Eduskunnan työilmapiiri on niin myrkyllinen, ettei moista muualta yhteiskunnasta löydä

Yhteiskunta

Yleensä työpaikoilla toivotetaan erilaiset mielipiteet ja katsomustavat tervetulleiksi, niistä keskustellaan ja punnitaan. Fiksut ihmiset vaihtavat kantojaan ja joskus myös katsomustapaa. Kantaansa argumenttien perusteella vaihtavia arvostetaan ja he ovat arvokkaimpia keskustelijoita ja heidän ymmärryksensä kasvaa. Erilaiset ajattelutavat ovat tervetulleita ja uudet näkökulmat piristävät päivän ja antavat kaikille mahdollisuuden kehittyä eli muuttaa omaa katsomustaan.

Menstyvät työyhteisöt arvostavat erilaisia näkökantoja

Minun ystäväpiiriini kuuluu henkilöitä joita voisi kutsua äärioikeistolaisiksi ja heistä jotkut esittävät natsismityyppisiä kantoja.  Ystäväpiiriini kuuluu myös innokkaasti Karl Marx:n oppeja tutkivia, joita voisi kuvailla kommunisteiksi. Olen piksussakin siteerannut heidän arvokkaita ajatuksiaan. Ystäväpiiriini kuuluu myös kulttuuriliberaaleja ja taloudellisen liberalismin kannattajia. Ja löytyy myös niitä joiden mielestä korkeakoulutetuilla pitäisi olla muita enemmän äänivaltaa. Kaikista näkökulmista kumpuaa arvokkaita ajatuksia.

Minun lähimmässä työympäristössäni kuka tahansa saa vaihtaa näkemystään koska vain haluaa. Näkökulman vaihtaminen syntyy vanhaan ajattelutapaan liitetystä uudesta tiedosta ja siinä on siksi uuden tuoreen ajattelutavan alku. Sellaiset ihmiset jotka vaihtavat kantaansa ovat nuorekkaita ja aina tervetulleita.  He eivät ole fiksaantuneita kivettyneitä patsaita. Heissä on elämää ja liikettä ja inhimillisyyttä.

Eduskunnassa työntekijät puukottavat toisiaan selkään

Eduskunta ja sen hallitus ovat työpaikkana ala-arvoisia. Siellä vallitsee laaja ja syvälle juurtunut hyväksymättömyyden ilmapiiri. Jos on jotain sanonut, vaikkapa viisitoista vuotta sitten, niin se nostetaan esille vaikka kyseinen henkilö on jo monet kerrat sen jälkeen muuttanut kantaansa.

Työntekijät (kansanedustajat) ovat niin ilkeitä toisiaan kohtaan kuin ikinä vain mahdollista. Vanhoja kaivellaan tavalla, joka varmuudella estää kaikenlaisen kehittymisen ja joka työntää ihmisiä vastakkaisiin syviin poteroihin. On ihme että joku itseään normaaliksi työntekijäksi kutsuva ylipäätään pyrkii eduskuntaan töihin.

Eduskunnalla on vaikea tehtävä. Sen tulisi tuottaa uutta lainsäädäntöä sekä poistaa ja karsia vanhentunutta. Tehtävä on lakia tuntevallekin vaikea ja erityisen vaikeaksi sen tekee se, että työntekijät (kansandustajat) ovat maalikoita, joilla ei ole asianmukaista koulutusta eikä edes näkemystä hyvän lainsäädännön sisällöstä. Työn tulos ei voi olla hyvä kun nuo ammattitaidottomat harrastelijat käyttävät suuren osan ajastaan keskinäisiin ilkeyksiin sen sijaan että keskittyisivät työhönsä.  Olen nähnyt monta erilaista työilmapiiriä, mutta niin myrkyllistä en ole koskaan nähnyt kuin eduskunnassa.

