OECD ”Composite Leading Indicator” ennkoi seuraavan puolen vuoden talouskasvua

OECD on hallitusten välinen taloudellisen yhteistyön foorumi, jonka tehtäväksi on muodostunut taloudellisen tiedon tuottaminen sekä suositusten antaminen jäsenmaiden hallituksille. Tämä rooli on jossain määrin päälekkäinen IMF:n ja Maailmanpankin kanssa. OECD:n suositusten tuottaminen on jäsenmaidensa poliittisten päättäjien suorasssa ohjauksessa tiiviimmin kuin esimerkiksi IMF ja tämä antaa sille erityisaseman. 

Suomen rooli on ollut aktiivinen ja merkittävä. OECD julkaisi heinäkuussa näyttävästi entisen pääministerimme, Mari Kiviniemen, nimityksen OECD:n apulaispääsihteeriksi.

OECD:n "Composite Leading Indicator" ennustaa talouden kehitystä

Sijoittajien kannalta tärkeäksi on muodostunut "OECD Composite Leading Indicator (CLI)", joka on monasti onnistunut ennustamaan talouden kehitystä.

Sijoittajan kannattaa seurata indikaattorin käänteitä. Osakkeista kannattaa siirtää varoja korkoinstrumentteihin silloin, kun indikaattori kääntyy alas ja osakepainoa kannattaa lisätä, kun indikaattori kääntyy ylös.

Indikaattorin taso ei ole niinkään tärkeä. Tulos voi olla systemaattisen heikko, jos osakepainoa lisää silloin kun indikaattorin taso on korkealla. Tämä on pradoksaalista sillä korkea taso indikoi periaatteessa hyvää kasvua. Mutta historian perusteella näyttäisi siltä, että juuri silloin kannattaa vetäytyä osakemarkkinoilta, kun usko kasvuun on OECD:n mittausten mukaan kovimmillaan. 

Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että osakkeet tulevat tuottamaan korkoinstrumentteja paremmin Kiinassa, Brasiliassa ja USA:ssa. Indikaattori on näissä maissa kääntymässä ylöspäin. Sen sijaan Euroalue, Japani ja erityisesti Saksa ovat tämän indikaattorin mukaan huolestuttavia.

 

CLI ennakoi seuraavan puolen vuoden talouskasvua

OECD:n Composite Leading Indicator pyrkii ennakoimaan 6..9 kk etukäteen talouskasvua ja se koostetaan useista lähteistä kuten:

  • tilausten ja varastojen määrä
  • ostopääliköiden luottamus
  • osakemarkkinoiden kehitys

Videolla tarkempaa tietoa:

Related Posts