Aurinkoa vai pilveä aurinkovoiman taivaalla?

Fukushiman ydinturman jälkeen uusiutuvan energian yhtiöiden kurssit lähtivät voimakkaaseen nousuun, mukan myös aurinkipaneliyhtiöt. Viime päivien uutiset kuitenkin tuovat jälleen esille vanhat ongelmat: Aurinkovoima on edelleen kovin riippuvainen valtioiden tuista.

Positiivisella puolella voidaan noteerata alan järjestön EPIA:n ennuste jossa indikoidaan 27% markkinakasvua tälle vuodelle. Negatiivisella puolella mm. Italian valtion päätös rajoittaa aurinkovoimatukia lähiaikoina.

Vaihtia kursseihin on pannut myös ransalaisen öljyjätin Totalin ostotarjous 60% osuudesta amerikkalaisesta Sunpower-yhtiöstä.

Alla on listattu muutama aurinkopanelialalla toimiva yritys.

 

Yhtiö p/e price/cashflow EPS kasvu 5 vuotta Osinko
Solarworld AG 12.9 6.64 9% 1.8%
Renewable Energy Corporation 20.4 5.4 174% 0.0%
SMA Solar Technology 7.6 7.4 115% (3 vuotta) 3.8%
First Solar 17.5 14.2 56% (3 vuotta) 0.0%
Suntech Power 6.7 15.7 41% 0.0%

Mailman suurin aurinkokennoyritys on kiinalainen yhdysvalloissa listattu Suntech. Myös Norjalainen REC on aika pitkälle keskittynty piimateriaalien valmistukseen aurinkokennoja varten Yhtiö julkisi juuri osavuosiktasauksen jossa kasvu oli jälleen muhkea, muttaa maalaa samalla hieman heikkeneviä näkymiä. yhtön taival onkin ollut melkoista vuoristorataa kun suuret investoinnit piitehtaisiin takkuavat.

Saksalaiset SMA ja Solarworld ovat laaja-alaisempia tuottaen asennusavalmiita järjestelmiä , inverttereitä yms, joten näissä yrityksissä teknologiariski on ehkä pienempi – integraattoreita tarvitaan aina. Eurooppapainotteisuus ehkä toisaalta kasvattaa riskiä.

Jos tästä joukosta pitäisi jokin valita oma suosikkini olisi SMA Solar. Inverttereitä tarvitaan joka tapauksessa oli kennoteknologia tai valmistaja kuka tahansa. Tase on myös kunnossa, velkaa vain 2.6% – veret pysäyttäviä tehdasinvestointeja kun ei tarvita.

Aika näyttää mikä tai mitkä uusiutuvat energiamuodot menestyvät. Toinen kiinnostava ja vähemmän julkisuudessa esiintyvä sellainen on seuraavan sukupolven biopolttoaineet. Osoitus alan potentiaalista on Dupontin ostotarjous tanskalaisesta Daniscosta – osasyynä entsyymivalmistus jonka avulla puujätteestä voidaan valmistaa biopolttoaineita autoille.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan