Poliittisesti riskialttiit maat antavat sijoittajalle hyvän tulostuoton

Kreikkalaiset osakkeet ovat alennysmyynnissä ainakin jos katsoo yritysten tuloksia suhteessa pörssikursseihin. Pörssiarvolle saa siellä noin 17% tulostuottoa.

Yleisesti osakkeille saa piksun maaindeksivertailun mukaan noin 7% tulostuottoa, joka on hyvää tasoa, jos sitä vertaa valtionlainojen korkoihin. Jopa velaksi voi kannattaa ostaa osakkeita.

Poliittiset riskit ovat vahvasti hinnoissa

Sijoittajat pelkäävät poliittista riskiä ja vähänkään poliittisesti epävakailta alueilta saa edullisia osakkeita. Näitä ovat Kreikka, Venäjä, Turkki, Egypti ja Kiina, joiden kaikkien tulostuotto on runsaat kymmenen prosenttia. Osa peloista on aiheellisia. Poliittinen riski voi toteutuessaan tehdä todella pahaa jälkeä. Suomen osakemarkkinoiden tuotto on tässä vertailussa keskimääräistä tasoa. Osakkeistamme saa saman suuruista yli 6% tulostuottoa kuin saksalaisista osakkeista. USA näyttää kalliilta. Tuotto on 5,5% tasoa – samaa suuruusluokkaa kuin paikallisten yrityslainojen nimellistuotto. USA:n osakemarkkinat ovatkin tämän mukaan aika lailla oikeaan arvoonsa hinnoiteltuja eikä hinnoittelu kestä talouden kasvuvauhdin hidastumista.

Pörssikurssien jatkokehitys riippuu talouden suunnasta

Talven hintarysähdys korjasi hintatasoa ja kurssit ovat edelleen keskimäärin noin 5…10% marraskuun lopun arvojen alapuolella. Mennäänkö tästä ylös vai tuleeko kesädroppi? Jos Suomen Pankin katsauksessaan vuodelle 2017 maalailema kehittyvien maiden elpyminen antaa itsestään merkkejä ja USA:n talous ei hidastu niin silloin kesädroppi jää varmaan tulematta. Jos taas kehittyvien maiden talouskasvu ja maailmankauppa ovat heikkoja tai jokin muu riskitekijä toteutuu niin silloin voi edessä olla kurssitason korjaus. 

Related Posts