Asuntojen myyntipalkkiot ovat keskimäärin 4%

Asuntomyynti.fi on tehnyt vertailun asuntojen ja kiinteistöjen välityspalkkioista.

Asunto-osakkeiden arvonlisäverollisten välityspalkkioiden koko maan keskiarvopalkkio oli tarkastelujaksolla 4,17% sisältäen arvonlisäveron. Edullisinta asunto-osakkeen välityspalvelu oli edelleen Kuopiossa, jossa paikalliset välitysyritykset pyysivät asunto-osakkeiden välityksestä keskimäärin 3,62%. Kalleinta asunto-osakkeiden välitys sen sijaan oli Hämeenlinnassa ja Lappeenrannassa. Molemmissa kaupungeissa asunto-osakkeiden välityksestä pyydettiin vastaavasti keskimäärin 4,48%.

Kiinteistöjen arvonlisäverolliset välityshinnat säilyivät koko maan tasolla keskiarvollisesti ennallaan. Kiinteistönvälitystä sai Suomessa heinä-syyskuussa keskimäärin 4.34% komissiolla. Kaikkein edullisinta kiinteistöjen välitystä tarjottiin niin ikään Kuopiossa. Kuopiolaisvälittäjät pyysivät asunto-osakkeen välityksestä keskimäärin 3,68% sisältäen arvonlisäveron. Kalleinta kiinteistönvälitys oli Hämeenlinnassa, jossa omakotitalon välityksestä pyydettiin keskiarvollisesti 4,64%.

Mainittavaa: Tarkastelujaksolla valtakunnan edullisin välitysprosentti löytyi yritykseltä nimeltä Helsingin Seudun Kiinteistönvälitys. Se harjoittaa toimintaansa Herttoniemessä arvonlisäverollisen asunto-osakkeen välityshinnan ollessa 1,24%. Kalleinta asunto-osakkeen välitystä on saatavissa niin ikään Helsingistä. Kiinteistö Danska toimii Lauttasaaressa pyytäen asunto-osakkeen välityksestä jopa 6,2%.

Ohjeita julkistuksen tulkitsemiseen:

 • Asunto-osakkeilla ja kiinteistöillä on ammattimaisessa kiinteistönvälityksessä lain mukaan erikseen omat prosenttinsa. Karkea jako on, että asunto-osakkeita ovat tavanomaisimmin kerrostaloasunnot, rivitalot ja paritalot. Omakotitalot ovat normaalisti kiinteistöjä.
 • Asuntojenmyynti.fi ei vertaile vapaa-ajan asuntojen välityspalkkioita ja siten tässäkään julkistuksessa ei ole kyse vapaa-ajan asuntojen välityshinnoista.

Tiedotteessa ja palvelun verkkosivuilla esitetyt hintatiedot perustuvat Effortia Oy:n tarjoamaan kuluttajille maksuttomaan kiinteistönvälityksen välityspalkkiovertailuun Asuntojenmyynti.fi:hin.

 • Palvelu seuraa aluehallintovirastojen valvomien laillistettujen kiinteistönvälitysyritysten lain hintamerkintäasetuksen mukaan julkaisemia kiinteistönvälityksen listahintoja.
 • Palvelusta on löydettävissä ajantasaisesti asunto-osakkeiden ja kiinteistönvälityksen arvonlisäverolliset välityspalkkioprosentit, minipalkkiot, perus- ja mahdolliset asiakirjakulut.
 • Koko maan keskiarvoon vaikuttivat kaikkiaan 169 paikkakuntaa ja niissä hintansa ilmoittavat, syntyvät, toimivat ja lakkaavat välitysyritykset hintoineen.

Lisää tietoa: http://www.asuntojenmyynti.fi/julkistukset.php

4 thoughts on “Asuntojen myyntipalkkiot ovat keskimäärin 4%

 1. Tuore kokemus Oulusta

  Möin juuri sijoitusasunnon (as oy) Oulusta. En siksi että asunnon vuokratuotto olisi erityisen huono vaan siksi että väsyin vuokraisännän rooliin, kun vuokrattava asunto ei ole lähellä omaa asuinpaikkaa.

