Budjettitasapainojen epätasapaino uhkaa useita demokraattisia valtioita

Kreikan valtion velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on kasvanut suureksi ja maailman huomio on keskittynyt tähän yhteen tapaukseen.

Valtion velka (Lähde: Trading Economics, World Bank)

Valtion velkaantuneisuus on ongelmallista muuallakin:

  • Japanissa on vahvat sisäiset epätasapainotekijät ja valtion velka on nyt huimat 220% bruttokansantuotteesta ja lisääntyy noin 7%/BKT vuosivauhtia
  • Kreikka ja Italia ovat ansaitusti saaneet huomiota, mutta USA:n, ja Englannin velkaantuneisuus on sekin korkeata tasoa ja kun näiden maiden valtionvelka lisääntyy joka vuosi 10% / BKT vauhtia niin voimme odottaa niitäkin velkasaneerausmenettelyn potilaiksi neljän tai viiden vuoden kuluessa ellei muutosta säästäväisyyteen tapahdu

Näyttäisi siltä että kyseessä on demokratian kriisi, joka hakee korjaustaan uusista budjettitalouden kontrollimekanismeista. Demokratian on syytä uudistua.

Mutta posittiivisiakin yllätyksiä löytyy tilastoista

  • Maksukyvyttömyyteen 90-luvulla ajautunut Venäjä on päässyt miltei kokonaan eroon valtion veloista ja velkasaneerauksen läpäisseen Argentina:n velkaantumisaste on nyt 47% luokkaa (ei valitettavasti näy kuvassa). Nämä tapaukset antavat toivoa siitä, että pahakin velkaantuneisuus on hoidettavissa.

Related Posts