Apple pyrkii omimaan uusia tuotesegmenttejä, mutta helppoa se ei tule olemaan

Apple julkisti syyskuun alussa ensimmäiset tuotteensa, joilla se pyrkii omimaan kokonaan uusia tuotekategorioita itselleen. Steve Jobsin seuraajan Tim Cookin on nyt onnistuttava, sillä uuden segmentin valloittaminen on kallista ja riskialtista puuhaa. Älykäs rannekello Apple Watch ja maksujärjestelmä Apple Pay ovatkin tärkeät tuotteet yhtiölle. Välitöntä, villiä ja laajaa innostusta uudet tuotteet eivät kuitenkaan ole herättäneet.

Apple Watch älykello
 

Kenties Tim Cookin otsalla jo kihelmöi kylmä hiki hänen odottaessaan vuoden 2015 alkua, jolloin uudet tuotteet tulevat myyntiin. Itsestään selviä huippumenestyksiä Watch ja Pay eivät ole, mutta ei ole jokainen Applen tuote ollut aikaisemminkaan. Esimerkiksi:

– 2000-luvun alussa Apple esitteli pienen iPod-musiikkisoittimen. Myynti ei kunnolla lähtenyt vetämään ennen kuin yhtiö kehitti helpon tavan hakea musiikkia tietokoneella ja siirtää kappaleita soittimeen. iTunes-ohjelmisto pelasti iPod-soittimen ja loi Applelle kokonaan uuden liiketoiminnan musiikkikauppiaana.

– Steve Jobs esitteli vuonna 2007 iPhone-puhelimen. Innostus oli valtava. Vakavista puutteista huolimatta jo puhelimen ensimmäinen versio muutti tapaa miten puhelimia käytetään. Apple valtasi älypuhelinten tuotekategorian uuden tyyppisellä tuotteella.

– Vuonna 2007 lanseerattua Apple TV:tä – laite joka liittää tietokoneen televisioon – voi pitää epäonnistumisena. Se ei ole koskaan kohonnut suosituksi tuotteeksi, vaikka puhetta siitä on riittänyt.

– Vuonna 2010 Apple käytännössä loi uuden tuotekategorian julkistaessaan iPad-tabletin. Tästä tuotteesta näki välittömästi, että se muuttaa maailmaa.

Jäävätkö Apple Watch ja Pay vain Apple-fanaatikkojen leluiksi, vai tuleeko niistä maailmanvalloittajia?

Älykello Watchin idea on olla käyttäjäänsä aina auttava laite. Se kertoo uusista viesteistä, mittaa pulssia ja näyttää kartat. Watch ei julkistustilaisuudessa ollut vielä käyttökunnossa, joten sen todellinen toiminnallisuus selviää kun sitä saa kaupoista ja kun sovelluskehittäjät ovat keksineet siihen uusia sovelluksia. Applen, sen paremmin kuin muidenkaan älykellovalmistajien, kellot eivät oikeastaan tee mitään mitä älypuhelin ei jo tekisi. Applen kello ei välittömästi villinnyt kansaa eikä vakuuttanut laajasti asiantuntijoita.

Maksujärjestelmä Pay on NFC-teknologiaan perustuva maksujen välittäjä. Applen tarkoituksena on toteuttaa helppo tapa maksaa ostokset koskettamalla Applen laitteella kassalaitetta. Varsinaisen maksutapahtumien käsittelyn hoitavat etabloituneet toimijat. Pay toimii aluksi vain iPhone 6 ja Watch –laitteilla. Todella pitkä tie Applella tulee olemaan vakuuttaessaan maailman kassajärjestelmien toimittajat hyväksymään taas yksi maksutapa. Yhdysvalloissa iPhonen markkinaosuus on niin suuri, että Pay voi onnistua, mutta muualla vääntämistä riittää pitkäksi aikaa.

iPhone ja iPad tuovat joka tapauksessa niin paljon rahaa Applen kassaan nyt ja lähivuosina, että joihinkin erehtymisiinkin yhtiöllä voi olla varaa. Watch ja Pay joutuvat vuoden 2015 aikana vielä vakuuttamaan suuren yleisön tuotteiden tarpeellisuudesta, jotta Applen pyrkimys uusien tuotesegmenttien omistajuudesta toteutuisi.

Apple Watch home screen

Apple Watch -kellon muotoilu on tyylikäs, mutta näytöllä näkyvä sekametelisoppa on vahvassa ristiriidassa laitedesignin kanssa.

3 thoughts on “Apple pyrkii omimaan uusia tuotesegmenttejä, mutta helppoa se ei tule olemaan

    1. MIksi vaihtaa?

      Älä hyvä mies vaihda klassikokelloasi Apple Watchiin. Siihenhän ei ole edes tarvetta – onhan sinulla kaksi rannetta.

      A blog to Watch julkaisi äksettäin artikkelin jossa pohdittiin Apple watchin vaikutusta sveitsin kelloteollisuuteen. Kirjoittaja oli optimistinen sekä Kelloseppäteollisuuden että Applen suhteen. Apple tuntien kellossa on ominaisuuksia jotka tuntuvat kohta monesta välttämättömiltä, varsinkin jos maksuominaisuus saadaan leviämään.

      Klassikko- ja Design-kello toimittaa toista tehtävää, pääasiassa koruna josta voi tosin katsoa ajankin. Osana ihastusta on mekaanisen kellon käsityöpitöisuus. Applen "kello" on jotakin aivan muuta, mutta sattumalta elää samassa paikassa kuin klassinen kello – ranteessa. Klassikkokello elää huollettuna vuosikymmeniä mikä voi olla tänä päivänä monelle bonus. Vanhin toimiva kelloni on 40-luvulta. Arvo ei juuri laske parin ensimmäisen vuoden jälkeen. Applen elektroniikkakapistus on muutaman vuoden jälkeen arvoton ja käyttökelvoton, siitä pitää tekniikan kehitys huolen.

      Suurimmassa vaarassa ovat ns. muotikellot joita usein myydään jonkun design-brändin alla, esim. Kors.Lyhytikäinen muotiassessoaari vaihtuu helposti toiseksi lyhytikäseksi muotiasessoaariksi. High-end kellot ovat melko turvassa.

      12+ mekaanisen kellon omistaja

      -Lars

  1. Älykello olisi cooli, jos siinä olisi oikeat jutut

    Onpa hyvä, että joku potentiaalisesti innovatiivinen taho tarttuu tähän kellosegmenttiin. Kellojen kehittäminen on jostain syystä jäänyt vajavaiseksi.

     

    Itse tarvitsisin älykellon jossa on seuraavat ominaisuudet:

    • kello
    • herätyskello
    • etukäteismuistutus kalenteritapahtumasta, jonka olen laittanut google kalenteriin
    • askel- / liikunta- mittari
    • pieni näyttö josta näkyy google kartasta missä liikun (auttaa joskus)

     

    Kapeammat genret tarvitsisivat lisäksi seuraavia juttuja:

    • golfopastin, joka kertoo paljonko on matkaa seuraavalle lipulle (tämä on niinsanottujen golfkellojen sovellus; suosittu golfareiden keskuudessa)
    • hälytysnappi, jolla vanhus voi hätätilassa lähettää avunpyynnön
    • sportstracker tai muu vastaava himoliikkujan erityissovellus (voisi olla myös pulssimittari etc… )

     

     

Comments are closed.

Related Posts