Auringonpimennys päättymässä?

Kuva: Auringonpimennys – Luc Viatour / www.Lucnix.be

Onko aurinkopanelien valmistajien erämaavaelluslähenemässä loppuaan? Kiinalainen mailman suurin panelivalmistaja Suntech jätti konkurssihakemuksen Wuxi:n kaupungissa toimivalle valmistavalle yksikölleen. Omaa kiinnostavuutensa asiana lisää se että tästä muodostuu ensimmäinen kunollinen testitapaus kiinalaiselle konkurssilainsäädännölle., koska tämänkokoisia tapauksia ei aiemmin ole käsitelty.

Toinen mielenkiintoinen kysymys on, onko aurinkopaneliteollisuus vähitellen tervehtymässä. Uusituva energia , kuten aurinkosähkö ja tuulisähkö ovat käyttätyneet klassisen hypekäyrän mukaan. Ensin alkuinnostut – tämä ratkaisee mailman ongelmat. Sen jälkeen yli-investoinnit kun kaikki ryntäävät sijoittamaan uuteen ihmeeseen. Tästä seuraa yli-kapasiteetti ja romahdus. Vähitellen alkaa oikea soveltamisvaihe kun teknologia on vähitellen kehittynyt taloudellisesti kannattavalle tasolle.

Otetaan esimerkiksi Oslossa noteerattu Renewable energy corporation (REC):

Kuva: Arvostustaso kohdallaan? REC:n osakkeista maksettiin parhaimmillaan yli 250 NOK.

REC:n Vuosikatsaus antaa viitteitä paremmasta tulevaisuudesta: Sähköntuotantokustannukset viimesimmillä yeknologioilla ja panelihinnoilla on n. 7…8 eurosenttiä per kWh, eli alkaa olla aurinkoisilla seuduilla kilpailukykyinen muiden lähteiden kanssa ilman tukiaisia. Tästä kasvu alkaa. Kiinassa on myös viitteitäkasvavasta  aurinkoenergiamyönteisyydestä. Kassavirta operatiivisesta toiminnasta on positiivinen, ja vaikka tulos on hyvin tappiollinen, suuri osa tappiosta on peräisin massiivisista alaskirjauksista.

First solar on toinen vaihtoehto. Yhdysvaltalainen integroitu aurinkoenergialaitosten valmistaja on viimeisten tulostietojen valossa jo hieman paremmassa jamassa. Takana on jo kolme voitollista kvartaalia ja kassavirta on niinikään positiivinen.

Yhtiöistä First Solar tuntuu turvallisemmalta valinnalta, mutta toisaalta REC:llä on vielä matalampi arvostustaso price/sales (FSLR:0.75 vs REC:0.4) ja price/book-mittareilla (FSLR:0.7  vs REC: 0.37). Yhtiöillä on myös hieman erilaiset profiilit koska FSLR:llä on selvempi laitostoimittajapainotus.

Miksei satsata pienet potit molempiin? Riskitaso on toki korkea, eikä ole mitään taetta että käänne tapahtuisi tänä vuonna. Mutta kohta pitäisi pahin ylikapasiteetti olla aisoissa, joten riskillä likkeelle!

 

2 thoughts on “Auringonpimennys päättymässä?

 1. Espanja on aurinkoenergian eldorado

  Kiertelin talvella Andalusiassa, etelä-Espanjassa. Se tuntui olevan aurinkoenergian eldorado. Aurinkopaneelit peittivät neliökilometreittäin sisämaan kaunista ja asumatonta tannerta.

  Ja olipa siellä varsin erikoislaatuinen tapauskin. Sinne oli rakennettu vajaan neliökilometrin kokoinen alue peilejä, jotka suuntasivat energian runsaan sadan metrin torin huippuun, joka hehkui valkohehkuisena kuin hehkulamppu keskellä autiomaata. Näky oli vaikuttava. Jättiläismäinen hehkulamppu loisti keskellä kirkasta päivää autiomaan keskellä voittaen hehkullaan jopa itse auringon.

  Andalusian sisämaassa on melko kuivaa ja paljon aurikoa; jopa 3000 tuntia vuodessa. Siis liki kymmenen tuntia päivässä. Olosuhteet auringosta elämiselle ovat otolliset.

  1. Aurinkoenergiaa yölläkin!

   Niin onkin. Espanjassa huomattiin taannoin sellainen hämmästyttävä ihme että aurinkoenergiaa tuotettiin yölläkin, kun aurinko ei enää edes paistanut. Olivat näppärät kaverit keksineet laittaa dieselgeneraattorin jauhamaan "vihreää" sähköä verkkoon, tukiaiset kun ovat niin suuret että tämä homma kannattaa.

Comments are closed.

Related Posts