Omat Rahat: Takaisin Eurooppaan!

Euro on nyt heikentynyt voimakkaasti. Aika siis vähitellen kotiuttaa osa salkusta muista valutoista euroalueelle joka on pitkään ollut alipainossa.

Salkussa on tällä hetkellä vain muutama euroalueen osake jota voisi ostaa lisää: Saga furs, Corticeira Amorim ja Tallinna Kaubamaja. Pari lisää pitäisi löytää jos euroalueen salkkupaino nousee huomattavasti.

Euron vaihtokurssi muutamaan muuhun valuutaan nähden verratuna 100 päivä liukuvaan keskiarvoon. Negatiivinen arvo indikoi euron heikentymistä toista valuutta vastaan.

Kuten tavallisesti aloitan sijoituskohteiden katsastelun ajamalla FT:n osakescreenerin halutulle alueelle ja tietyillä hakukriteereillä:

 • P/E <15. En halua suurilla kasvuodotuksilla ja hype-arvostuksilla olevia yhtiöitä.
 • EPS (Earnings per share) kasvu saisi silti olla vähintään 2% per vuosi keskimäärin viimeisen vuosikuymmen yli. Paikallaan polkeva tai taantuva yritys ei ole hyvä halvasta P/E-luvusta huolimatta.
 • P/CF (Price / Cash Flow). Kassavirtaa pitäisi tällaisessa yrityksessä löytyä, suhde <12.
 • Osinko >2%. Ainakin pieni osinko pitäisi saada.

Näillä kriteereillä haaviin osui 74 yritystä…. useamman artikkelin verran

Päällimäisenä silmääni osuivat nämä mielkenkiintoiset löydökset:

 • Generale de Sante (GDSF:PAR): Yksityinen sairaalakonserni. Terveysalan yritykset ovat yleensä kalliita. Ei tässä tapauksessa. P/E: 8.21, P/CF: 4, osinko 4.7%. Kasvua ei ole viime aikoina, päinvastoin, onhan joitakin toimintoja myyty pois. Mahdollisesti sijoittajat odottavat kovia säästötoimia ranskassa?
 • AT&S (ATSV.VI). Itävaltalainen piirilevynvalmistaja. P/E: 7.5, P/CF: 3.2, osinko 2.2%, EPS kasvu 6% (10 vuotta). Piirilevynvalmistus kuulostaa murhaanavan kilpaillulta alalta. Mutta AT&S näyttää voivan hyvin ja jopa kasvavan samalla investoiden tehtaaseen Chongqingissä. Pidäm myös siitä että perustajat ovat edelleen mukana merkittävällä omistusosuudella .
 • Exmar (EXMR.BR). Belgialainen LPG-laivaoperaattori. Kuulostaa siltä että euroopassa jossa kaivataan pois venäläisestä kaasuriippuvuudesta tämä ei ole aivan huonoimpia aloja. Hintakin tuntuu oikealta: P/E: 8, P/CF 5.6  ja osinko 3.2%
 • Haemato AG (HAEG.DE).  Pienehkö Saksalainen geneerisiä lääkeitä valmistava ja maahantuova yritys. Vakautta kaipaavalle yritys kasvavalla lääkealalla. Ei mitään rakettitiedettä vaan geneerisiä lääkkeitä kustannustietoisille saksalaisille. P/E 8.5, P/CF:10 ja osinko 6.8%.

Jatkan työskentelyä ja etsin vielä pari satsia lisää euro-osakkeita.

2 thoughts on “Omat Rahat: Takaisin Eurooppaan!

 1. Equity screener

  Mainitsemasi Equity screener on mainio työkalu. Nyt siihen on vain tullut jokin aika- tai muu raja. On heittänyt minut ulos pari kertaa ja sanonut, että kiintiö on täynnä. Tiedätkö tästä asiasta tarkemmin?

  Toinen asia on, että siinä eivät varmaan ole mukana kaikki esimerkiksi Suomen osakkeet? On kuitenkin muitakin kuin isoja, esimerkiksi Saga Furs sieltä ilmestyy sopivilla kriteereillä. Tiedätkö onko yritykset/maa jotenkin rajattu?

  Equity screenerissä on valmiita Warren Buffett ym. listoja ja sitten voi luoda omia listoja ja tallentaa sinne. Työkalu löytyy osoitteesta:

  http://markets.ft.com/screener/predefinedScreens.asp

   

   

   

   

   

   

  1. Equity screener

   Kyllä, loistava työkalu.

   Suomalasetkin osakkeet ovat mukana. Maitahan voit rajoittaa oman maun mukaan ja tuntuu löytyvän kaikki jossa jonkinlainen pörssi löytyy – myös sellaisia joihin meikulla ei ole mitään suoraa pääsyä.

   Rajoituksia en ole huomannut, muuta kuin että voit tallettaa vain n. tusinan verran hakuja.

   Tosin olen FT:n tilaaja, joten saattaa olla että tässäkin on jotakin etua.

   Nuo screeenrit ovat loistavia juuri ideoiden etsimiseen, voithan saada maasta riippumatta yhtiöitä samalle viivalle valitsemillasi kriteereillä.

   Vastuu jää kuten aina kuitenkin loputa sinulle: onko jotakin poikkeavaa joka selittaa juuri nyt hyvät kertoimet, vai näkyykö horisontissa mustanpuhuvia pilviä.

Comments are closed.

Related Posts