Äly hoi, älä jätä!

Kirjoitusvuorossa: Juha Kasanen

 

Viime aikojen uutiset eivät ole todellakaan olleet hauskaa luettavaa. Brexit tuli yllätyksenä vähän jokaiselle. Eihän siinä näin pitänyt käydä. Mikä sotku, ja sen setviminen on vasta alkamassa. Turkin vallankaappaus-yrityksestä ei myöskään puutu omituisia piirteitä. Ihan kuin koko juttu olisi masinoitu tilauksesta. Niin tai näin, on erittäin huolestuttavaa, että Euroopan rajamailla demokratia heiluu näin pahasti. Venäjän sotkeutuminen laajamittaisesti dopingtestien manipulointiin on jo melkein huvittavaa. Meidän hiihtosankarimme olivat todellakin amatöörejä näihin veijareihin verrattuna.

Päivän hölmöin uutinen löytyy kuitenkin päivän Hesarista. 69-vuotias henkilö, joka vastaa kaikkein muiden veturinkuljettajien koulutuksesta, ajoi höyryveturi Ukko-Pekkaa viime viikolla yhden päivän ajan. Tämän seurauksena yhtiöltä poistettiin lupa operoida veturia eikä Ukko-Pekka pääse liikenteeseen, koska Suomessa yli 68-vuotiaat eivät saa ajaa höyryveturia.

Eikö tämä nyt ole ikärasismia kaikilla mausteilla? Jos kuljettaja on muuten terve ja pätevä, niin mikä estää häntä ajamasta höyryveturia?

Yhdysvalloissa on käynnissä kiihkeä presidentinvaalikamppailu. Hillary Clinton on 68-vuotias ja Donald Trump on 70-vuotias. Kukaan ei ole asettanut heidän ikäänsä esteeksi presidentin viralle. He joutuvat todennäköisesti tekemään virassaan varsin vaativia päätöksiä, kuten muun muassa päättämään ydinaseiden käytöstä. Suomessa he eivät kuitenkaan saisi ajaa höyryveturia, vaikka osaisivat, koska ovat liian vanhoja.  

Voi pyhä Sylvi, Suomen sääntelykehikossa olisi tosiaankin monin osin parannettavaa. Hyvää kesää kuitenkin kaikille. Helteet ovat vasta alkamassa. 

Lue Punaisen mukin blogia.

 

Related Posts