Berkshire Hathaway yhtiökokous ja oheistapahtumat

Teimme sijoittajakollegani kanssa matkan Berkshire Hathawayn yhtiökokoukseen 29.4.-7.5.

 

Kyseessä oli samalla yhtiön 50-vuotisjuhla. Yhtiöllä on sijoituksia suureen määrään yhtiöitä, tunnetuimpia ovat esimerkiksi Brooks, Coca-Cola, See’s Candy, Borsheims, Clayton Home, Wells Fargo, American Express. Osa yrityksistä omistetaan kokonaan.

 

Lensimme Chicagoon, josta vuokrasimme auton ja ajoimme 750 km Omahaan. Menomatkalla yövyimme 2 yötä ja paluumatkalla yhden yön viehättävissä pikkukaupungeissa pääteiden ulkopuolella. Ajoimme pääosin pienempiä ja rauhallisempia teitä myöten. Iowan ja Illinoisin maaseutu on upeaa tähän aikaan vuodesta.

 

Saavuimme Omahaan perjantaina 30.4. ja illalla oli cocktail-tilaisuus Borsheimin tiloissa. Siellä tarjottiin erinomainen buffet-illallinen, aitoon amerikkalaiseen tyyliin kertakäyttöastioista. Ja bändi oli soittamassa.

 

Lauantaina menimme yhtiökokouspaikalle jo klo 6:40. Tämäkin ajankohta osoittautui liian myöhäiseksi, koska jonot olivat valtavat. Ovet aukesivat klo 7:00. Paikan löytäminen päähallista ei ollut aivan helppoa. Saimme kuitenkin kohtalaisen hyvät paikat. Päähallissa oli 20 000 paikkaa ja toiset 20 000 osanottajaa joutuivat seuraamaan tapahtumaa screeneiltä.

 

Päähallin lisäksi tiloissa oli toinen suuri halli, jossa osakkuusyhtiöt esittelivät ja myivät tuotteitaan, osakasalennuksella tietysti. Clayton Homen osastolla oli klo 7:30 sanomalehden heittokilpailu, johon osallistuivat myös Warren Buffett ja Bill Gates (hallituksen jäsen ja Warrenin ystävä). Tähän tapahtumaan emme valitettavasti ehtineet mukaan kun olimme etsimässä istumapaikkaa.

 

Klo 8:30 alkoi Berkshire-elokuva. Se oli sekä hauska että hyödyllinen. Välissä esitettiin tietysti taas osakkuusyhtiöiden mainoksia. Elokuvassa oli myös Warrenin ja nyrkkeilymestari Mayweatherin kuvitteellinen ottelu, kansa nauroi niin, että halli raikui. Elokuvassa oli myös tapahtumia firman historian varrelta ja varsin hieno Beatlesin Sgt. Pepperin pohjalta tehty musiikkiesitys, jolla kehuttiin eri omistusyhtiöiden johtoa.

 

Klo 9:30 alkoi kysymys- ja vastaussessio, joka kesti klo 16:30 asti. Laitan alle linkin, josta löytyy tarkempaa tietoa sisällöstä. Kysymyksiä esittivät sekä median edustajat että yksittäiset osakkeenomistajat. Vastaajina olivat Warren (84 vuotta) ja Charlie (91 vuotta).Varsinaisia teräsmiehiä siis kumpikin, varsnkin Warren.

 

http://blogs.wsj.com/moneybeat/2015/05/02/live-analysis-the-2015-berkshire-hathaway-annual-meeting/

 

Klo 16:30 alkoi varsinainen yhtiökokous, joka kesti 4 minuuttia!

 

Illalla oli grilli-illallinen ja elävää musiikkia Nebraska Furniture Martilla (myös firman yhtiöitä)

 

Sunnuntaina Borsheims tarjosi taas brunchin ja klo 13 Warren ja Bill pelasivat pöytätennistä lajin Ariel Hsingin kanssa. Ariel oli lajin USAn mestari 15-vuotiaana ja osallistui vuoden 2012 olympialaisiin. Tapahtuma oli lähinnä näytösluontoinen.

 

Sunnuntaina lähdimme iltapäivällä ajamaan takaisin kohti Chicagoa, jonne saavuimme maanantaina.

 

Tiistaina kävimme Chicagon Financial District-alueella, jossa pääkohteena oli Federal Reserve Bankin rahamuseo. Museo olikin hienosti toteutettu. Rahan historia oli kerrottu hyvin. Samoin käytiin tarkasti läpi, miten keskuspankki toimii. Rahojen turvasysteemit käytiin läpi ja miten voi erottaa aidon väärästä. Paljon oli sellaisia pisteitä, missä saattoi itse kokeilla asioita.

 

Museossa esitettiin elokuva pankin toiminnasta ja keskuspankin edustaja kertoi lisää. Tämän jälkeen hänelle saattoi esittää kysymyksiä: Kysyimme miksi USA:ssa käytetään vieläkin niin paljon käteistä rahaa ja erityisesti sitä, miksi palkat ja laskut maksetaan vieläkin suurelta osin sekkeinä. Kerroimme, että Suomessa sekkejä ei juurikaan ole käytetty enää 20 vuoteen. Kovin hyvää selitystä emme saaneet. Vain sen, että kummankin käyttöä pyritään vähentämään.