  Pyysin kolmelta välittäjältä hinta-arvion ja välitystarjouksen. Kerroin avoimesti että teen näin ja perusta päätökseni välittäjävalinnasta siihen kuka aikoo saavuttaa korkeimman hinnan vähennettynä kuluilla. Lisäksi valintaan vaikuttaa laadullinen arvio välittäjästä, jos sellaiseen on tarvetta tiukassa kisassa.

  Sain kolme tarjousta.

  Suuri välittäjä arvioi asunnon hinnaksi 100 rahaa. Välityspalkko olisi ollut 3,7% tästä summasta.

  Pieni ketterä välittäjä arvioi hinnaksi 103 rahaa € ja ajatteli että tyhjään asuntoon pitää stailata vähän huonekaluja ja mattoja ja hän myy asunnon kesällä 2 viikossa. Välityspalkkio 3,4% ajatellusta myyntihinnasta.

  Pieni mutta suht. vanha toimija arvioi hinnaksi 115 rahaa  ja suostui tekemään sopimuksen kiinteällä välityspalkkiolla. Kun olin nähnyt kaksi muuta arviota pidin tätä hieman epärealistisena pyyntönä, mutta muita arvioita pidin kunnianhimottomana. 

  Päätin, että teen sopimuksen kolmannen kanssa kuten oli alunperin päätösprosessin määritellyt. Pyysin kuitenkin heti aloittamaan myynnin arviota 1,3% halvemmalla hinnalla. Lienee epätavallista että myyjä tällaista pyytää.

  Asunto meni kaupaksi vajaan 3 kuukauden myyntiajalla hintaan 104 rahaa. Välityspalkkio 2,5% kauppahinnasta. Käteenjäävä summa oli suurin vaikka ottaisin huomioon menetetyn pääoman tuoton kahden kuukauden ajalta. Suuren välitysliikkeen välittäjä irvaili arviota antaessa että on kiinteistövälittäjiä ja halpakiinteistövälittäjiä freimaten kilpailijat selkeästi huonommaksi. Ainakin tässä tapauksessa halpavälittäjä teki työnsä paremmin. 

  Tietenkin olisi ollut mahdollista pyytää arvio vielä useammalta, kun hintahaarukka oli näinkin suuri. Mutta rajansa markkinauskollakin.

  Todellisia myyntikokemuksia avataan aika harvoin. Olisi kiinnostavaa kuulla millaisia kokemuksia muilla myyjillä.

  1. 4% välityspalkkion pitää sisältää ALV vero, muuten on kallis

   Myimme pari vuotta sitten perikunnan kaksion kerrostalosta Turun keskustassa lähellä yliopistoa ja sairaalaa alueelta jolla on paljon kysyntää ja paljon kauppoja ja vakiintunut hintataso. Välittäjänä toimi Huoneistokeskus ja palkkio oli noin 4% (3,5% + alv).

   Toivomisen varaa jäi välittäjän ammattitaidon suhteen kaupantekotilaisuudessa.  Hinta oli käsittääkseni se, mikä tuona aikana tuolla alueella oli markkinahinta.  Välittäjä teki myyntityötä kohtuullisesti – pari näyttöä.

   Siis melko tavallinen tapaus.

   Kai

  2. Kiinteän palkkion saa, kun vaatii

   2000 euroa taitaa olla tavallinen.

 2. Saa halvemmallakin. Esim.

  Saa halvemmallakin. Esim. Terto LKV:lla hinnat alkavat 560 eurosta. Ei se asunnon myyminen ole rakettitiedettä. Välittäjä järjestää vain muutaman esittelyn, ottaa tarjoukset vastaan ja tekee kauppakirjan. Suuret ketjut rahastavat, koska niissä sekä ketju että paikallista liikettä pyörittävä yrittäjä vetää välistä. 

Comments are closed.

Related Posts