Disinformaatiotako?

Kevyttä Sijoittaminen

OP julkaisee listaa ”OP:n parhaat”, jota media aina joskus referoi, esim. tänään AP. Molemmat tiedostot ovat huippusalaisia ja maksumuurin takana, joten en taatusti näitä kultaisia tiedonmurusia jakele. Yleisellä tasolla kerron.

Esim. nykyinen OP:n lista sisältää osakkeita (niitä on aina viisi), joille kaikille edes OP itse ei anna osta-suositusta, vaikka sellaisia OP jakaa Suomeen paljon yli viiden (lukumäärä lienee jälleen huippusalaista). Miten tämä on mahdollista?

No siten, että kyse lienee MEKAANISESTA listasta, joka laskee suurimmat erot ”tavoitehinnan ja ”päivän kurssin” välille (nyt lista nojaa 20.11. 2023 noteerauksiin). Tiedän parikin OP:n työntekijää, jotka ovat oman talonsa listan kironneet alimpaan hornan tuuttiin.

Tavoitehinnat” lasketaan helmitaululla, laskutikulla ja ties millä vempeleillä ja taikakeinoilla lihaa säästämättä ja laadusta tinkien. Kukaan ei mielellään myönnä virhettään, joten tavoitehintoja tarkistellaan kitsaasti ja aivan ilmeisesti ne eivät ole kovinkaan korkealla analyytikoiden työtehtävissä. Nehän ovat vain tietyin premissein tehtyjä viitteellisiä ja viihteellisiä harjoitelmia, hinta määräytyy vain ja ainoastaan markkinoilla kysynnän ja tarjonnan voimin.

Ja ihmisellä on hyvä olla tavoitteita. Olisi hienoa, jos esim. Elon Musk toteuttaisi tavoitteensa ja matkustaisi Marsiin. Sikäläisessä ilmastossa Asperger ei kauaa vaivaisi.

Kuvassa markkinalähde.

4 thoughts on “Disinformaatiotako?

 1. ”hinta määräytyy vain ja ainoastaan markkinoilla kysynnän ja tarjonnan voimin”
  Hyvin sanottu.

  Jos olisi olemassa jokin maaginen yhtälö joka kertoo edes 55% tapauksissa sen mihin yritykseen kannattaa sijoittaa niin joku olisi jo käyttänyt sitä ja niinpä se ei enää toimisi.

 2. Koitin hieman vilkaista tuota Nokian renkaita ja tein seuraavan havainnon:
  – operating income (EBIT) oli 3% liikevaihdosta, siis hitusen plussalla
  – oprating cash flow oli pahasti pakkasella, se oli -32% liikevaihdosta

  Johtuisikohan tuo suositusten ero siitä, että toinen oli muistanut katsoa rahavirtalaskelman ja toinen oli katsonut vaan mikä on EBIT tulos. EBIT tulos on käsittääkseni säädettävissä arvostuserien avulla. Olettaisin että tässä tapauksessa yritys oli säätänyt tuloslaskelmaansa.

  Tämän tyyliset yritykset eivät kuulu minun ostosuosikkeihini. Jos Nokian renkaiden tapaisen yrityksen käytännön operatiivinen toiminta tuottaa noin suurta negatiivista rahavirtaa niin en kyllä koske moiseen.

 3. OP:n viimeinen suositus Nokialle on OSTA ja tavoitehinta yli 4 euroa.

Comments are closed.

Related Posts