EU:n talouskriisi tuo myös hyvää eurolle

Kreikan talouspaketti tuntuu järjettömän suurelta, ottaen huomioon Kreikan valtion talouden koon. Nyt uutisissa on, että EU ja IMF ovat varautuneet pumppaamaan jopa yli 900 miljardia euroa Etelä-Euroopan maille (Kreikka, Italia ja Espanja). Näillä toivotaan estävän Kreikan talouskriisin leviäminen ensin Etelä-Euroopassa ja myöhemmin muihin euromaihin. Jos kriisi leviää, pahin skenaario olisi Euroopan talousalueen hajoaminen. Yleensä pahin skenaario ei kuitenkaan toteudu. Onko kriisi tuomassa mitään hyvää Euroopalle ja yrityksille?

Puolessa vuodessa euron kurssi dollariin ja Kiinan yuaniin verrattuna on laskenut noin 20%. Tämä näkyy eurooppalaisten yritysten parantuneena vientinä. Yritykset ovat valittaneet euron kallista kurssia jo pidemmän ajan. Nyt kun euro on selkeästi laskenut, asia onkin unohdettu. Toki eurooppalaiset yritykset joutuvat myös ostamaan tuontituotteet kalliimmalla ja tämä tulee nostamaan hintoja Euroopassa tulevaisuudessa. Hintojen nousuun, eli inflaatioon kannattaakin varautua.

Inflaation veturina toimii yleensä öljyn hinta. Miten öljyn hinta on reagoinut Euroopan kriisiin?

 

Eurooppalaisten ei tarvitse vielä olla kovinkaan huolissaan inflaatiosta. Öljyn hinta on laskenut ja paineet kuljetuskustannusten sekä valmistamisen hintojen nousuun ovat pysyneet maltillisena. Pitkän aikavälin trendi on kuitenkin selkeä ja inflaatio nostaa päätään. Terveeseen talouteen kuuluu inflaatiota ja tämä pelkästään piristää taloutta. Nyt olemme eläneet vuosia matalassa inflaatiossa, joka ei ole hyvä asia pitkällä aikavälillä. Liian alhaiset korot ruokkivat mm.velkakuplien syntymistä.

Toivottavasti Euroopan yritysten parantuneet vientimahdollisuudet kuittaavat Kreikan ja Etelä-Euroopan talouskriisin. Kriisistä huolimatta taloustilanne maailmalla näyttää paremmalta, mitä vielä vuosi sitten.

Jos vielä pidät asuntolainaasi 1kk tai 3kk Euriborilla, nyt on viimeistään hyvä aika miettiä vaihtoa 12kk Euriboriin tai miettiä osan lainasta sitomista pidempiin korkoihin. Korot ovat edelleen hyvin matalat ja lainaa ottaessa kannattaa miettiä, pystyykö lainaa maksamaan, jos korko nouseekin 6%? Korkokattoja en suosittele, koska ne ovat kalliita. Mielummin laita muutama tuhat euroa säästötillle tai korkorahastoon.

Nyt jäitä hattuun ja katsotaan maltillisesti, miten yritykset tahkoavat tuloksia kesän aikana. Talouden luvut nähdään lopullisesti vasta jäkikäteen, silloin voimme arvioida ovatko EU:n ja IMF:n tuet riittävät.

Related Posts