Sairaan taitavat sijoittajat

 

Arkistoitu 12.2.2011

5 thoughts on “Sairaan taitavat sijoittajat

 1. Tuleva kyselyn aihe

  Kuinka moni katsoo olevansa keskimääräistä parempi autokuski? Minä esim. aivan varmasti olen. Sain kortin 1976 ja tähän mennessä en ole ajanut yhtään kolaria, ollut vähältä piti -tilanteessa, saanut poliisilta sakkoa tai edes huomautusta.

   

   

   

  … Niin, en tosin ole 1976 jälkeen – kun vanhemmat pakottivat autokouluun – ajanut autoa kuin kesäisin jonkun sata kilometriä yhteensä Laitilan peräkylissä. Muun autoilun olen delegoinut eteenpäin heikoksi kokemani näkökyvyn takia (emännällä sitäkin parempi), mutta sitähän ei kysyttykään  

  T. Juha

   

    

 2. Veit ratin suustani

  Nyt niille paremmille on vakuutuskin tilastotappioiden varalta…

  jousimies

 3. Mikä oli yllättävää?

   

  Onko yllättävää, että osakepoimijoista enemmistö uskoo voittavansa indeksin? Eikö ole itsestään selvää, että osakepoimijat ovat se alaryhmä sijoittajista jotka uskovat voivansa voittaa indeksin. Miten osakepoiminnan järkevyyttä muuten voisi itselleen perustella.

   

  1. Motiiveja

   Järkeviä motiiveja:

   (1) Osakkeisiin sijoittamien itse on edullisempaa verrattuna indeksirahastoon, jos vain pitää  osakkeita tarpeeksi pitkään salkussa.

   (2) Voi valita itse portfolion tuotto-riski suhteen ja riskiprofiilin.

   (3) Osakkeisiin sijoittaminen voi olla mielekästä puuhaa ja olla harrastus.

   Kyselyn tulos ei ollut yllättävä ja kyse on sellaisesta ilmiöstä kuin sijoittajien yli-itseluottamus. Behavioristisen rahoituksen kursseilla saattaa törmätä samanlaisiin kyselyihin. Itseasiassa on ihan sama mitä kysymys koskee, mutta ihmiset keskimäärin olettavat olevansa keskimääräistä huomattavasti parempia esim. tuo autoesimerkki. Jotta sijoittaja keskimäärin voisi olla keskimääräistä markkinatuottoa parempi, tulee joukossa olla jotain todella tunareita, jotka "lahjoittavat"rahat muille. Jos vielä huomioidaan, että yksittäisten sijoittajien myymät osakkeet tuottavat paremmin kuin niiden ostamat, on osakepoiminnan järkevyys hyvin pientä.

   Sanotaan vielä, että kyselyllä oli kaksi tarkoitusta, joista ensimmäinen ainakin oli odottettavissa:

   (1) Näyttää kuinka osakesijoittaja kulkee takki auki.

   (2) Kuinka osakepoiminnan riski huomioidaan (tämä tulee olemaan olennainen asia, kun EMH ja FPH käydään läpi).

   Sanottakoon vielä se, että vaikka olen indeksisijoittamisen puolesta puhuja, osakesijoittamisella voisi olla mahdollista päästä parempaan tuotto-riski suhteeseen kurinalaisella strategialla, kun kustannukset on huomioitu. Ongelma vain on se, että leikitään pikku buffettia; ostetaan Nokiaa tänään kun se on läpinäkyvä yhtiö ja business on hyvä, myydään huomenna, kun hinta on liian korkea.

Comments are closed.

Related Posts