Berkshire ja kansantuote

Berkshire Hathawayn suurimmat sijoitukset  eivät viimeaikoina ole menneet kauhean hyvin.  Treidarin mielestä BRK:n portfoliota pitäisi vähän pyörittää, koska siellä on eilispäivän voittajia ja tämänpäivän keskinkertaisuuksia.  Suurimmat osakesijoitukset ovat American Express (vuosituotto -14,3%), Coca-Cola (vuosituotto 0,2%) IBM (vuosituotto -11,8%) ja Wells Fargo (vuosituotto 16,7%).  pidemmälläkään ajanjaksolla ainoastaan Wells Fargo on voittanut S&P 500 indeksin kolmen tai 5 vuoden ajanjaksolla.  Surkein on ollut IBM, mikä on edelleen alle mitä BRK maksoi siitä pääosin vuonna 2011. Buffetin taito poimia voittajaosakkeita on ilmeisesti ruostunut, mutta taito tehdä yritysostoja (eritoten rautatieyhtiö Burlingtonin) ja muita erikoistapauksia kuten Heinzin ja Kraftin yhteenliittyminen on taas parantanut tulosta todella paljon. Näiden vuoksi BRK:n tulos on noussut.  Täten pyrkisin välttämään Buffetin seuraamista osakevalinnoissa ja jos haluaa seurata hänen sijoitusosaamista ainoa tapa on ostaa suoraan Berkshiren osakkeita. Mielelläni voisin suositella jopa BRK:n osaketta, koska se on halpa (1,5*tasearvo), vaikken sitä itse omista, ainakaan vielä.

Huomaatteko tuosta kuvasta, että USA on noussut jos viime laman jälkeen yhtä kauan kuin edellinen nousukausi kesti? Ei se tarkoita mitään, kunhan vain totesin sen.  Mutta se on mielenkiintoista, että vuodesta 1990 työllisten määrä ei ole USAssa kasvanut lainkaan, mutta kansantuote on realisesti tuplaantunut kasvaen 2,8%/vuosi.

Minun ei pitäisi sanoa Kreikasta mitään ja en sano muuta kuin siteeraan Sipilää. Hän toivoi kovasti IMF:än mukaantuloa Kreikan lainottamiseen, koska silloin kuulemma tulee korvaamatonta osaamista. IMF tulee mukaan, jos velkoja leikataan reilusti. Tämä ei kuulemma käy yhdellekään Eurooppalaisella maalle. Osaajien ohjeiden kuuleminen on ilmeisen valikoitua.

http://yle.fi/uutiset/sipila_imfn_paatos_kreikan_tukiohjelmasta_ei_muuta_suomen_linjaa/8196924

Ehkäpä, vaikka liki kaikki taloustieteilijjät kannattavat reiluja velkaleikkauksia, ne ovat poliittisesti mahdottomia. 

5 thoughts on “Berkshire ja kansantuote

  1. Warren Buffett ei anna enää suuntaviivoja muille sijoittajille

    Tutkittuani kurssikäyrää totesin saman minkä sinäkin, Warren Buffetin sijoitusvainu on kadonnut. Viimeiseen viiteen vuoteen ei ole tullut S&P500 indeksiä kummempaa tuottoa. Sitä ennen tuli kymmenien vuosien ajan selvää ylituottoa.

    Warren Buffett:lla on brandiarvoa joka nostaa Berkeshiere Hathaway yrityksen hintaa minusta korkeammalle kuin olisi aihetta.

