Ensimmäiset kokemukset Saxo pankista välittäjänä

Kuten jotkut lukijat ovat huomanneet  omat rahat -suvuilta Homo Economicus on avannut tilin Saxo pankissa. Miten avaus sujui ja mitkä ovat enimmäiset kokemukset?

Tilin avaus tökki hieman. Pankin suomenkieliset sivut on melko tökerösti käännetyt: "Haluatko tietää hieman enemmän saxo bank liiketoimintamalli?". Kaikki hieman syvällisempi materiaali on joka tapauksessa englanniksi.

 

Mainostettu suora kaupankäynti 23:lla markinalla yli 11000 osakkeella, mukaanlukien esim Hongkong, Singapore, Australia… ja tietenkin kaikki suuremmat euroopan ja amerina pörssit,  houkutteli. Joten eikun tilinavauslomaketta täyttelemään. Suomenkielinen versio tästäkin oli melko tökerö, joten vaihdoin ruotsinkieliseen versioon joka oli jo ymmärrettävä.

Lomakkeen lisäksi piti toimittaa kuva passista (helppoa) ja nimelläni ja katuosoitteellani varustetusta laskusta (vaikeaa, koska minulle ei tule juuri enää paperilaskuja). Tämäkin onnistui, ja sain kohta vahvistussähköpostin ja ohjeet rahoijen siirtämiski tilille, mutta mitä h-lvettiä… ohjeissa kerrottiin kuinka voin siirtää ruotsin kruunuja ruotsalaiselle tilille. Minut on luokitelu ruotsalaiseki koska täytin ruotsinkielisen lomakkeen. Vaikka selvästi ositetiedot ovat suomeen.

Vastaussähköpostiin ei pariin päivään vastattu. Soitto siis asiakaspalveluun tanskaan. Sieltä luvattiinkin ohjeet lähettää. Ei kuulunut. Pienen helppisivujen selailun jälkeen kaupankäyntiportaalista löytyi kuitenkin lista erimaisista tileistä, myös suomalainen. Eikun lähettämään minimisumma (10000 USD vastaava, eli 8000€). Hieman ylimääräistä turhaa jännitystä tässä vaiheessa, meneekö perille?

Parin päivän kuluessa rahat ilmestyivät tililleni ja kaupankäyti aktivoitui.

Tähän avausvaiheeseen voisi kyllä satsata hieman enemmän….

Entä kokemukset?

Hyvät:

 • Todellakin monta markkinaa livenä
 • Kaupat Hongkongin pörssissä sujahtivat läpi.
 • Kohtuulliset palkkiot
 • Valuutanvaihdot automaattisesti
 • Stop- ja trailing-stop toimeksiannot sekä lyhyeksimyynti… jos sellaista haluaa
 • Upeat osakeanalyysit vaikka mistä pienestä kinkkipajasta
 • Toimiva osakescreeneri
 • Samasta portaalista halutessa CFD:t, valuutat, raakaainefutuurit, melkein mitä vain sijoittaja saattaa haluta
 • Voin turvata osakesalkun valuuttapositiot halutessani erilaisin työkaluin

Huonot:

 • Lasket itse mitä olet tekemässä. Ei mitään automaattisia valuttakurssimuunnoksia yms. ARE YOU SURE?
 • Valuuttakaupoissa ja johdannaisissa on automaattisesti marginaalikauppa päällä, eli tarvitset vain esim 5% vakuuden. Voi mennä helposti velan puolelle ilman että huomaatkaan
 • Saatan olla lirissä kun koittaa veroilmoituksen teko. Toki on listaukset tehdyistä kaupoista mutta ei mitenkään samalla tasolla kuin on tottunut viime vuosina esim Nordealta saamaan.
 • Miten mhataa mennä osinkojen verotus. Pienellä präntillä luki että "Saxo bank huolehtii veronmaksusta standardiehtojen mukaan, mutta ei voi ottaa huomiion esim asiakkaanasuinpaikkaan tms liittyviä erikoisehtoja". Tarkoittaako tämä että esim Suomen ja vieraan valtion välisiä verosopimuksia ei oteta huomioon?  Pitääkö minun päntätä kaikkien eri maiden ja suomen väliset sopimukset jotta voi tietää mitä veroja pitäsi maksaa ja mihin? Katsotaan =8^O
 • Portaali on hieman "traderipainotteinen" välkkyvine kursseineen.

6 thoughts on “Ensimmäiset kokemukset Saxo pankista välittäjänä

 1. Nordnet

  Minulla on ollut Nordnet ja olen ollut aika tyytyväinen.

