Euroalueelle kannattaa investoida ja sijoittaa

Onko keskuspankkien jakelema löysä raha saanut aikaan osakkeiden ja investointikohteiden hintapyrähdyksen?  Ei ainakaan vielä jos on uskominen erilaisten sijoitusinstrumenttien dollarimääräisiä kehitykuvaajia viimeisen kahden vuoden ajalta (alla).

Eri sijoituslajien kehitys viimeisen kahden vuoden ajalta (Lähde: Yahoo finance)

Monella voi olla erilainen käsitys asiasta. Harha johtuu siitä, että seuraamme täällä Suomessa Euromääräisiä hintoja kun taas oheisen kuvaajan hinnat ovat dollareina. Euromääräiset hinnat ovat samaan aikaan nousseet Euron halpenemisen takia 20%  (ohessa kuva viimeisen kahden vuoden EUR/USD vaihtosuhteesta). Moni kansainvälisiin osakkeisiin hajauttanut voikin olla tyytyväinen valintaansa kun sijoituksen euromääräinen arvo on noussut.

Euroalueen vientiteollisuuden hintakilpailukyky on tällä hetkellä huomattava. Euroalueen vaihtotase (kokonaisvelkaantuminen) oli jo ennen Euron syöksyä tasapainossa ja nyt Euroalue vie jo 3% enemmän suhteessa bruttokansantuotteeseen kuin tuo. Euroalueesta on tullut eräs maailman työpajoista eikä Euron viimeisen puolen vuoden pudotus edes vielä kunnolla näy vientiluvuissa. Kaupat ja toimitukset vievät aikaa realisoitua.

Vientiteollisuuden kilpailukyky ei ratkaise kaikkea. Euroalueella on maita (kuten Suomi) jossa työntekijälle jää kovin vähän hänen tekemänsä työn lisäarvosta. Tämä työntekijöiden panoksen aliarvottaminen vie työhaluja, pienentää työllisten määrää ja aiheuttaa tehottomuutta. Mutta kaikenkaikkiaan Euroalueelle kannattaa kuitenkin nyt investoida. Monet maat ovat tehneet rakenteellisia uudistuksia ja saavat täyden hyödyn hyvästä hintakilpailukyvystä.    

 

 

3 thoughts on “Euroalueelle kannattaa investoida ja sijoittaa

  1. Alipainotan

    Rakenteellisesti alipainotan Eurooppaa. Ei ressukalle rahaa kannata antaa, yleensä se ei saa sitä tienaamaan. Jonkun verran olen sijoittanut sellaisiin Euroalueen vientiyrityksiin jotka vievät Euroalueen ulkopuolelle, mutta niillä on kuluja paljon euroissa. Euroopassa on pari suurta rakenteellista ongelmaa, joista suurin ongelma on väestön ikääntyminen. Toinen on infran rapautuminen. Meillä täällä on monia maita joiden infra on päästetty ala-arvoiseen kuntoon. Se tulee maksamaan paljon lähinnä tienaamattomina rahoina. 

    Tuota vientikilpailukyvyn hyvyyttä ei kannata liikaa painottaa. Sehän tienataan kuristamalla kotimarkkinoita. Vahvoja nousevia vientimaita/alueita on muitakin joilla on paljon mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Käännealueena seuraan esim. Etelä-Afrikkaa. 

    Tuo julkaisi lähinnä öljyn halventumisen vuoksi merkittävän ylijäämän. Maa on pitkään alisuoriutunut,mutta se on mahdollisen käänteen edellä. Tuon käänne on todennäköisempi kuin Euroopan. Ja minulla on muutenkin Eurooppariskiä, koska asun täällä.

    1. Olen kyllä täsmälleen samaa

      Olen kyllä täsmälleen samaa mieltä noiden infrainvestointien tärkeydestä.  Tuo Etelä-Afrikan pärjääminen voi johtua infrainvestontien ohella myös siitä, että myös sen valuutta on vajonnut viimeisen kahden vuoden aikana 20%.

       

      Kaikista näistä varoituksista huolimatta siirsin hieman varoja Kiinasta Saksaan. Syynä on se, että minulla on ollut ylisuuri Kiina paino eikä ollenkaan Saksaa. Pitää hajauttaa.

      Tuota etelä-Afrikan ETF rahastoa (EZA) harkitsen tässä lähiviikkoina. Asiaa pitää hieman ensin tutkia.

       

      1. Etelä-Afrikka

        Monet etelä-Afrikkalaiset yritykset toimivat koko Afrikassa ja useat myös koko maailmassa. Tuo ei ole enää niin raaka-ainepainotteinen kuin joskus aiemmin. Materiaalisektori on vain 11% painolla. Kulta on muuten noussut kivasti jo useamman kuukauden.

Comments are closed.

Related Posts