Etelä-Korea: Koittaako uusi sijoittajaystävällinen aika?

Etelä-Korean pörssi on yksi arvostustasoltaan halvimmista. KRX100-indeksin p/e-luku oli 07/2014 12.95. P/B oli 1.24. Osasyy alennusmyyntiin löytyy kitsaasta osingonjaosta. Indeksin osinkotuotto keikkuu 1% tasolla, kun muissa aasian pörsseissä on totuttu moninkertaisesti anteliampiin osinkoihin. Rahaa onkin kymmenen suurimman yritysten kassassa noin 464 miljardia USD. Korean valtio yllyttää nyt yrityksiä vireillä olevan veromuutoksen avulla käyttämään rahavarojaan joko investointeihin tai jakamaan niitä osinkoina. Osinkoverotusta ollaan keventämässä ja kassaan yli kolmeksi vuodeksi jätettyjä varoja aletaan ensi vuonna verottaa. Kummatkin vaihtoehdot ovat hyviä sijoittajalle. Sijoitukset tuottavat toivottavsti kasvua mutta erityisesti mielyttäisi anteliammat osingot.

Koreassa on myös vastanimitetyn finanssiministerin Choi Kyung-hwan toimesta aloitettu 40 miljardin $ laajuinen kasvupaketti –  Choi-nomics kansan suussa japanin Abenomicsin mallin mukaisesti. Tämän arvellaan myös tukevan pörssikursseja. Paketti tulee kuitenkin tarpeeseen. Woni on vahvistunut voimakkaasti mikä kurittaa vientipainotteista teollisuutta:

Korean wonin kurssi euroa vastaan

Talouskasvu on hiipunut ja pitkistä työpäivistä tunnettu työvoima on alkanut vaatia lakkojen voimalla parempaa palkaa. Torstaina Korean keskuspankki laski ohjauskorkoaan 0.25% (nyt 2.25%). Koronlasku yleensä heikentää valuuttaa. Toisin kävi – varmuus koronlaskun pienuudesta sai wonin vahvostumaan entisestään. Kirveellä olisi myös töitä Chaebol- konsernien monimutkaisten ristiinomistusten purkamisessa.

Jos uskot Koreaan miten sijoittaa? Tietenkin löytyy ETF tähän (EWY). Koreaan on harvalla sensijaan mahdollista sijoittaa suoraan yksittäisiin osakkeisiin. Muutamat korealaiset suuryritykset ovat kuitenkin listautuneet länsipörsseihin, alla muutama arvostuslukuineen.

Yritys pörssi P/E P/CF P/B Osinko EPS kasvu 5 v
Samsung electronics Lontoo 6.3 4.8 1.1 1.10 % 40 %
Hyundai motor Lontoo 7.4 6.5 0.92 0.80 % 66 %
POSCO Nyse 22.3 7.4 0.63 2.30 % -20 %
Korean Electric power Nyse 58 3.5 0.53 0.21 % NA
SK Telecom Nyse 13.3 4.86 1.41 3.52 % 6 %
LG display Nyse 35.1 3 1.14 -13 %

Kuten taulukosta näkyy yritykset ovat monella mittarilla melko edullisia. Yhteistä on myös että viimeisimmät osavuotistulokset ovat olleet ainakin lieviä pettymyksiä. Omassa salkussani on jo Samsungia. Minusta myös Hyundai motor näyttää melko houkuttelevalta. Osinkoja vaativa voisi valita SK telecomin. Arvostustasot ovat usealla yrityksellä niin alhaisia ettei kasvua edes vaadita. Mutta muuttuuko suhtautuminen vähemmistöosakkaisiin vai jatkuuko "osingoton ja vallaton" aikakausi?

4 thoughts on “Etelä-Korea: Koittaako uusi sijoittajaystävällinen aika?

  1. Korea

    Etelä-Korea on mielenkiintoinen maa monella suhteen. Siellä mm. käytetään viinaa kaksi kertaa niin paljon kuin Venäjällä ja Korea on maailman juopoin maa. Nyt koko maa tuntuu olevan tohinoissaan kun paavi on siellä vierailulla vaikka lähes puolet maan kansalaisista ovat uskonnottomia. Toisaalta maassa on paljon potentiaalisia käännytettäviä. Siellä muuten jo 15 vuotiaat naiset voivat mennä naimisiin (pojilla 18 v.). Tämähän käy meidän kansallissankari Snellmannille, jonka mukaan vaimon paras ikä on 14. 

    Maan suuret yritykset ovat voimakkaasti ristiinomistettuja ja siten myös mahdottomia vallata. Toisaalta myös ongelmissa ne saattavat kaatua kuin korttitalo. Tästä saatiin Aasian valuuttakriisin aikana merkkejä kun Daewoo kaatui ja  aiheutti muistaakseni 89 miljardin euron tappiot. siellähän taas leikattiin korkoa 0,25% ja ohjauskorko on nyt 2,25%. 

    Koreaa ja Japania verrataan paljon toisiinsa. Korea vihaa Japania kuten japania vihaa kaikki sen naapurit. Japani on ollut liian raaka, jos se on lähellä. Kaukaa katsottuna maa on oikein kiva. Vaikka maassa ei ole juurikaan talouskasvua, niin työttömyysaste on noin 3,4%. Suomen olisi hyvä ottaa oppia kuinka koko kansan työpanosta käytetään hyödyksi.

    1. Olisi hyvä jos Japani ja Korea löytäisivät toisensa

      Tuo Korean ja Japanin keskinäinen kaunaisuus on harmillista. Molemmat maat ovat täältä kaukaa katsoen aika lailla samanlaisia niin demografialtaan, työmoraaliltaan kuin myös kulttuuriltaan.

      Ja lisäksi kielet ovat sukulaisia ja muistuttavat toisiaan. Kielioppi on käisittääkseni suurin piirtein sama (substantiivien taipuminen sijamuotoihin samaan tapaan kuin suomessa,….) . Ja myös äänteet (tuplavokaalit yms….) ovat paljolti samoja Japanissa ja Koreassa (ja sattumalta myös Suomessa).

      On todella harmillista että Japani ja Korea eivät ole löytäneet toisiaan.

      1. Olisihan se hyvä!

        Japani (myös Korea) ovat perinteellisesti olleet hyvin vaikeita markkinoita muille. Johan Nokialla oli Japanissa (ja Koreassa) vaikeuksia ja on mielenkiintoista verrata Japanin myydyimpiä matkapuhelimia siihen mitä muualla myydään. Korealaiset loistavat poissaolollaan ja Japanilaiset yhdessä Applen kanssa loistavat.

  2. Korea – ei kiitos

    Voihan se sijoittajaystävällisyys tulla joskus vastaan, mutta ei aivan näinä aikoina. Maan bruttokansantuote on suurin piirtein länsimaisella tasolla, joten se ole mikään kehittyvien maiden potentiaalinen tuleva nousija. Etelä-Korean osakemarkkinoiden arvostustaso on keskimääräisellä PE-luvulla mitattuna (10,0) kohtuullisen matala, mutta osinkotuotot hyvin heikot. Tuore tuloskausi vaikuttaa muodostuvan edellisten tavoin pettymykseksi – hyvät sijoittajat, unohtakaa Korea tältä erää. Sijoittakaa mieluummin vaikka Vietnamiin. 

Comments are closed.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen