Cameronin venäläinen ruletti voi posahtaa koko Euroopan naamalle

Markkinat ehtivät jo riehahtaa riemusta, kun David Cameronin johtamien konservatiivien vaalivoitto varmistui. Uutinen tulkittiin myönteiseksi Britannialle ja ilmeisesti EU:llekin, koska säästöpolitiikkaan ja elinkeinoelämän edistämiseen sitoutuneen hallituksen linja jatkuu seuraavat neljä vuotta. En ota kantaa konservatiivinen politiikkaan muuten, mutta sijoittajana miettisin kyllä toiseen kertaan vaalituloksen autuutta etenkin Britannian mutta myös muun Euroopan kannalta.

Cameron houkutteli euroskeptiset britit puolueensa taakse lupaamalla kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä. Sillä hän sai komean torjuntavoiton eroa vaativasta Ukip-puolueesta, mistä Cameronin kylmää taktikointia voi onnitella.

Itse Cameron on EU:n kannattaja, joskin varauksellinen sellainen: hän haluaa muovata EU:n sopimuksia. Varmaa silti on, että kansanäänestys toteutuu, muuta vaihtoehtoa Cameronilla ei ole. Skottien itsenäisyysäänestyksen kanssa hän toimi samoin. Cameron voitti tuon uhkapelin, vaan kuinka käy tässä pokerissa? Mahdoton tietää.

Brittien EU-vastaisuus on kasvanut, vaikka maa on selkeästi hyötynyt jäsenyydestä – mutta tunnetason asioissa järki ei paljoa paina. Vastustajien mielestä ulkomaalaiset syövät heidän työpaikkansa ja sosiaaliturvansa. Jos siltä näyttää äänestäjien silmissä, niin se on sitten poliittinen fakta.

Cameron halunnee järjestää äänestyksen jo ensi vuonna, koska hän tietää odottelun häiritsevän maan taloutta, kuten kaiken poliittisen epävarmuuden. Mutta odotusaika varjostaa koko unionia. Britannian lähtö olisi iso kolaus EU:lle monellakin tasolla.

Ennen äänestystä brittihallitus yrittää muokata EU:n sopimuksia mieleisekseen. Cameron vetoaa brittien kasvaneeseen eurovastaisuuteen, eli hän pitää pyssyä EU:n ohimolla. Cameron luottaa siihen, että muu EU nielee brittien vaatimukset, koska maa halutaan pitää unionissa. Mutta ruokkoaisivatko muut maat sopimuksia miellyttääkseen maata, joka saa jo nyt niihin poikkeusehtoja, ja joka ei ole edes varma kimpassa pysymisestään? Miltä muiden maiden johtajat näyttäisivät, jos he vaatimukset nielisivät?

Synkin visio on, että Cameron puhkuu EU:n nykyistä surkeutta, mutta muutoksia ei tule, koska muut EU-maat eivät suostu Cameronin pakkovalssiin. Britit tympääntyvät lopullisesti EU:hun eli Cameronin venäläinen ruletti epäonnistuu ja Britannia irtoaa EU:sta.

Vaikka näin ei kävisi, epävarmuus tulevaisuudesta ei tiedä hyvää Britannian taloudelle. Ulkomaalaisille yrityksille kynnys investointeihin on korkea vaalitulokseen asti, saati jos Brexit toteutuu. Vuoden hevosenleikki ainakin kestää.

Cameronilla on nyt kiire vakuuttaa äänestäjät EU:ssa pysymisen eduista – samalla kun hän vääntää kättä EU-maiden kanssa. Kovaa peliä. Cameron on näissä pärjännyt, mutta joskus näppärinkin tuppaa polttamaan sormensa, kun tarpeeksi tulella leikkii. Brittien talouselämä ja työväenliike haluavat ehdottomasti pysyä EU:ssa, mutta heillä on Cameronin tapaan vastassaan populistien voimistuva massaliike.

