Sijoitusgurut vs. indeksit

Gurut kyllä sijoittavat omia rahojansa, mutta toisaalta ihan omat rahani voivat hyvin, koska suhtaudun sijoitusgurujen kommentteihin suurella kriittisyydellä.

Nyt on sitten saattunut käydä niin, että joku, joka on syksystä 2007 pitänyt osakkeita halpoina, on saattanut vihdoinkin huutaa bingon ja sitä nyt kylillä huutelee. Ennen uutta bingoiltaa kannattaa kuitenkin muistaa pari asiaa:

(1) Kun vertaatte sijoitusgurujen salkkujen arvoja osakeindekseihin  muistattehan, että on olemassa hintaindeksejä (käytetään lyhennettä PI) ja kokonaistuottoindeksejä (käytetään usein lyhennettä GI). Ero näillä indekseillä on, että ensimmäinen indeksi ei huomioi maksettuja osinkoja, joten tuottoero näiden indeksien välillä kasvaa ajan myötä suureksi.

(2) Jos vertaat arvosijoittajan tuottoa tavalliseen osakeindeksiin, et vertaa ainoastaan vain arvosijoittajan taitoa vaan myös arvosijoittamisen tuottavuutta verrattuna normaaliin passiiviseen sijoittamiseen. Siksi esim. rahastojen analysoinnissa huomioidaan eri allokaatiovaihtoehdot, jotta sijoitustaito ei sekoitu sijoitustyyliin.

 Ennen kuin fanitan yhtään ketään tai yhtään mitään ottaisin nämä asiat huomioon…

2 thoughts on “Sijoitusgurut vs. indeksit

  1. pörssilistatut osakkeet

    Sijoittaja gurujen salkkuindeksien vertaaminen markkinaindekseihin kiinnostaa.

  2. PI- tuotto

    Sijoitusgurujen salkkujen PI- tuotot verrattuna markkinaindekhein kiinostaa.

Comments are closed.

Related Posts