ETF tuotteilla kehittyvien maiden lainamarkkinoille

Pystyykö piensijoittaja hajauttamaan kehittyvien markkinoiden lainamarkkinoille? Kyllä tämä on mahdollista. On olemassa kaksi ETF tuotetta, jotka tarjoavat mahdollisuuden tähän: WisdomTree Emerging Markets Local Debt (ELD) ja Market Vectors EM Local Curr Bond ETF (EMLC)

EMLC ja ELD kurssikäyrät (Lähde: finance.yahoo.com)

Kummankin rahaston hallinnointipalkkio on 0,55% vuodessa eikä kummallakaan rahastolla ole muita kuluja. Tuotteet ovat siis näiltä osin varsin samankaltaisia. 

Molempiin rahastoihin sisältyy Euroon liittyvä valuuttariski/mahdollisuus. Rahastot sijoittavat paikallisiin kehitysmaavaluuttoihin ja Euron arvo suhteessa näihin valuuttoihin näkyy suoraan ja vaimentumattomana rahastojen euromääräisessä arvossa. Tämä on sekä mahdollisuus että riski. Jos kehittyvien maiden valuutat nousevat arvossaan suhteessa Euroon niin suomalainen sijoittaja pääsee nauttimaan hyödystä. Päinvastaisessa tapauksessa tulee tappiota.

Rahastojen arvo on myös herkkä korkotasolle. Jos korkotaso kehittyvissä maissa kovasti nousee niin näiden rahastojen arvot voivat jopa laskea. Tämä johtuu siitä, että rahastoihin aiemmin ostettujen pitkien lainapapereiden myyntiarvot laskevat, jos korkotaso nousee. Jos korot pysyvät korkealla tai laskevat, niin silloin nämä rahastot tekevät hyvää tulosta. 

Nämä rahastot noteerataan dollareissa, mutta niihin ei liity dollaririskiä. Rahat on sijoitettu kehittyvien maiden valuuttoihin ja dollari on vain laskentavaluutta, joka ei vaikuta riskitasoon. 

Kaikenkaikkiaan EMLC ja ELD ovat eräs turvasatama siinä vaiheessa kun kehittyvien markkinoiden korkotasot ovat nousseet melko korkealle. Nyt ei ehkä ole vielä aivan oikein hetki ostaa, mutta kukapa sitä voi varmasti tietää. Oikea hetki voi hyvinkin tulla jossakin vaiheessa tämän vuoden aikana. 

Related Posts