4 thoughts on “RAFI-metodologia haastaa arvosijoittamisen”
Comments are closed.
Comments are closed.
Yhdysvaltojen raivo härkä posliinikaupassa -politiikka repii sitä erilleen Euroopasta niin kauppasodan kuin Ukrainan osalta. Muutosta parempaan on aika mahdoton nähdä, ellei nyt pörssien sukellus pakota
USA:n tärkein pörsssi-indeksi, sp500, on laskenut vuoden alun huipuistaan 8% ja dollari on heikentynyt 6% suhteessa euroon. USA sijoituksista on tullut toistakymmentä prosenttia tappiota samalla
https://www.sinisaariconsulting.com/StockAnalysisTool.html
Tulostiedot vuodelta 2024 ja ennusteet 2025 ja 2026 päivitetty.
Rankingin kärjessä ovat edelleen norjalaiset
Omassa salkussa USA:n paino on pienentynyt, lähinnä johtuen Applen myynneistä.
Tullien vaikutus pörssikursseihin ei ole suora ja yksinkertainen. Oheisessa kuvassa on USA:n, Britannian ja Ranskan keskimääräiset tullit sekä inflaatiokorjattu SP500 indeksi (sinisellä). Tulleilla ja pörssikursseilla
Mielenkiintoinen toimialajakautuma
Tuo fundamenttipainotteinen RAFI-indeksointi ei ole minullekaan täysin vieras tuttavuus. Sen kurssihistoria ja perusteet ovat vakuuttavia.
Painotusperusteista ne johtuu…
Mielenkiintoista…Rahoitusalojen ja rakennuksen tunnusluvut esim. kirja-arvo saattaa olla suhteessa suuria muihin yhtiöihin…
Ennalta määritelty painotus saattaa olla haitta ja hyöty. Se pitää itsekurin, mutta voi johtaa juuri vastakkaiseen lopputulokseen kuin mitä on haluttu. Tuossa juuri esimerkkina rahoitussektorin suuri paino ja siitä aiheutuva ylimääräinen riski.
Liikevaihto ja kasvu
Muutamia tässä vielä mainitsemattomia perinteisiä tekijöitä arvottaa yrityksiä ovat:
Olisipa kiva tietää mikä yhdistelmä toimii milläkin toimialalla parhaiten? Siis onko olemassa jokin optimaalinen kombinaatio kaikista erilaisista tunnusluvuista joka korreloi parhaiten yrityksen tulevaan pörssikehitykseen?
Optimointi
Itseasiassa tuossa alkuperäissessäkin artikkelissa oli liikevaihto. Jostain syytä kirjoitin sen tilalle liikearvon.
Ainahan painotuksia voi optimoida, mutta niihinkin liittyy ongelmia. Esim. yllä esimerkkinä rahoitussektorin suuri osuus ETF:n arvosta. Se kertoo pakosti ylimääräisestä riskistä…