Ennustuksia vuosille 2016-2020
Tulevaisuuden ennustaminen on vaikea laji. Keskityn lähinnä talousasioihin, mutta ennustukset sivuavat myös muita asioita, koska kaikki liittyy kaikkeen. Keskityn seuraavaan viiteen vuoteen, koska pitkälle tulevaisuuteen on vaikea ennustaa. Hyvin lyhyen aikavälin ennustukset ovat myös vaikeita niissä asioissa, joihin tulen keskittymään. Ennen kuin menet lukemaan ennustuksia niin todettakoon, että ne ovat henkilökohtaisia näkemyksiäni. Älä usko niitä saatikka toimi niiden mukaan.
Suomi 2016-2020
Ensin taustatietoa näkemyksistäni. Opiskellessani noin 8-10 vuotta sitten pohdimme opiskelukavereideni kanssa maamme tulevaisuutta ja näkemyksemme oli se ettei tänne jää juuri minkäänlaista vientiteollisuutta jäljelle, jos ei lasketa mukaan Koneen kaltaisia isoja ja laadukkaita yrityksiä. Teollisuuden vähenemisen lisäksi oletimme hyvinvointijärjestelmän kustannusten kasvavan merkittävästi. Puhun kirjoituksessa vain näkemyksistäni, joten kavereitani ei pidä sekoittaa sen enempää tähän. Olen ollut kutakuinkin väärässä teollisuudesta tähän asti, koska muutos on tapahtunut paljon pienemmässä mittakaavassa kuin kuvittelin. Toisin sanoen, Suomella menee tänäkin päivänä paremmin kuin kuvittelin.
Nyt näkemykseeni maamme ja kansalaisten lähitulevaisuudesta: Kuten edellisestä kappaleesta voitte olettaa niin näkemykseni ei ole ruusuinen. Suomi on velkaantunut pitkään. Lähitulevaisuus ei osoita merkkejä paremmasta. Suomen yhteiskuntajärjestelmä voi hyvin. Sen palveluja hyödyntävät ”asiakkaat” eivät. Järjestelmää paisutetaan, vaikka ”järjestelmänvartijat” puhuvat säästöistä. Todellisuudessa tekijöitä potkitaan pois ja hallinnon kustannukset ovat kasvaneet palkankorotusten, sääntöjen ja määräysten myötä. Suurin osa maksajista eli yksityisellä sektorilla toimiva keskiluokka on suhteellisesti köyhtynyt kustannusten noustessa mm. verojen ja veroluontoisten maksujen myötä.
Newtonin 1. laki: kappale jatkaa liikettä vakionopeudella tai pysyy levossa, jos siihen ei vaikuta ulkoisia voimia.
Joku voi kysyä mitä tekemistä lailla on Suomen kanssa? Yksinkertainen selitys on se, että laissa mainittu kappale on järjestelmämme. Se paisuu kooltaan ja jatkaa velkaantumista (liikettä), koska siihen ei vaikuta riittäviä ulkoisia voimia. Järjestelmä on tilassa, jossa se ei pysty korjautumaan sisäisesti. Ainut mahdollisuus on ulkoiset lähteet. Sipilä olisi voinut olla tällainen, koska hän ei tullut järjestelmän sisältä. En anna hänelle suuria onnistumisen mahdollisuuksia, koska hän jätti ympärilleen liikaa järjestelmän kasvatteja. Sote-ratkaisu on todiste numero yksi. Liian monet alueet ja järjestelmälle tyypillinen sulle-mulle kaupankäynti maksavat maksajille enemmän kuin mitä ratkaisun tehneet mainostavat. Järjestelmä edellä tehty ratkaisu on kallis.
Järjestelmän paisumisen myötä sen maksava keskiluokka on velkaantunut liikaa ja luonut tapoja, joihin heillä ei ole varaa pakollisten kustannusten ja työttömyyden kasvaessa ja palkkojen pienentyessä. Suomen reaalinen BKT laskee arvioni vähintään 10%:ia viidessä vuodessa. Laskusta seuraa järjestelmäkriisi, jonka seurauksena hajoitetaan ainakin osa vanhasta järjestelmästä. En pidä järjestelmäkriisiä pahana asiana, koska järjestelmän uudelleenrakennus on välttämätöntä. Nykyinen jäykkä ja hitaastireagoiva järjestelmä ei pärjää nykyajan vaatimuksille. Pidän suomalaisia kansana joka tekee mitä pitää, kun on kriisi. Olemme yksi maailman parhaista kansoista kriisienhallinnassa. Luomme paljon paremman järjestelmän nykyisen tilalle, kun on aika.
