Asuntomarkkinat vapaassa pudotuksessa ja pudotus jatkuu

Asunnot ja metsä Kevyttä

Asuntojen hinnat ovat Hypo-indeksin mukaan laskussa ja lasku jatkuu. Korot nousevat painaen asuntojen hintoja edelleen.

Osa asuntovelallisista on keväästä asti saanut kokea korkeampien korkojen vaikutukset ja tilanne pahenee. Vuosittaiset korontarkistukset laajentavat loppuvuoden aikana hankaluuksissa olevien joukkoa. Lähes kaikki sopeutuvat tilanteeseen pienentämällä kulutusta.

Mutta aikanaan keskuspankit saavuttavat tavoittensa, työttömyyden hienoisen nousun ja palkkainflaation talttumisen. Työttömyys on kuitenkin myrkkyä asuntovelalliselle. Asunto on pakko myydä jos työttömyys sattuu kohdalle eikä ansiosidonnainen päivärahakaan enää pelasta. Työttömyyden pieni nousu yhdistettynä korkeisiin korkoihin on yleensä tuonut asuntomarkkinoille pakkomyyntejä ja hintapohjat. Tähän hetkeen on vielä aikaa.

Hypo näkee käänteen jo häämöttävän

Hypon arvion mukaan asuntokaupan käänne kolkuttelee ovella. Kysyntä voi elpyä jo kesästä lähtien, mikä näkyy hinnoissa viiveellä. Kauppaa käydään kolmanneksen verran vähemmän kuin vuosi sitten ja viidenneksen vähemmän kuin ennen koronapandemiaa vuonna 2019.

”Kaupankäynnin käänne kolkuttelee jo ovella, mutta hinnat seuraavat vasta viiveellä. Korkea inflaatio ja pitkittyvä korkopaine iskevät kuluvan vuoden hintakehitykseen enemmän kuin vielä vuoden alussa arvioitiin. Tilanne näyttää muuttuvan ensi vuonna, kun uusia asuntoja ei enää valmistu yhtä paljon ja korot vakiintuvat sekä kysynnän ennustetaan kasvavan”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kuvailee ajankohtaista markkinatilannetta.

Hypon ennuste asuntojen hinnoiksi koko maassa tälle vuodelle on -7,0 % ja ensi vuonna käännytään +2,0 % nousuun. Pääkaupunkiseudun osalta vastaavat luvut ovat -8,0 % (2023e) ja +3,0 % (2024e).

Ostajilla on nyt aikaa ja tilaa

Asuntomarkkinoiden tervehtyessä hitaasti siirtymävaiheen aikana monelle ensiasunnon ostajalle ja asunnonvaihtajalle on vielä tarjolla tuhannen taalan paikka. Äkillisiin heräteostoksiin ei ole tarvetta, koska asuntoja on nyt tarjolla runsaasti ja kaupoilla voi perehtyä ostettavan kohteen tietoihin rauhassa, lisäksi reilulle tinkimiselle hinnasta on hyvää tilaa. Oman tilanteen ja tarpeen mukaan mitoitetut asuntokaupat saattavat osoittautua hyvinkin edullisiksi.

”Ikuiselta tuntunut hintojen nousukausi keskeytyi, mutta valtaosa kasvukeskusten kodinomistajista on yhä ”voitolla”. Ja vaikka oman asunnon hinta olisi vähän laskenutkin, vastaavasti uuden, isomman hintakin on todennäköisesti laskenut, jolloin säästön voi itse asiassa saada välirahassa. Lisäksi on hyvä muistaa, että asuntokaupoissa on mahdollisuus tappion vähentämiseen verotuksessa, jos asunnossa on asunut alle kaksi vuotta. Näitä mahdollisia tappioita voi vähentää pääomaverotuksessa eli vaikkapa metsän myyntivoitoista tai sijoitusasunnon vuokratuloista”, Keskinen sanoo.

Markkina-alakulo näkyy verotuloissa

Asuntomarkkinoiden alakulo näkyy myös valtion tuloissa poikkeuksellisesti. Samaan aikaan, kun hallitusneuvotteluissa haetaan säästökohteita, pienenevät asuntokaupasta kertyvät varainsiirtoverot samaan aikaan Hypon arvion mukaan yli 200 miljoonaa euroa pelkästään tänä vuonna. Summa vertautuu samansuuruisiin haittaverojen nostoihin tai arvonlisäveron muutoksiin.

”Talousarviolaskelmissa lähdettiin vielä syksyllä siitä oletuksesta, että asuntokaupan arvo kasvaa ja veropotti hipoo aiempia ennätyksiä. Kaupan piristyminen korjaa tilannetta aikanaan, mutta koronavuoden 2021 kaltainen poikkeuksellinen miljardipotti jää haaveeksi myös ensi vuonna”, Hypon Keskinen arvioi.

Asuntomarkkinoiden tervehtyessä hitaasti monelle ensiasunnon ostajalle ja asunnonvaihtajalle on siirtymävaiheen aikana tarjolla tuhannen taalan paikka. Äkillisiin heräteostoksiin ei ole tarvetta, sillä asuntoja on nyt tarjolla runsaasti ja kaupoilla voi perehtyä ostettavan kohteen tietoihin rauhassa, lisäksi reilulle tinkimiselle hinnasta on hyvää tilaa.

Lisää tietoa:  Hypon Asuntomarkkinakatsaus

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Asuntomarkkinat vapaassa pudotuksessa ja pudotus jatkuu

  1. Täytyy olla hölmö, jos kuvittelee saavansa joltain Hypolta puolueettoman lausunnon yhtään mistään asuntomarkkinoihin liittyvästä.

  2. Niin ja miksi välittäjiä ja pankkeja yleensä edes haastatellaan asuntomarkkinoiden asiantuntijoina, koska he ovat TÄYSIN jäävejä sanomaan aiheesta yhtään mitään? Kysehän on heidän omasta bisneksestään!

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

Johtavat AI-yhtiöt

Tekoäly on nyt joka paikassa ja vähän samanlainen taikasana kuin Internet oli pari vuosikymmentä sitten. Lähdin tutkimaan johtavia AI-firmoja. Kannattaako niihin vielä sijoittaa?

Kokeile tekoälyn käyttöä

Sijoittaminen

Osakeseurannan päivitys

https://www.sinisaariconsulting.com/StockAnalysisTool.html
Tuloskausi Q1/2024
 
Positiiviset yllättäjät
 

Odotukseni ylitti 33% seuraamistani yhtiöistä.

Suuret amerikkalaiset Alphabet, Amazon, Apple ja Microsoft tekivät kaikki hyvän tuloksen.

Konepajoissa oli myös monta positiivista yllättäjää. Cargotec ja Wärtsilä