Oikea johtaja, oikea vastuu

 

Tämä maa on väärällään erilaisia pankkeja ja metsäfirmoja, joitten johtajat ovat miljarditappiot tehtyään jääneet ennenaikaiselle eläkkeelle, nostaneet kaikki mahdolliset sitouttamis- ja kannustinpalkkiot, ostaneet työsuhdeautonsa nimelliseen hintaan, vieneet työhuoneensa kalustuksen roskakoria myöten – ja haukkuneet lähtiessään työantajansa lyttyyn vierittäen vastuun omista päätöksistään muitten kannettaviksi.

Valtioenemmistöisen Finnairin väistyvä toimitusjohtaja Jukka Hienonen (s. 1961) on toista maata.

Vapaaehtoisella erollaan Hienonen tunnustaa, että oma työ ei täysin onnistunut. Vielä enemmän se on kuitenkin signaali henkilöstöryhmille Finnairin tilanteen vakavuudesta. Olisi hyvä viimeistään tässä vaiheessa uskoa, ettei kulukarsinta ole kiinni toimitusjohtajasta vaan tulotaseesta.

Kansainvälisessä kilpailussa pelkät saavutetut työsuhde-etuudet eivät riitä. Palvelusektoriin kuuluvan Finnairin henkilöstön sopisi ottaa mallia Hienosen entisen työnantajan Stockmannin palvelukulttuurista.

3 thoughts on “Oikea johtaja, oikea vastuu

 1. Epäilen ettei kaikkea ole kerrottu…

  Kyllähän tuollaista pelinavausta ja rehtiyttä varmasti arvostetaan taloudellisestikin Finnairilla. Lienee huntattu jollekin tuuliselle pallille ja jatkanee tarvittaessa konsulttina.

 2. Polttoaineen hinta

   Pitäneekö paikkansa huhu, että Finnair olisi tehnyt polttoaineen ostosopimuksen kiinteällä hinnalla reilusti yli "markkinahinnan" ja pitkäksi aikaa?

  1. Polttoaineet ovat lähes aina

   Polttoaineet ovat lähes aina osiltaan kiinteitä johonkin päivään asti, koska niitä suojataan.Suojausta käytetään riskien vähentämiseen, joka edesauttaa parempaa luottoluokitusta. Suojauksista saa tietoa osavuosikatsauksesta:

   "Finnairin hallituksen hyväksymän rahoituksen riskienhallintapolitiikan         
   mukaisesti yhtiö on suojannut reittiliikenteen lentopetroliostoista 71         
   prosenttia seuraavat kuusi kuukautta ja tämän jälkeen seuraavat 24 kuukautta   
   alenevalla suojausasteella. Finnair Lomalennot hintasuojaa sovitun             
   liikenneohjelman mukaista polttoaineen kulutusta suojauspolitiikan puitteissa. 
   Polttoaineen hintasuojauksen instrumenttina käytetään pääosin lentopetrolin ja 
   kaasuöljyn (gasoil) hintaan sidottuja johdannaisia."

   24 vuotta on kohtuu pitkä aika…

   Itse uskon, että asia on aikalailla niin kuin sanotaan. Suomalaiset ovat tottuneet liikaa hyvään eikä globaalin kilpailun haasteita/omia heikkouksia nähdä. Mielestäni Finnairin lentäjien suhtautuminen edustaa juuri tällaista käyttäytymistä ja suomalaisten ylimielisyyttä.

Comments are closed.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Asuntokauppaa

Aluksi silmäilin uutista, jonka mukaan as.oy. karhuaa nyttemmin konkurssiin menneeltä rakennusfirmalta noin miljoonaa euroa. Uutisessa ei mainittu as.oy:n nimeä, mutta hallituksen pj:n nimellä löytyi as.oy.

Yhteiskunta

Poliittista empatiaa

Empatiaa kaipaa Stubb, entinen koulukiusaaja, joka taustaansa kommentoi HS:ssä ”Jos olen ollut mulkku, pyydän anteeksi.” Yksi sitaatti kertoo enemmän kuin tuhat selfietä tai muuta kiiltokuvaa.

Vakavalla