Eläkkeiden kasvattamista vaativa kansalaisaloite eduskuntaan

Eläkkeiden kasvattamista vaatinutta kansalaisaloitetta on tukenut yli 82’000 kansalaista ja se tulee eduskunnan käsittelyyn viimeistään ensi syksynä. 

Työeläkevakuuttajia edustavan Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes on blogissaan huolestunut siitä, että meillä ei kerta kaikkiaan ole varaa antaa aivan kaikkea yhdelle sukupolvelle. Nyt työssä oleville nuorillekin olisi hyvä jättää edes pieni eläke. Suvi-Anne Siimes kiinnittää huomiota siihen, että vuonna 2017 voimaan astuva eläkeuudistuksemme on eläkeläisiä kohtaan antelias. Kaikkien muiden tulotasoa joudutaan tulevina vuosina leikkaamaan, mutta eläkeläiset säilyttävät tulotasonsa. Jo maksussa olevia eläkkeitä ja kertyneitä eläkeoikeuksia ei leikata myöskään ensi vuoden alussa. 

Miksi tähän pitäisi kiinnittää huomiota? Suvi-Anne Siimeksen mukaan siksi, että se on erittäin iso ja tärkeä arvovalinta tilanteessa, jossa liki kaikkien muiden väestöryhmien etuja heikennetään ensi vuonna tavalla tai toisella. Leikkauksia on tiedossa joko reilu viikko sitten neuvotellun kilpailukykysopimuksen tai maan hallituksen jo päättämien tai kaavailemien budjettileikkauksien kautta.

Suvi-Anne toivoo, että julkisista menoista riittäisi jatkossakin kohtuullinen siivu kaikille kulloisenkin ajanhetken eri ikäluokille, ei vain nykyisille ikääntyneille. Pienituloisimpien eläkkeensaajien toimeentulo-ongelmat ovat vakavia ja ne pitää siksi ratkaista sekä nyt että tulevina vuosina. Se tulee kuitenkin tehdä yksilöiden väliseen tulonjakoon vaikuttavilla täsmätoimilla, ei isoilla nuorten tappioksi tehtävillä kokonaisten ikäluokkien välisillä tulonsiirroilla. Tämän takia olen itse sitä mieltä, että eläkeuudistuksen viitoittamia askelmerkkejä on hyvä noudattaa myös työeläkeindeksin kohdalla.

 

 

5 thoughts on “Eläkkeiden kasvattamista vaativa kansalaisaloite eduskuntaan

  1. Joosa Jäntti olisi tosiaan kovasti tervetullut piksu yhteisöön

   Joosa Jäntti kirjoittaa asiaa ja kivalla tyylillä. Hän olisi kovasti tervetullut mukaan piksu yhteisöön ja julkaisemaan kirjoituksiaan joko pelkästään täällä tai sitten piksussa rinnakkain muiden hänen käyttämiensä muiden kanavien kanssa. 

   Tuo Suvi-Anne Simes:n kirjoittama blogijutun lyhennelmä julkaistiin piksu toimituksen puolesta siitä syystä että siitä oli olemassa lehdistötiedote, jossa pyydettiin julkaisemista.  Tiedotteessa oli myös hieman valmista materiaalia.  

 1. Joosa Jäntti on tuossa

  Joosa Jäntti on tuossa kirjoituksessaan ansiokkaasti puolustanut eläkkeensaajan etua. Erityisesti mieleeni jäi se, että eläkevakuutusyhtiöt eivät varsinaisesti ajattele eläkkeensaajan etua. Niiden hallituksiin ja hallintoneuvostoihin ei ole ollut tapana valita eläkeläisiä lähellä olevia tahoja. Totta se on. Tosin symppaan kyllä pikkasen Suvi-Annen tuossa yllä esittämiä ajatuksia. Korkeat eläkkeet kun on kuitenkin työläisten maksettava ja haluaisin puolustaa työläisen asemaa. 

 2. ihmeellistä

  Puolivillainen kommentti. Kyllä tuo maksava työläinen ansaitsee eläkkeeen, joka ei haihdu tuhnuna ilmaan.

 3. Kansalaisaloite?

  Miten olisi: kansalaisaloite – jokaiselle kansalaiselle itsemääräämisoikeus eläkerahoistaan.

  Lakisääteisen vähimmäiseläkkeen osuuden maksamisen jälkeen (kannattaisiko nämäkin rahat indeksisijoittaa) saisi itse päättää, että mihin käyttää loput. Enemmän vapautta lakisääteisen osan sijoittamiseen ja loput voisi tulla vaikka suoraan tilille tai valitsemaansa sijoitusyhtiöön. Tässä järjestelmässä joko niin, että työuran alussa maksetaan lakisääteinen osuus pois tai sitten ajan kanssa. Hyötynä heti pois maksamisesta korkoa korolle – efekti, palkkatulojen ja työiän odotteen mukaan jokin minimiprosentti, että potti saadaan katettua.

  Näin voitaisiin purkaa niitä kuuluisia turhia normeja ja Suomi tulisi vähän enemmän kuntoon. Eläkeyhtiöt pääsisivät kilpailemaan ihan oikeilla markkinoilla asemastaan ja näkymätön käsi hoitaisi toivottavasti turhan pöhön pois.

  Ongelmaksi tässä todennäköisesti muodostuu se, että miten nykyiset jo maksetut eläkkeet otetaan ulos. Ei ehkä käytännössä, mutta poliittisella pelikentällä. Mutta tässäkin vähän verottajan ja eläkevakuutusyhtiöiden arkistoja kaivelemalla on varmaankin löydettävissä jokaisen maksut ja korot mitä eläkepääomalle on saatu.

  Kuka allekirjoittaisi? Keskustelu siitä, että kuka syö kenen leipää päättyisi ja jokaisesta tulisi tässäkin asiassa ’oman onnensa herra’.. Vähimmäiseläkettä ryhdyttäisiin maksamaan, kun eläkeikä tulee täyteen ja jos omat varat riittää, niin saa jäädä toki aiemminkin.

Comments are closed.

Related Posts