    Eipä silti – en ole muutenkaan juuri nyt sijoittamassa S&P500 indeksiin ja mietin omalta osaltani sitä mitä seuraavaksi pitäisi tehdä. Maailmassa on paljon ilmiöitä, joita en ymmärrä ja omatkin sijoitukset menee monasti huonommin kuin toivoisi. Harmi ettei Warren Buffett osaa enää antaa suuntaviivoja ja mallia meille muille. crying

     

    1. Berkshire Hathaway tuotto

      En ymmärrä miksi Warrenin kykyjä epäillään? Alla on linkki tilastoon, joka osoittaa markkina-arvon kasvun olleen 21,6% p.a. 50 vuoden ajan. Ja viime vuodet eivät suinkaan ole niitä huonoimpia, esimerkiksi 2014 Berkshire 27%/S&P 13,7%.

      http://berkshirehathaway.com/letters/2014ltr.pdf

       

       

       

      1. En epäile hänen kykyjään vaan

        En epäile hänen kykyjään vaan sanon taas, että yrityksen tulostuotto on ollut viimevuosinankin loistavaa. Sen sanon, että normaalisti ostetuista osakkeista se viime vuosien tulostuotto ei ole tullut, vaan sellaisista osakkeista mitä muut eivät voi ostaa. Joten hänen peesaaminen on ollut häviöstrategia viime vuosina, jos ei ole ostanut BRK:ta suoraan. Siteeraan vielä tuon berkshirestä kertomani kappaleeni kahta viimeistä lausetta, jossa jopa suosittelen osaketta.
        "
        Täten pyrkisin välttämään Buffetin seuraamista osakevalinnoissa ja jos haluaa seurata hänen sijoitusosaamista ainoa tapa on ostaa suoraan Berkshiren osakkeita. Mielelläni voisin suositella jopa BRK:n osaketta, koska se on halpa (1,5*tasearvo), vaikken sitä itse omista, ainakaan vielä.

        "

        BRK:n osake on halpa koska sillä on osakkeita ja omaisuuseriä, jotka eivät ole noteerattu oikeaan arvoon. Suurin näistä alihinnoitelluista on luultavasti Burlington, joka on luultavasti noin 30 mrd arvokkaampi kuin taseessa. Jotta paremmin oivalletaan asia, niin katsoin täältä Berkshiren 15 suurinta julkisesti noteerattua omistusta:

        http://www.cnbc.com/2012/05/15/Berkshire-Hathaways-15-Biggest-Stock-Holdings.html?slide=1

        Tässä on näiden 15 osakkeen kehitys 5 vuoden aikana ja tuo paksuin viiva, mikä on melko tarkkaan keskellä on S&P 500 indeksi. Parhaiten noista on mennyt Moodysiltä, mutta Buffett on myynyt omistustaan siitä esim. 2013. Tällä hetkellä Berkshiren suurin kilpailuetu on, että se voi tehdä erikoisjärjestelyjä joita juuri muut eivät pysty tekemään.  Sanon vielä sen, että Buffett on tämän hetken maailman menestynein sijoittaja.

  2. Logiikka?

    Hieman nyt puuttuu sellainen kultainen lanka tästä jutusta ja mennään A:sta kolmeensataanviitenkymmeneenseitsämään ilman päätä tai häntää.

     

    BRK on niin iso, että sen on vaikea tehdä sijoituksia osakemarkkinoilla, eikä Buffett muutenkaan niitä päätöksiä enää siellä tee. Tietysti vaikuttaa, mutta enemmän pysyy taustalla ja jos haluatte arvostella Berkshireä, niin kannattaa lukea hänen kirjeitään, kuten esim. tätä juurikin kohdasta, josta se aukeaa.  http://www.berkshirehathaway.com/letters/2014ltr.pdf#page=23

    1. Tuloskasvu on ollut loistavaa

      Vaikka tuloskasvu on ollut loistavaa, se ei johdu noista suurimmista sijoituksista. Esim. Kokis on edelleen alle 1998 huipun tai vaikka P&G mikä myöskin rämpii, vaikka pörssi tekee ennätyksiä. Ei Wallmartkaan pärjää mitenkään hyvin esim vuosituotto -14%.Ja on monia epäonnnistumisia kuten Tesco. Buffet pärjää noilla erikoistapauksilla kuten GE:llä tai rautatieyhtiöillä, ei niinkään osakevalinnoilla. Ehkä tuossa on logiikkaa.

Comments are closed.

Related Posts