Brandi määrää kuluttajatoimialan yriysten arvoa

Markkinointi & mainonta on julkaissut yhdessä Taloustutkimuksen kannassa tekemänsä luettelon Suomen arvostetuimmista brandeistä (Arvostetuimmat brandit.pdf) ja Brandz on julkaissut vastaavan luettelon maailmanluokan brandeistä. (Top 100 brands.pdf)

Vuosittaiset muutokset brandien arvoissa ovat suuria. Jotkin brandit ovat menettäneet kymmeniä miljardeja arvostaan ja toisten arvot ovat taas nousseet. Ja tämä näkyy suoraan kyseisten yritysten pörssikursseissa. 

Maailman arvostetuimpien brandien arvot dollareissa (Lähde: Top 100 brands.pdf)

Brandiarvo dominoi kuluttajatuotesektoria

Kuluttajatuotteita valmistavan ja jakelevan teollisuuden kannalta brandiarvolla on suuri merkitys. Brandiarvo saattaa joissakin tapauksissa (Coca-Cola,…) muodostaa lähes puolet yrityksen markkina-arvosta.  Brandiarvo siis merkitsee paljon etenkin silloin, kun tuotetaan yksinkertaisia kuluttajatuotteita. Sen sijaan sellaisten yritysten kuten IBM ja Google liiketoimintaan taas liittyy teknologiaa, tuotantokoneistoa ja osaamista, jota kilpailijat eivät helposti kykene kopioimaan ja brandiarvo muodostaa niiden pörssiarvosta vain kohtuullisen pienen osan.

Sijoittajan kannattaa etsiä yrityksiä, joiden tuotteilla on vetovoimaa

Miten sijoittaja pystyy hyödyntämään brandiarvoja? 

Sijoittajan kannattaa etsiä sellaista liiketoimintaa, jonka tuotteet ovat selkeitä ja laadukkaita. Yleensä brandiarvo seuraa vähitellen peräässä, kun laatu ja tuotekonseptit ovat kunnossa. Parhaiden brandien omistajat tahkoavat hyvää voittoa, mutta brandiarvo on jo top 100 listalle päätyneiden yritysten arvostustasoissa. Siksi sijoittajan kannattaa keskittyä perusasioihin; etsimään sellaisia yrityksiä, joilla on kilpailukykyinen tuotekonsepti ja jakeluverkosto ja jonka brandiarvo ei vielä aivan vastaa tuotekonseptin vetovoimaa.

Suomalaiset osaavat barandinhallinnan

Kun katsoo Suomen top listaa niin ei voi kuin ihailla sitä, kuinka taitavia täällä ollaan. Kärjessä on paljon aivan kotimaisia nimiä. Ulkomaisten on ollut todella vaikea kiilata väliin. Suomen 15 suosituimman brandin joukossa oli 13 kotimaisen yrityksen tuotetta.

Kun Elovena kaurapuuro pesee Disney:n mennen tullen niin täytyy sanoa että kyllä on ollut Raision markkinoinnilla ja mainonnasta vastanneella Helsinkiläisellä Family Inc yhtiöllä taitoa. Ja tämä on vain yksi esimerkki. Luettelossa on monia vastaavia menestystarinoita. 

One thought on “Brandi määrää kuluttajatoimialan yriysten arvoa

  1. Elovenan brandiarvo

    Veikkaisinpa melkein että Elovenan brandiarvon nousu johtuu hyvästä Facebook-läsnäolosta.

Comments are closed.

Related Posts