 

Kysyimme myös, onko totta, että USA:ssa kuka tahansa voi perustaa oman valuutan, jos dollari ei kelpaa. Näin todellakin on, että joillakin paikkakunnilla ja ryhmillä on oma valuutta. Keskuspankki tosin valvoo, ettei toiminta pääse laajenemaan kovin suureksi. Myös virtuaalirahaa valvotaan (esimerkiksi Bitcoin).

 

Kaiken kaikkiaan matka oli erittäin onnistunut. Alla linkkejä, joiden takaa löytyy jonkin verran sekä omia kuviani että median kuvia yhtiökokouksesta. Sijoittajatapahtumien lisäksi tuli nähtyä myös presidenttien Ronald Reagan ja Herbert Hoover syntymäpaikat ja museot kuten myös John Waynen syntymäpaikka ja museo. Vieläpä kävimme katsomassa maailman ensimmäisen McDonalds-ravintolan Chicagon lähellä Des Plainesissa. Tutustuimme myös moniin ystävällisiin ja kohteliaisiin ihmisiin eri paikoissa.

 

https://www.dropbox.com/sh/wsdoapj0ef4xtud/AAA6pBZRL9vdlXuFNLCqnp42a?dl=0

 

http://odc.omaha.com/index.php?u_page=5002&p=5926

 

http://www.wsj.com/articles/photos-berkshire-hathaways-2015-meeting-1430581742

 

7 thoughts on “Berkshire Hathaway yhtiökokous ja oheistapahtumat

  1. Berkshire Hathawayn Woodstock

    Olipa mukava lukea tämä juttu, kiitos!

    Haaveissa käydä paikan päällä joskus, kun tässä köyhtymästä lakkaa. Molemmat edellyttävät, että ostaisin ensimmäisen BRK.B:ni!

    1. BRK.B

      Kiitos palautteesta. Tosiasiassa ei tarvitse olla edes osakkeenomistaja voidakseen mennä tilaisuuteen. Jokainen osakkeenomistaja voi nimittäin tilata 4 lippua ja antaa ylimääräiset kenelle tahansa.

      Toisaalta eipä taida olla parempaa tapaa hankkia hajautettu salkku Amerikan markkinoille kuin ostamalla Berkshiren osakkeita. Mennyt ei ole tosin tae tulevasta, mutta Berkshire-osakkeen keskimääräinen tuotto 50 vuoden ajalta on 19,7%/vuosi. Minun laskelmieni mukaan tämä tarkoittaa, että alkuperäinen sijoitus on noin 8 000 kertaistunut.

       

       

      1. BH:n salkusta

        Kauppalehti kirjoitti 10.5.2015 otsikolla "Näin voit sijoittaa kuin taikurimainen Warren Buffett".

        Jutussa kerrotaan Berkshire Hathawayn varallisuudesta kaksi kolmannesta olevan kiinni vain viidessä yhtiössä, jotka ovat tehneet Buffettista rikkaan miehen. "Omahan Oraakkelin" viisi suurinta ovat Coca-Cola, Wells Fargo, IBM, American Express ja Procter & Gamble.

        Jutun lopuksi vinkataan sijoittamaan em. yhtiöihin, mutta niihin ja kaikkiin muihin Buffetin yhtiöiden omistajaksi pääsee siis helpoiten ostamalla BRK.B:tä.

         

         

         

         

      2. Verovähennys matkasta
        Pystyykö verotuksessa vähentämään kyseisen Amerikan matkan kulut?

      3. Verovähennys

        En tiedä onnistuuko yksityishenkilönä. Minulla myös firma omistaa Berkshire Hathawayta ja laitan kulut pääosin firman kuluiksi.

      4. Verovähennys

        Aivan! Oletko laskenut että kuinka suurta pitää sijoitus toiminnan olla jotta kannattaa perustaa yritys tätä varten?

      5. Sijoittaminen yrityksen kautta

        Oma yritykseni ei ole sijoitusyritys, varsinainen toimiala on koulutus- ja konsultointi. Tällöin en voi kirjata osakkeita vaihto-omaisuudeksi vaan rahoitusomaisuudeksi. Onko tällä sitten suurtakaan merkitystä, en tiedä.

        Jos sijoittaa yrityksen (osakeyhtiö) kautta, on siitä ainakin seuraavia etuja:

        -veroaste on kaikille tuloille, myös osingoille ja myyntivoitoille, vain 20%

        -kulujen vähentäminen onnistuu helpommin

        -verovapaat matkakorvaukset voivat olla merkittävä tulonlisä

        -mahdollisuus siirtää omaisuutta jälkipolville edullisesti

        Haittoja:

        -hankintameno-olettamaa ei ole

        -yrityksen pyörittämisen aiheuttama byrokratia, tätä tosin usein liioitellaan, jos yrityksessä on vain yksi työntekijä, on byrokratia varsin vähäistä

         

        Tarkemmin en osaa sanoa, miten laajaa toiminnan pitäisi olla, että yritys kannattaa perustaa. Ei mielestäni kovinkaan laajaa.

         

         

         

Comments are closed.

Related Posts