Se lohdullinen puoli Brexitissä olisi, että pankkikriisiä ei tarvitsisi murehtia, koska Britannian rahoitusasema ei miksikään muuttuisi eron myötä. Mutta kokonaisuutena Britannia on Kreikkaa paljon isompi kysymys. EU ei hajoaisi, mutta se ei olisi entisensä; yhtenäisempi kenties, mutta vähemmän merkittävä taloudellisesti ja ulkopoliittisesti. Yhteismarkkinoista katoaisi iso pala, riippuen tosin asemasta, joka Britannialle eron jälkeen muotoutuisi uusilla sopimuksilla. Niiden hierominen kuitenkin veisi pitkään lopputuloksesta riippumatta, ja odotellessa epävarmuus vähentäisi taloudellista aktiviteettia.

5 thoughts on “Cameronin venäläinen ruletti voi posahtaa koko Euroopan naamalle

  1. Brexit rajoittaisi ihmisten vapaata liikkumista

    Britannian euroero johtaisi luultavasti siihen, että ihmisten vapaalle liikkuvuudelle ja työnhaulle tulisi esteitä. Puolalaisten, Romanien ja Bulgarien maahanmuutto on koettu ongelmaksi ja tämä maahanmuutto taitaa olla juuri niitä argumentteja joilla Englannin konservatiivit ovat villinneet kansaa EU vastaiseksi.

    Tavaroiden vapaa liikkuvuus kelpaisi luultavasti edelleen briteille.  Luultavasti pystyttäisiin rakentamaan sopimukset, joiden turvin tavaroiden ja palveluiden liikkuminen säilyisi lähes nykyisellä tasolla. Britannialla olisi tällöin Sveitsin, Norjan ja Islannin tyylinen asema.  Tosin tämäkään ei ole tietenkään täysin varmaa.

    Kai

    1. Luultavasti noin

      Tuontapainen diili seuraisi varmaan, mutta tietysti sen hierominen ottaisi aikansa, kun mukaan kuuluu paljon detaljeja, joista osapuolet vääntävät.

      Minun mielestä vapaan liikkumisen katoaminen heikentäisi Brittien taloutta, joten sinne sijoittavan kannattaa toivoa EU:n voittoa.

      Heikki

      1. EU ilman Englantia

        Mikäli EU olisi ilman Englantia, niin se olisi rampa-ankka. Rauhanliitossa ei olisi Euroopan vahvinta sotilasmahtia mikä kyseenalaistaisi koko rauhan aatteen. Samaten Englannin läheiset suhteet USAan lotontaisi Yhdysvaltoja Euroopasta tai EU:sta. Kolmanneksi Lontoon finanssipiirit eivät tykkäisi asiasta yhtään ja luultavasti Lontoo maailman finanssikeskuksena menettäisi asemaansa Frankfurtilta. Neljänneksi EU:sta muotoutuisi yhä selvemmin Saksan liitto.

      2. Frankfurt rulettaa

        Noinhan siinä kävisi. EU alkaa jo nyt näyttäytyä aika lailla Saksan ympärille rakennetulta kun britit puuttuvat euroalueesta ja merkittävät asiat tapahtuvat euroalueen puitteissa. 

        Olen tässä hiljakseen opiskellut saksaa ja monien asioiden hoito sujuu jo tuolla teutoonien oudolla kielellä. Kavereiltakin tuo germaania sujuu jo paremmin. Minua ei enää harmita vaikka joutusinkin vähentämään englannin käyttöä. Ainakin pörssiasioiden hoito sujuu varsin hyvin vaikka alussa tuo saksa tuntui oudolta ja jouduin pysähtymään joka sanan kohdalla. Frankfurt rulettaa. 

        Kai

      3. Tuo olisi suunta

        Noin kävisi aika lailla, ja Britannia marginalisoituisi jossain määrin.

        Toivon brittien pysyvän EU:ssa, mutta ei mihin hintaan tahansa. 

        Heikki 

Comments are closed.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen