Ei riitä, että tietää sellaista mitä muut eivät tiedä
Kirjoitusvuorossa: Juha Mikkola
Olen mukana pro bono -periaatteella Tekesin uusien innovatiivistien yritysten tuomaristossa. Minun ja muiden pääomasijoitusalalta valikoitujen tuomareiden tehtävänä on muutaman kerran vuodessa arvioida Tekesin lupaavimpien yritysten potentiaalia ja antaa niistä Tekesille lausunto. Tämä lausunto ei sido Tekesiä millään tavalla, mutta antaa heille jonkin verran suuntaa siitä, miten pääomasijoittajat arvioivat yrityksiä ja niiden potentiaalia.
Saan yritysten esitysmateriaalit tutustuttavaksi yleensä 2-3 päivää ennen tuomariston kokoontumista. Minun tulee arvioida yrityksen potentiaalia ensin vain materiaalin perusteella, ja sen jälkeen vielä uudestaan noin 15 minuutin esityksen jälkeen.
Arvioitavat yrityksen ovat nuoria, innovatiivisia startup-yrityksiä. Niiden johdossa on usein yrittäjiä, jotka ovat alansa fiksuimpia ihmisiä ja joskus jopa väitelleet tohtoriksi alueelta, jonka ympärille ovat perustaneet yrityksen.
Valitettavan usein joudun arvioinneissani toteamaan, että yritys ei ole pääomasijoituskelpoinen. Tämä johtuu siitä, että vaikka yrittäjät ovat itse kuinka fiksuja tahansa, eivät he pysty esittämään asiaansa yksinkertaisella tavalla niin, että normaali ihminen voi asian ymmärtää.
Liiketoiminnassa ei vain yksinkertaisesti riitä se, että tietää sellaista mitä muut eivät tiedä. Yrittäjän pitää pystyä kommunikoimaan yrityksen asioista riittävän selkeästi ja yksinkertaisesti. Tämä on tärkeää monestakin syystä – erityisesti, kun yhtiöön rekrytoidaan uusia ihmisiä, yrityksen ideaa esitetään rahoittajille tai ylipäänsä halutaan saada palveluille/tuotteille maksavia asiakkaita. Puhumattakaan siitä miten tärkeää on, että media osaisi kirjoittaa yrityksestä.
Kyse on useimmiten siis vain siitä, että yrityksen viestin pystyy kiteyttämään ytimekkäästi tavalla, joka synnyttää kuulijassa tai lukijassa oivalluksia tarjoaman erinomaisuudesta ja herättää siten kiinnostuksen asiaan. Piilaaksossa tästä käytetään termiä ”dumbing things down”. Joskus toivoisin, että hiukan kypsemmätkin yritykset miettisivät, mitä tämä tarkoittaa heidän toiminnalleen. Vinkistä voisi ottaa vaarin esimerkiksi BioTie, Tecnotree, Comptel ynnä muut.
Hauskaa vappua!
—
Lue Punaisen mukin blogia.
Kommentit