  Seuraavat asiat ovat mielyttäneet (tärkeysjärjestyksessä):

  • Nordnetin raportit ovat kelvanneet Espoon verottajalle
  • Voi käydä kauppaa ETF rahastoilla
  • Voi pitää dollarilainaa tai positiota sen verran kuin haluaa (tai muutamaa muuta valuuttaa)
  • Näkee salkun tuoton käyränä
  • Saa lainaa jos haluu (puute: aika harva ulkomainen arvopaperi kelpaa lainan vakuudeksi)
  • Kirjautuminen on yksinkertaista; ei tarvita kertakäyttötunnuksia; riittää kun muistaa yhdet käyttäjätunnukset ja salasanat. Niillä pääsee aina palveluun.

  Tarpeeni ovat olleet aika yksinkertaisia ja ne yksinkertaiset tarpeet on pääsääntöisesti saanut täytetyksi Nordnetissä. Ei siis ihan paha.

  Nordnet:n välityspalkkiot taitaa olla nousussa ja siksi harkitsen toisen välittäjän ottamista rinnalle. Mutta minulla on toisaalta tosin huonoja kokemuksia useista rinnakkaisista välittäjistä. Kokonaiskuva helposti hämärtyy ja pitää opetella monta rinnakkaista käyttöliittymää.

  1. Toinen välittäjä

   Nordnettiä harkitsin myös, mutta lisäarvo tuntui pieneltä.

   Hieman tausta: Minulla on "automaattisesti" tili Nordeassa jossa on jo kohtuullinen palvelu, lähinnä kismitti rajautut osakevalikoimat joissakin pörsseissä. Lisäksi palkkiot hieman korkeahkoja, vaikka ovat muutaman vuoden takaisita laskeneet.

   Lisäksi on vielä historiallisista syistä tili Evli:llä, mutta siellä en käy aktiivisesti kauppaa.

   Eli valitsin välittäjän joka täydentää sopivasti eksoottisemmilla markkinoilla. ETF:t on toki tarjolla laajalla rintamalla myös Saxolla (heman rajoitetummin Nordealla)

   Kokonaiskuvaan tarvitaan todellakin nyt muita työkaluja ja lisäksi jää helposti pieniä summia käteistä makaamaan useammalle vastatilille.

   Saa nähdä miten käy. Voi olla että sotkeennun kun Pöyhönen paitaansa runsaan tarjonnan hämäämänä.

   1. Toivon mukaan homma sujuu

    Toivon mukaan homma sujuu paremmin Saxolla kuin Etradella (nykyään tosin jälkimmäinen on "Saxo-Etrade"). Nordnettiin olen ollut varsin tyytyväinen. ETraden järjestelmän kanssa on minulla ainakin ollut sen verran ongelmia että en viitsi sitä käyttää enää (toivon mukaan Saxon mukaan tuleminen parantaa tilannetta edes).

   2. Saxolla sujuu hyvin

    Kyllä se tuntuu pelittävän.

    Pari kertaa on puolen vuoden aikan ollut serveri alhaalla, tosin viikonloppuisin jolloin ei kauppaa muutenkaan olisi voinut tehdä. Kaupankäynti on onnistunut aina moitteetta.

    Varsin mainio työkalu on ollut tuo Equity research ja stock screener. Jotka ovat välillä olleet "tarjouksena" käytössä. Niistä löytyy paljon taustatietoja yhtiöistä varsin helppokäyttöisellä tavalla. Nuo palvelut tosin normaalisti maksavat 65€/kuukausi, ellei tilin arvo ole yli 100k€ tai tee vähintään 5 kauppaa kuukaudessa. Niin paljon siitä en maksa, kun Reutersistäkin löytää jo melko paljon tietoa ilmaiseksi

   3. Saxosta vielä

    Mainitsit blogissasi tuon GlobeTaxin joka perii Saxon asiakkaiden puolesta liikaa maksettuja lähdeveroja takaisin. Miten tämä on toiminut eri maiden kohdalla ja kuinka kauan aikaa on mennyt ennen kuin oikein peritty osinko on lopulta kilahtanut tilille? Maakohtaiset erot ovat kai aikamoisia. Lisäksi kysyisin, oletko ollut tyytyväinen tapaan jolla Saxo säilyttää arvopapereitasi.

 2. Oletko ollut Saxoon tyytyväinen?

  Hei,

   

  Olisi mukava kuulla päivitettyjä käyttäjäkokemuksiasi Saxosta. Onko ulkomaalaisten osinkojen lähdeverojen suhteen ollut ongelmia, vai onko välittäjä osannut pidättää ne heti oikein? Entä miten kustannustehokkaasta Saxossa voi vaihtaa eri valuuttoja ilman, että täytyy joka kaupan yhteydessä maksaa valuutanvaihdosta? Ylipäätänsä käyttäjäkokemuksistasi ja plussista ja miinuksista olisi mukava kuulla. Itseäni kiinnostaa Saxo juuri melko monipuolisen kansainvälisten osakemarkkinoiden tarjonnan näkökulmasta. Toisaalta välkkyvät valot ja treidausmentaliteetti mietityttävät……

Comments are closed.

Related Posts