Tulosjulkistus ja volatiliteetti

Keskusteluissa on ollut esillä osakkeiden volatiliteetin, volatiliteetti-indeksin VIX ja kurssikehityksen välinen yhteys. Lähiaikoina, noin vuoden jaksolla, VIX näyttää nousseen ennen osavuosikatsausten (OVK) ajankohtaa ja laskeneen sitten. Vahvistusta tälle antaa NBER WP 13090. Sen mukaan keskimäärin yksittäinen osake nousee ennen OVK:ta.

Keskusteluissa on ollut esillä osakkeiden volatiliteetin, volatiliteetti-indeksin VIX ja kurssikehityksen välinen yhteys. Lähiaikoina, noin vuoden jaksolla, VIX näyttää nousseen ennen osavuosikatsausten (OVK) ajankohtaa ja laskeneen sitten. Vahvistusta tälle antaa NBER WP 13090. Sen mukaan keskimäärin yksittäinen osake nousee ennen OVK:ta. Tulosilmoituksiin liittyy merkittävä ja luotettava ansaintamahdollisuus (premium), joka on sidoksissa siihen että kaupankäynnin volyymi nousee OVK:n lähellä. Lisäksi ilmiö liittyy voimakkaammin määrättyihin osakkeisiin: niihin joilla on ollut aikaisemmin vastaava ilmiö ja sen selittää lähinnä piensijoittajien aktiivisuus OVK:n läheisyydessä.

Sopiva instrumentti ottaa hyöty irti volatiliteettimuutoksista olisi optio, sen hinta nousee volatiliteetin mukana ja laskee volatiliteetin laskiessa. Löysin muutamia optioiden volatiliteettiin perustuvia tutkimuksia tästä osavuosikatsauksen yhteydessä tapahtuvasta ilmiöstä ja kaiken lisäksi yhden tutkimuksen ovat täältä Euroopan puolelta.
Sveitsiläisillä yhtiöillä tehdyssä tutkimuksessa (Isakov ja Perignon: Evolution of Market Uncertainty around Earnings Announcements) todetun volatiliteetin ja lasketun volatiliteetin ero (implied standard deviation in volatility- ISD) kasvoi 0,3 %-yksikköä 5 päivää ennen vuosituloksen ilmoittamista ja volatiliteetin oli laskenut 3.85 %-ykksikköä 10 päivää tulosilmoituksen jälkeen.
Tuossa on mainittu, että samanlaisia tuloksia on HEX-osakkeista Sahlströmillä (Sahlström P., 2000. Use of implied volatility in measuring abnormal stock returns: evidence of the earnings announcements in Finland), mutta en löytänyt ko. tutkimusta.
“Using Finnish data, Sahlström (2000) reports a high level of implied volatility prior to earnings announcements and a significant decline after the event.”

Sama ilmiö on todettu erityisesti viimeisen vuoden aikana eniten nousseilla osakkeilla (David Aboody, Reuven Lehavy and Brett Trueman ”Limited Attention and the Earnings Announcement Returns of Past Stock Market Winners”), josta kuva alla.

2 thoughts on “Tulosjulkistus ja volatiliteetti

  1. Yksittäiset osakkeet ovat
    Yksittäiset osakkeet ovat yleensä nousseet ennen osaria – mutta olen ollut havaitsevinani että tuo sääntö on muuttunut nyt kun siirryimme karhumarkkinoihin. Viime marraskuusta alkaen on usein käynyt niin että osakkeet ovat laskeneet ennen osaria – ja samalla volatiilisuus on kasvanut.
    Olisiko niin että hermostuneilla markkinoilla osareita pelätään – ja siiten taas kun luottamus talouteen on normaali niin osariakin odotetaan positiivisella miellä ja luottavaisena.

    1. Kun siirrytään karhumarkkinoille
      Mainitsit, että kun siirrytään karhumarkkinoille, eivät aikaisemmat toimivat säännöt ole päteneet. Tämän kaltaiset syyt vaativat, että noista osakemarkkinoiden tutkimuksista tulisi aina kaivaa esiin alkuperäinen julkaisu ja lukea se läpi. Ei pitäisi tyytyä muiden tekemiin tiivistelmiin tai executive summaryihin. Nyt olin tyytynyt toisen käden lähteeseen.
      Nimittäin itse julkaisua tutkimalla näkee onko tutkimuskohteesta tehty mm. joitain rutiininomaisia kolmannen syyn pois sulkevia tekijöitä, esim. selittääkö korkeampi riskistaso havaitun tuoton. Hyvissä tutkimuksissa on myös tarkistettu toimiiko ilmiö sekä härkä- että karhumarkkinoilla ja toimiiko se myös parina viimeisempänä vuotena.
      Katsoin nyt tuota primäärijulkaisua ja siinä ei ollut mukana näitä eri markkinatilanteen ja tuoreimman aineiston tarkistusta, voi olla että kyseessä oleva sveitsiläinen aineisto on ollut liian suppea ko. tarkistusten tekemiseen.

Comments are closed.

Related Posts