Elä hetkessä

Kirjoitusvuorossa: Mika Huhtamäki

Vuodenvaihde on otollista aikaa pörssiennusteille, kun kaikkia kiinnostaa mihin ollaan menossa ja mitä itse pitäisi tämän perusteella tehdä. Mutta ennustaminen ei ole helppoa, kuten vuoden 2016 yllätykset osoittivat. Tuskin kovin moni uskalsi ennustaa vakavissaan Trumpin vaalivoittoa, Brexitiä tai Italian tilanteen kärjistymistä. Vuoden 2016 tapahtumat kertovat muutosten odottamattomuudesta ja ennustamisen vaikeudesta. Ja lopulta vuoden 2016 yllätysten vaikutukset näkyvät vasta vähitellen vuoden 2017 aikana ja sen jälkeen, joten nyt vasta voidaan kunnolla edes arvailla mihin muutokset lopulta voivat johtaa.

Tyypillisesti ennusteita leimaa suoraviivaisuus, jossa tulevaisuutta peilataan joko suorana jatkumona nykytilanteeseen tai sitten oma ennuste perustellaan tunnetuilla katastrofeilla tai tunnettujen henkilöiden tekemisillä. Hyviksi havaittuja argumentteja ovat esimerkiksi vuosien 1929 ja 1999 pörssiromahdukset tai tunnettujen sijoittajien, kuten Soros tai Buffett, tekemiset ja näkemykset. Markkinat eivät kuitenkaan ole ennustettavissa suoraan menneen perusteella. Ennusteisiin tukeutuminen saattaa antaa tarvittavaa varmuutta päätöksentekoon, mutta niiden varaan ei kuitenkaan kannata sokeasti luottaa. Samalla kannattaa pitää mielessä, että osalla ennusteiden laatijoista on myös omia tavoitteita lausuntojensa taustalla.

Tulevan vuoden osalta ennusteita leimaa pitkään jatkunut härkämarkkina, sekä Dow Jones Industrial Average -indeksin lähestyvä 20.000 pisteen haamuraja. Tasaluvut aiheuttavat pelkoja, koska historian pelätään toistuvan markkinoiden romahtaessa merkittävän rajapyykin ylityksen jälkeen. Myös Trumpin linjauksia on spekuloitu ennusteita laadittaessa. Ennusteiden valossa näyttäisi, että edessä on paljon heiluntaa, protektionismin kasvua, inflaation käynnistymistä, pientä kurssinousua ja pelottelijoiden vuodesta toiseen mainostama markkinoiden romahdus. On totta, että suurempi romahdus on vuosi vuodelta lähempänä, mutta kukaan ei voi sanoa varmasti alkaako se tänä vuonna. Jossain kohtaa tämäkin ennuste osunee oikeaan.

Itse mietin ennusteita lähinnä vaihtoehtoisina tulevaisuudenkuvina, joiden varaan oma päätöksenteko ei kuitenkaan suoraan perustu. Parhaassa tapauksessa ennusteet auttavat tunnistamaan mahdollisia tapahtumaketjuja ja niihin vaikuttavia tekijöitä. Pitkien ennusteiden orjallisen seuraamisen sijaan joskus kannattaakin elää hetkessä ja maistella vallitsevaa ilmapiiriä. Olen itse vuosien varrella kääntynyt enemmän hetkessä elämisen kannalle myös sijoittamisessa. Tämä ei tarkoita, että vaihtaisin mielipidettä päivittäin, vaan valmiutta tehdä tilanteen vaatimia odottamattomiakin toimenpiteitä.

Ennusteilla on paikkansa, mutta niitä kannattaa katsoa aina kriittisellä silmällä. Omien tavoitteiden asettaminen ja sijoitussuunnitelman noudattaminen tarjoavat useimmiten parempaa tukea päätösten tueksi kuin joukko satunnaisia ennusteita. Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen, elä hetkessä. Hyvää sijoitusvuotta 2017!

Lue Punaisen mukin blogia.

Aiheesta muualla:

Here’s what 10 Wall Street pros are predicting for the stock market in 2017
 

80% Stock Market Crash To Strike in 2017, Economist Warns
 

Sijoitusmaailma mullistuu – edessä suursiivous salkuissa
 

Näkökulma: Sijoittaja, älä mene tähän ”halpaan”
 

Goldman makes 10 Trump-influenced market predictions for 2017: ’Higher growth, higher risk’

2 thoughts on “Elä hetkessä

  1. Romahdusten yleisyys ja mitta

    Usein näinä aikoina sanotaan nousumarkkinan kestäneen todella pitkään – hiukan siihen sävyyn, että liian pitkään. Mutta finanssikriisin jälkeen on ollut jo kaksi reilua pudotusta – 2011 ja viime keväänä päättynyt. Ne eivät olleet hirveän syviä kuoppia, mutta täyttävät laskumarkkinan kriteerit silti.

    Toiseksi, eivät nuo todella syvät ja pitkät laskumarkkinat ole sääntö vaan poikkeus. 1930-luvun rysähdys ja 2008 finanssikriisi ovat anomalioita voimakkuutensa osalta. Aika epätavallinen oli myös teknokuplan puhkeaminen.

    Noinkin rajuja rysäyksiä tulee joskus, ja saattaa sellainen olla edessä taas jossain kohtaa. Mutta vaikkapa Dow Jonesin historiassa 30 prosentin päälle iskevät romput ovat epätavallisia ja kytkeytyvät vaikeaan taantumaan. Pikkutaantumat tuskin tuollaisia tuottavat. Pitkässä juoksussa nousumarkkina on voittava trendi, pudotukset tilapäisiä ja lopulta lyhyitä.

    http://www.macrotrends.net/1319/dow-jones-100-year-historical-chart

    Heikki 

  2. Grafiikan lukeminen

    Niin tuo grafiikka näyttää kovin toiselta jos katsoo sitä inflaatiokorjattuna tai ilman. Pitää katsoa ilman inflaatiokorjausta, koska kurssien nimellismuutokseen ei inflaatio vaikuta, eikä inflaatiota pääse pakoon missään sijoituskohteessa noin periaatteessa ainakaan.

    Heikki 

Comments are closed.

Related Posts