Todennäköisesti näemme suuren määrän virkamiehiä jäävän työttömäksi tai heidän keskimääräisten palkkojen useamman kymmenen prosentin laskun. Lisäksi työmarkkinajärjestöjen roolit kutistuvat pieniksi. Tätä ennen järjestöt käyvät viimeisen taiston yleislakkoineen. Palkoista sopiminen siirtyy pysyvästi pienempiin yksiköihin. Suurin syy tähän on muuttuva maailma. Pienemmät ja ketterämmät toimijat tulevat pärjäämään parhaiten. Poikkeuksena Amazonin, Googlen ja Facebookin kaltaiset järjestelmäalustoja tarjoavat toimijat.
Kansalaisten henkinen pahoinvointi kasvaa. Vastaanottokeskuksiin tapahtuneet murhapolttoyritykset lisääntyvät kansalaisten syyttäessä ulkomaalaisia ongelmistaan. Todellisuus on toinen. Suurin ongelma on järjestelmä ja ihmisten odotukset sitä kohtaan, eivät ulkopuoliset. Jos joku luulee etteivät väkivaltaongelmat kasva niin kehotan heitä tutustumaan Suomen historiaan noin sadan vuoden takaa. Tämä ei ole toivottua kehitystä, mutta todennäköisempää kuin, että kaikki menee hyvin. Seuraavissa eduskuntavaaleissa SDP voittaa vaalit yli 30%:in kannatuksella. Sipilä tulee kertomaan lopettavansa politiikassa pääministerikautensa jälkeen.
Muu maailma 2016-2020
Aloitan pörssistä. Keskityn Yhdysvaltojen S&P-indeksiin, koska se kertoo ehkä parhaiten muidenkin pörssien suunnasta. Uskon S&P500-indeksin käyvän seuraavien viiden vuoden aikana 1000-1200 pisteessä. En tiedä käydäänkö noissa pisteissä lähivuosina vai aikavälin lopulla. Käytännössä tämä vaatii sekä arvostustasojen että yritysten tuloksentekokyvyn laskua. Tuloksentekokyky on laskussa. Indeksin määrittelevien yritysten osakekohtaisten tulosten summa oli vuonna 2014 hieman yli 100$:ia indeksin roikkuessa vuoden lopussa 2000:n paremmalla puolella. Vuonna 2015 oletan osakekohtaisten tulosten olevan hieman yli 90$, koska kolmelta ensimmäiseltä kvartaalilla tulos oli tippunut noin 10%:ia. Tarkemmat luvut löytyvät:
https://ycharts.com/indicators/sp_500_eps
Uskon arvostustason tippuvan tuloksia enemmän. Ainut syy mikä voi estää pörssikurssien laskun Yhdysvalloissa on QE4-QE?
Uskon maailmantalouden kasvavan edellistä viittä vuotta hitaammin. Kiinaan tulee todennäköisesti jonkinlainen talouskriisi. En tosin epäile etteikö Kiina kasvaisi lähimpien vuosikymmenien aikana maailman suurimmaksi talousmahdiksi, jos se ei sitä vielä ole. Yhdysvallat tulevat myös pärjäämään muuta maailmaa ja erityisesti Eurooppaa paremmin. Omaisuusluokista uskon raaka-aineiden alakulon jatkuvan vielä pari vuotta. Tämän jälkeen hinnat nousevat. Bondit tulevat halpenemaan reilusti erityisesti Euroopassa, kun EKP lopettaa ostonsa. Euroalueen lähitulevaisuus tulee olemaan vaikea talouden suhteen. Zombie-pankit mm. Italiassa kasvattavat europoliitikkojen murheenkryynejä. En usko yhdenkään maan eroavan euroalueesta, vaikka näemmekin useammankin pelastuspaketin usealle maalle. Iso-Britannia kiristää lisäetuja EU:sta, mutta ei tule siitä eroamaan. Se myös onnistuu siinä.
Tiedän olevani väärässä useammassa asiassa, joten keskustelua varten tulen pyytämään teiltä syyn kunkin ennustuksen epäonnistumiseen.
– Tommi T
Kuvauksesi Suomen tilasta ja
Kuvauksesi Suomen tilasta ja suunnasta ovat vastenmielisiä. Vielä ikävämpää on, että olet mielestäni oikeassa. Toivon sinun olevan väärässä, mutta pelkään, että olet oikeassa.
Suomi 15 vuoden sisällä…
Mielestäni kuvauksesi Suomen tilanteesta tulevaisuudessa (seuraavat 5 vuotta) pitää pitkälle paikkansa.
Itse olen tullut samaan johtopäätökseen, tosin olen eri mieltä siitä, missä vaiheessa paisunutta byrokratiaa ruvetaan riisumaan…
Oletan itse, että Suomi on konkurssitilassa vasta 10-15 vuoden sisällä.
– Byrokraatiti eivät tule luopumaan paikoistaan ennen, kuin rahat ovat de facto loppu.
Toivon olevani väärässä
Toivon olevani väärässä arvioidessani Suomen tilaa.
-Tommi