Kuvan lähde: wikimedia

4 thoughts on “Eduskunnan työilmapiiri on niin myrkyllinen, ettei moista muualta yhteiskunnasta löydä

  1. ”Eduskunnalla on vaikea tehtävä. Sen tulisi tuottaa uutta lainsäädäntöä sekä poistaa ja karsia vanhentunutta. Tehtävä on lakia tuntevallekin vaikea ja erityisen vaikeaksi sen tekee se, että työntekijät (kansanedustajat) ovat maalikoita, joilla ei ole asianmukaista koulutusta eikä edes näkemystä hyvän lainsäädännön sisällöstä. ”

    Lakeja todellakin on aivan liikaa, on päällekkäisyyttä ja suorastaan tarpeettomia lakeja.

    Voimassaoleva rikoslaki alkaa näin: ”Me Aleksander Kolmas, Jumalan Armosta, koko Venäjänmaan Keisari ja Itsevaltias, Puolanmaan Zsaari, Suomen Suuriruhtinas, y.m., y.m., y.m. Teemme tiettäväksi: Suomenmaan Valtiosäätyjen alamaisesta esityksestä tahdomme Me täten armosta vahvistaa seuraavan rikoslain Suomen Suuriruhtinaanmaalle, jonka voimaanpanemisesta, niinkuin myöskin rangaistusten täytäntöönpanosta erityinen asetus annetaan:”

    Tätäkään ei keritty uusia.

    Sitten pätevyydestä. Jo joskus 15 v. sitten ehdotettiin toisenlaista vaalitenttiä: kysytään peruskoulun yhteiskuntaopin sisältö. Sen jos TODELLA osaa, tietää jo aika paljon.

    Ja oikeastaan prosenttilaskuakin voisi treenata.

    https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000289902.html

  2. Niin no, itse en kyllä arvosta pätkääkään mitään totalitärismin ihannointia, tulee se sitten oikealta, vasemmalta tai vihreältä. Enkä myöskään pidä mokomia kantoja minään muuna kuin roskana, koska jos ihmisen vapaus viedään, viedään siinä kaikki muukin.

  3. ” Eduskunnan työilmapiiri on niin myrkyllinen…”

    On todella naurettavaa, se kaksinaismoraali, jota uusin eduskuntamme harrastaa. Asetutaan hurskaasti hyvien tapojen ja ” kansan yläpuolelle” lakeja säätämään, kun itse ollaan sikailemassa ja maalittamassa vastapuolen edustajia tai eritavalla ajattelevia kansanedustajia.

    Ei opposition eikä hallitusryhmien edustajien arvoa nosta tippaakaan eri tavalla ajattelevien halveksunta tai mollaaminen. Keskinäiset kahinat eivät tuota mitään lisäarvoa, mutta halventavat poliittisen toiminnan arvostusta..

    Näyttää siltä, että ”äärimmäinen pelin politiikkaa” olisi palaamassa eduskuntaan. Heräisimmekö vasta silloin poliittiseen todellisuuteen jopa niin, että maamme ajautuisi pitkään tai vakavaan hallituskriisiin? Siihen ei meillä nyt kuitenkaan ole varaa tässä maassa.

    1. >vastapuolen edustajia tai eritavalla ajattelevia kansanedustajia

      Mutta sanottu on myös, että riitelevä demokratia on terve, koska liiallinen yksimielisyyden paine kertoo vaihtoehdottomuudesta. Ja onhan karkea poliittinen debatti ja sanasota perinteistä myös monille vanhoille demokratioille, joten ehkä siihen vain pitää tottua täällä hymistelijöiden valtakunnassakin?

Comments are closed.

Related Posts

Yhteiskunta

Vappupuhe

Mannerheimin ns. muistelmissa kirjoitetaan 4.6. 1942 kohdalla SAK:n tervehdyksestä: ”… se oli minulle kallisarvoinen tunnustus työstä, jota monen vuoden aikana olin suorittanut sovun ja luottamuksen