CEF

ETF:istä puhutaan paljon, mutta niitä vanhemmista rahastoista eli CEFfeistä ei puhuta juuri mitään. CEF (Closed End Fundit) ovat kuitenkin monella tavalla mielenkiintoisempia kuin ETF:fät, koska ne ovat yrityksiä. CEF haluaa vain hyvää omistajilleen, heillä ei ole väliä kuinka moni omistaa rahastoa. Rahojenhoitajilla ja sijoittajilla on yhteinen tavoite eli vaurauden kasvattaminen. Normaali rahastoliiketoiminta on pitkälle jakeluliiketoimintaa ja on melko sama kuinka ne menestyvät pitkällä aikavälillä, pääasia että pärjätään lyhyellä aikavälillä. CEFfit ovat myös läpinäkyviä, koska ne tekevät normaalin tilinpäätöksen. Osalla on pitkä historia ja niillä on näyttöä kuinka ne toimivat erilaisissa markkinatilanteissa. Otetaan esimerkiksi Petroleum & Resources Corporation, minkä tavoitteena on www-sivujensa mukaan rakentaa hajautettu salkku energia sekä luonnonvarojen sektorilla (http://www.peteres.com/). NAV on tällä hetkellä $29,26 ja myyntihinta on $24,97 eli alennusta on 14,7 %. Vuoden 2010 vuosikertomuksen mukaan rahaston omaisuus oli 761 735 503 dollaria ja osinkoa maksettiin 1,27 dollaria / osake eli 5 % tämän päivän kurssista. Kymmenen suurinta omistusta oli 52 % salkusta ja suurin omistus oli Exxon.  Voit ostaa rahaston kautta maailman suurimpia energiayhtiöitä 15% alennuksella. NAV kehittyi viimeisen 5 vuoden aikana keskimäärin 6,9 % vuosi.  Esimerkiksi kulujen läpinäkyvyydestä lakipalveluihin käytettiin 37 834 dollaria ja toimisto-, koulutus- ja matkakuluihin 213 066 dollaria. Kaikki kulut olivat $ 4 126 540 eli ei niin kauheasti 761 miljoonan rahastolle. Rahasto on perustettu vuonna 1929 eli se on nähnyt monenlaisia vaiheita.

Lisää CEFfeistä löytyy vaikka täältä: http://www.cefa.com/

One thought on “CEF

  1. Suomessakin on CEF tuotteiden kaltaisia kohteita

    Suomalaisista listatuista pörssiyhtiöistä seuraavat muistuttavat Closed End Fund tuotteita siinä että ne ovat yrityksiä ja rahastoja taas siinä että ne aktiivisesti sijoittavat erilaisiin kohteisiin:

    Norvestia

    Interavanti (kiinteistösijoittamista)

    Panostaja (Sijoittaa pieniin ja keskisuuriin kehitettäviin yrityksiin)

    Näissä kaikissa on yhteistä "closed end fund" tuotteiden kanssa se, että niiden osuuksia ei aktiivisesti kaupitella samalla tavoin kuin rahasto-osuuksia. Tästä on selvä etu. Sijoittaja tietää, että tuotot eivät valu markkinointikuluihin. 

    Voi olla että näitä on Suomessa muitakin, mutta nämä tulivat ensiksi mieleen.

     

Comments are closed.

Related Posts