Asunnot antavat kulujen jälkeen tasaista 3..4% vuokratuottoa
Syksyn vuokraussesongin käynnistyminen on nostanut pintaan keskustelun vuokrien noususta. Mitään merkkejä suurista korotuksista ei kuitenkaan näy. Suomen Vuokranantajien Pellervon Taloustutkimuksella teettämä selvitys osoittaa, että vuokratuotto on pysynyt vakaana kaksi vuosikymmentä. Vuokrankorotukset ovatkin ennen kaikkea seurausta vuokranantajalle lankeavista kohonneista kustannuksista ja asuntojen hintatason noususta.
Vuokratuotto verrattuna korkotasoon (Lähde: Suomen Vuokranantajat)
”Vakaa tuottotaso kertoo, että yksityiset vuokranantajat eivät tavoittele ylisuuria voittoja. Vuokrien nousu johtuu ennen kaikkea ulkoisista tekijöistä. Esimerkiksi kiinteistöveron korotus tulee kohottamaan vuokranantajan kulurasitusta. Myös kiinteistönhoidon kustannukset jatkavat kasvuaan”, kommentoi tilannetta Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.
Vapaarahoitteisissa asunnoissa vuokrien nousu on ollut maltillisempaa kuin valtion tukemissa asunnoissa. Tilastokeskuksen mukaan vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat ensimmäisellä vuosineljänneksellä 2,8 prosenttia kun taas valtion tukemien ARA-asuntojen vuokrat nousivat 3,3 prosenttia. Koro-Kanervan mukaan ero selittyy tuetun tuotannon aiheuttamalla markkinoiden eriytymisellä: ”Tuetussa vuokra-asuntokannassa ehdot antavat mahdollisuuden tiettyyn tuottoon, jonka suuret institutionaaliset sijoittajat myös ulosmittaavat. Yksityinen pienvuokranantaja puolestaan joutuu elämään markkinatilanteen mukaan.”
Kokemukset vuokraustoiminnan arjesta kertovatkin, että yksityiset vuokranantajat ovat korotuksissaan maltillista ja paikoin vuokrien nousu on pysähtynyt. ”Takavuosien kaltaisia korotuksia vuokralaisen vaihtuessa ei tehdä. Joissakin kaupungeissa vuokrat joustavat jopa alaspäin. Tämä kertoo selkeästi siitä, että vuokra-antajat reagoivat herkästi vallitsevaan taloudelliseen tilanteeseen ja vuokralaisten maksukyvyn kehittymiseen. Tavoite numero yksi on kuitenkin saada asunto vuokralle”, Koro-Kanerva avaa tilannetta.
Ratkaisut vuokrapaineisiin löytyvät asuntopoliittisten ja verotuksellisten uudistusten läpiviemisestä. ”Vain kannustava toimintaympäristö varmistaa vuokra-asuntojen riittävän tarjonnan ja kohtuullisen vuokratason. Kaavailtu pienten osinkotulojen verovapaus tulee ulottaa koskemaan myös vuokratuloja ja vuokrauskäytössä olevien asuntojen perintöverokohteluun tulee hakea mallia yritysten sukupolvenvaihdoksia koskevasta sääntelystä. Hallituksen on myös syytä laittaa pikaisesti toimeen hallitusohjelmassa sopimansa asuntopoliittiset toimenpiteet, joilla lisätään tonttituotantoa ja alennetaan rakentamisen kustannuksia”, peräänkuuluttaa Koro-Kanerva.
Tuossa vertailussa on se
Tuossa vertailussa on se "pieni" ongelma, että velkakirjalainan tuotto on kaikille sama, kun taas vuokratuotto vaihtelee suuresti. Tuo 3-4% on keskiarvo, joka siis tarkoittaa, että joka toinen asunto tuottaa tuota huonommin.
Tuottovertailussa on Vuokranantajien tarkoitushakuista vedätystä
Vertailu on muutenkin tehty väärin. Siinä verrataan kahta vertailukelvotonta asiaa keskenään.
Vuokra-asunnon tuotto muodostuu asunnon arvonnoususta (lähinnä inflaatiosuojasta) ja vuokratuotosta. Tuota asunnon omistamisen antamaa inflaatiosuojaa (arvonnousua) ei ole graafissa mukana. Korkopapereista on sen sijaan esitetty koko tuotto kaikkineen.
Myös johtopäätökset ovat vääriä. Asuntojen omistaminen ei ole ollut noin auvoista ja tuotto tasaista kun asuntojen arvonmuutokset otetaan huomioon. 80- luvun lopussa ja 90- luvun lopussa asuntojen hinnat nousivat kohisten ja tuotot olivat hyviä. Mutta sitten on kurjia aikoja kuten 90- luvun alku jolloin pääomasta katosi puolet ja pudotus oli monilla asuntoalueilla hurjat -50%.
Vuokranantajat on etujärjestö ja sen kaltaisilta toimijoilta tulee tämän tapaisia harhaan johtavia viestejä. Vuokranantajat halusi ilmeisesti saada vuokra-asunnon omistamisen näyttämään huonosti kannattavalta liiketoiminnalta. (vaikkei se erinomaisen hyvätuottoista olekaan, mutta tässä on silti vedätystä)
Oli kiva saada tietää että vuokratuottoa on tullut tasaisesti
Tieto vuokratuotosta (ilman arvonnousua) on arvokasta tietoa sekin.
Vuokratuotto on kuitenkin se, joka tulee pankkitilille joka kuukausi. Ainakin minulle oli lohdullista kuulla, että vuokratuottoa on viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana tullut tasaisen varmasti.
Kai
Tasokasta keskustelua
Oikein hienoa, että löytyy hyödyllistä kritiikkiä vuokratuotoista tänne kaikille.
Todellakin, asuntomarkkinat eivät ole mikään 100% varma arvonnousija ja markkinan sulkeutuneisuudesta johtuen on tavallisen yksityisen usein vaikea saada realistista kuvaa lyhyen aikavälin katsannolla (1-3 vuotta). Onneksi tilanne Suomessa on ilmeisesti pikku hiljaa paranemaan päin.
Tämä on perheille ja omistajille tärkeä alue markkinoilla eli jatketaanpa keskustelua !