Omat Rahat Katsaus: Treidaus vai holdaus?

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

Arvonmuutokset: kaksi viikkoa -3.9%,, Vuoden alusta -3.9%, 1 vuosi +15.7%

 

Tapahtumat viimeisen kahden viikon viikon aikana:

Euro on vahvistunut tai oikeastaan taala on heikentynyt USA:n heikkojen työllisyyslukujen painamina. Ihmeellistä että näinkin ongelmainne euroalue jatkaa näin vahvana! Ilmeisesti on tulossa toisto viime kesän heikosta osakekehityksestä joka loppui vasta Bernanken QE2-paketilla. Viime kesän dippi oli hyvää aikaa ostaa osakkeita. Mielestäni nyt ei ole pelon aika, seuraavaan matalasuhdanteeseen on vielä aikaa, joten mitään romahdusta ei mielestäni nyt ole odotettavissa. Pahin mitä voi tapahtua on että osakekurssit jatkavat vailla suuntaa.

Tällä kertaa salkkuun palaavat kaksi aikaisemmin salkussa olleet yhtyöt: Know IT ja Tallinna Kaubamaja. Kannattiko sitten treidaus, vai olisiko pitänyt pitää osakkeet salkussa? Tämä on tietenkin väärä kysymys, kannattaa arvostella päätöksia logiikkansa mukaan eikä jälkeenpäin lopputuloksen mukaan. Know IT:n heivasi ulos vahva kruunu – jälkiviisaana ei olisi kannattanut, sillä vahvasti kasvanut yhtiö tuli nyt takaisin 40% korkeampaan hintaan. Tallinna Kaubamajan kohdalla ei vastaavaa jälkiviisastelua tarvitse harrastaa: Yhtiö oli myyntihetkellä korkeasti hinnoiteltu. Tämä hinta edellytti täydellistä onnistumista vaikeassa tilanteessa. Kun riski nyt näyttää pienentyneen ei tee ollenkaan pahaa ostaa osakkeita takaisin samaan hintaan kuin puoli vuotta sitten myyntihetkellä.

Kaiken kaikkiaan tämä vuosi ei ole sujunut hyvin. Ainoa lohtu on että Helsingin pörssi on sukeltanut vielä paljon pahemmin….

Strategia:


Tallinna Kaubajaman oston ja euron vahvistumisen jälkeen europuolella ei nyt kannata tehdä mitään uusia ostoja. Viimeviikkoisten ostojen jälkeen AUD ja SEK portfolio alkavat olla tasapainossa. Nyt olen odottavalla kannalla. Jos taala vieläkin heikkenee voisi tankata lisää siltä puoleleta, mielellään defensiivistä osaketta – terveydenhuoltoa, ruokaa, vähittäiskauppaa?

Osakekiikari:

Yksi strategiaan sopiva yritys on Bunge Ltd joka on vahva öljykasveissa, sokerissa ja bioenergiassa. Halvalla tuntuu osake tekevän kauppansa: p/e 4.5, price/cashflow 3.6, osinko 1.4%. Kasvu on ollut tasaista, myynti keskimäärin +13%/vuosi. Näillä kertomilla odotetaan voiton pienenevän, mitä minun on vaikea uskoa. Yksi syy pessimismiin voi olla kapeissa marginaaleissa, vain 5%. Tässä eissii paljon muutoksia kaivata jotta pudottaisiin pakkaselle.

Salkkutapahtumat:

Uutena salkkuun:

Patties Food Ltd: Pienehkö australialainen pakaste-eines-yhtiö. Ei mitään kommervenkkejä vaan vakaata kasvua. P/e: 12.7, price/cashflow: 9.3, osinko: 4.3%.

Know IT: Vanha tuttu palaa salkkuun, ruotsalainen IT-konsultti joka on erikoistunut julkishallinnon projekteihin. P/e: 12.3, price/cashflow: 9.4, osinko 3.3%. Myynnin kasvu keskimäärin 24%/vuosi viiden vuoden yli.

Tallinna Kaubamaja: Toinen "paluumuuttuja". Nyt näyttää siltä että käänne on todellakin tapahtunut ja Q1-tulos oli selvästi positiivinen. Virolaisten ostovoima ei voi tästä kun kasvaa. Jos tässä suhdanteessa pystyy tekemään voittoa niin suunta voi olla vain ylöspäin. P/e: 14, osinko 4.7%

Cardno Ltd: Australialainen Infrastruktuuri-konsultti joka on viime vuosina kasvanut orgaanisesti ja yritysostoin, kuitenkin kassavirta-rahoituksella. P/e: 10.3, price/cashflow: 9.8, osinko 5.6%. Myynnin kasvu +36%/cuosi keskimäärin 5 vuoden yli

Myyty: Shenzhou

Lisätty: Bilia, Powershares commodity

Osingot: Dalian port, China Yurun food, Golden Ocean

Salkun Nousijat: Marine Harvest (+0.3%)

Salkun Laskijat: Great Wall Motor (-16.9%), Golden Ocean (-15.1%, Osinko!), Kulicke&Soffa (-8.8%)

Valuutat:

Taala on taas heikentynyt ja palannut "Vahva osta" – aluelle:

Related Posts