Epäjatkuvuuskohta

Kirjoitusvuorossa: Mika Huhtamäki

 

Vuotta 2016 on leimannut odottamattomat äänestystulokset, joiden todellisia seurauksia ei vielä edes kunnolla tiedetä. Sekä Brexitin että Trumpin valinnan vaikutukset näkyvät aikaisintaan ensi- ja sitä seuraavien vuosien aikana. Ehkäpä tästä syystä markkinat ovatkin käyttäytyneet maltillisesti, eikä hetkellisten heilahteluja suurempaa draamaa ole toistaiseksi nähty. Mutta vaikka vuotta on vain vähän jäljellä, niin jännitysnäytelmä jatkuu ja tunnelma tiivistyy. Markkinoiden kestävyys punnitaan vielä ainakin kertaalleen joulukuun alussa, kun seuraavat äänestysarvat lasketaan Italiassa.

Joulukuun 4. päivä Italia äänestää perustuslain muutoksesta, senaattoreiden määrästä ja ylähuoneen vallasta, mutta todellisuudessa kyseessä on arvovaltakysymys. Äänestyksessä mitataan ehdotuksen takana seisovan pääministeri Matteo Renzin kannatusta, joka on ilmoittanut eroavansa, mikäli perustuslakimuutos ei mene läpi. Renzi onkin samassa tilanteessa kuin Cameron oli kesän Brexit-äänestyksessä. Vaikka kesän Brexit-tulos nielaistiin helposti, niin Italian tilanne on toinen. Maan taloutta leimaa merkittävä velkaantuneisuus ja vahva sidos euroon. Renzin ero johtaisi samalla todennäköisesti Beppe Grillon Viiden tähden liikkeen nousuun.

Alun perin korruption vastaisella teemalla kansan suosioon noussut koomikko Grillo haluaisi eroon niin Naton tukikohdista Italiassa kuin eurosta. Euroeroa Grillon Viiden tähden liike perustelee valuuttaunionin ulkopuolisten maiden talouskasvulla ja euron jäykkyydellä Italian tarpeisiin. Tässä Viiden tähden liikkeen ja Renzin näkemysero Italian pelastamiseksi onkin täysin erilainen. Renzi pelastaisi maan pankit veronmaksajien rahoilla ja pysyisi eurossa, kun taas Grillon Viiden tähden liike olisi valmis irtautumaan eurosta ja hoitamaan velat ”painamalla omaa rahaa”. Toteutuessaan Viiden tähden liikkeen tavoitteet pirstaloisivat euroaluetta pahentaen samalla pankkikriisiä ja lopulta saattaisi johtaa Italian mahdolliseen euroeroon tai irtautumiseen koko EU:sta. Citi onkin arvioinut äänestyksen yhdeksi Euroopan suurimmista riskitekijöistä.

Euroopan ja Yhdysvaltojen poliittinen hajaannus on satanut ainakin toistaiseksi Venäjän laariin, tarjoten Putinille aikaisempaa enemmän toimintavapauksia ja mahdollisuuden Venäjän vaikutusvallan kasvattamiseen tulevaisuudessa. Talouden näkökulmasta tiedossa on ainakin kasvavia maakohtaisia riskejä Euroopassa, sekä epävarmuutta vientiin nojaavien yritysten toiminnassa. Suomalaisille yrityksille Venäjän kaupan kehityksen arviointi seuraavien vuosien osalta on myös varmasti hankalaa. Lisäksi euron ongelmat näkyvät Suomessa aina vahvoja euromaita voimakkaammin.

Epävarmuudesta huolimatta koen, että lyhyen aikavälin pelkoja on toistaiseksi liioiteltu, joskin Italian tilanne on ehkä jäänyt odotettua pienemmälle huomiolle. Mutta muutoksia tulee varmasti niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin, joskaan suuret muutokset eivät tapahdu hetkessä. Samalla kasvavan poliittisen liikehdinnän rinnalla on myös menossa teollinen vallankumous, joka voi jopa sopia sisäänpäin kääntyvän politiikan agendalle; robotisaatio ja tuotannon palautuminen osittain takaisin länteen. Vuosi 2016 voikin osoittautua pidemmän aikavälin tarkastelussa globalisaation ja integraation epäjatkuvuuskohdaksi. Ihmiset kun useimmiten yliarvioivat lyhyen ajan vaikutukset, mutta samalla aliarvioivat pitkän aikavälin muutokset.

Aiheesta muualla:

Beppe Grillo – Fuori dall Euro / Movimento 5 Stelle (Irti Eurosta, M5S)
 

The Guardian – Fears mount that Renzi may be next referendum casualty
 

Taloussanomat: Vaarallisin jytky uhkaa 4. joulukuuta – voittaisi Brexitin ja Trumpin
 

Business Insider – Italy has become Europe’s €2.2 trillion ‘whatever it takes’ headache

Lue Punaisen mukin blogia.

Related Posts