Digile suuntaa suomalaista liiketoimintaa tekoälyteknologiaan
Suomeen on yliopistojen, julkisen vallan ja yritysten välisen yhteistyön avulla tietoisesti synnytetty teollisuudenaloja kuten mobiiliverkkoteknologiat, konepajateollisuus, biolääketieteen yritysrypäs ja peliteollisuusklusteri. DIGILE on eräs strategisen huippuosaamisen keskittymämme, joka jatkaa tätä perinnettä kokoamalla digitaalisen liiketoiminnan toimijoita, yrityksiä ja yliopistoja, yhteisiin hankkeisiin, joissa synnytetään Suomen teollisuudelle uutta fokusaluetta.
DIGILE fokusoi ja rakentaa suomalaista ohjelmisto-osaamista tekoälyn osaamisen suuntaan
DIGILE:n foresight seminaarin punaisena lankana oli tekoäly, sen rakentaminen ja soveltaminen. Käytämme päivittäin teoälysovelluksia. Google lukee kaiken aikaa internet sivuja, etsii niistä avainaiheet ja assosiaatiot ihmisten mahdollisiin hakukuihin ja on sitten valmis vastaamaan hakukyselyihin. Google myös etsii samankaltaisuuksia mainosten, internet sivujen ja käyttäjien sähköpostien välillä ja osaa sen perusteella tarjota käyttäjälle ja interent sivulle kohdennettuja mainoksia.
DIGILE:n toimitusjohtaja Reijo Paajanen kertoi Piksu Medialle, että suomalaisen teollisuuden eräänä mahdollisuutena on liityntöjen rakentaminen syntyvään globaaliin tekoälyverkkoon, kun internetin tietoaineiston päälle rakentuu sitä hyödyntävä tekoälytaso.
Mahdollisuuksia on muitakin. Teollisuudeltamme puuttuu perusohjelmistoja, tekoälymoottoreita, jotka kykenevät etsimään aineistojen välisiä assosiaatioita eli samankaltaisuuksia. Ja myös erehdyksen ja onnistumisen kautta oppivien algoritmien teknologia on vielä hajanaista, vaikka erityistoteutuksia on tehty spesifisiin tarpeisiin, kuten äänen ja kuvan tunnistamiseen. Digilen foresight seminaarissa IBM esitteli tutkimusprojektin asteella olevaa laitteistototeutusta tämän tapaisesta moottorista.
Tulevaisuuden maailmaa hallitaan internetin tietoaineistoa hyödyntävien tekoälypalveluiden avulla, mutta siinä ei ole kaikki. Tekoälyyn perustuvaa liiketoimintaa on myös robotiikan alueella ja muissa erityistoteutuksissa.
Taustaa Suomen strategisen huippuosaamisen keskittymistä
Suomen strategisen huippuosaamisen keskittymät (SHOK) muodostavat yritysten ja yliopistojen välisen yhteistyöverkoston, jossa syntyy innovatiivista ja kohdennettua huippututkimusta yrityksille.
Keskittymät on organisoitu yleishyödyllisiksi osakeyhtiöiksi, jotka toimivat Suomen elinkeinoelämän ja yhteiskunnan tulevaisuuden tärkeimmillä alueilla:
Kommentit