakatsaus ja viikon pelipaperit

 1. Koitin pelata swing tradingiä

  Koitin pelata swing tradingiä pienellä summalla. Huomasin, että on parempi että suutari pysyy lestissään. Olen tottunut tekemään pidempää kauppaa ja kun nyt kokeilin lyhyempää niin huomasin että olin koko ajan väärässä tahdissa. Osakemarkkinat on kuin vekkulan portaat. Ja jos hyppäät portaalle aina kun se on mennyt ylös niin varmuudella pääset alas. Ja juuri niin mulle kävi.

  Hion taktiikkaa nyt kylmäharjoitteluna. Kokeilu rahalla ei kannattanut. crying

  1. Kovaa peliä on

   Treidaaminen on kovaa hommaa, jossa käy herkästi juuri kuten kuvasit. Ja aluksi siinä kuin niin melkein väistämättä. Eikä kokemuskaan virheitä poista, joskin onnistumisen ja virheiden suhde paranee huomattavasti, ainakin itselläni.

   Olen tuonut Piksussa esille joitakin mielestäni hyviä treidausvihjeitä juuri sen vuoksi, että niiden avulla swingailua kokeilevat voisivat saada muutaman onnistumisen alle. Hommassa on aina riskinsä, ja yritän tuoda ne esiin riittävästi. Minulla on kuitenkin jo vuosien kokemus treidauksesta, joten ihan hatusta en vihjeitäni kisko. Ja kun teen ne julkisesti, niiden osumista voi seurata. Yritän pitää vihjeiden suhteen jotain systemaattisuutta, muuten niistä on aika vähän iloa.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan