Euroopan keskuspankki lupaa pidempiaikaisen matalan korkotason

Euroopan Keskuspankki / Erkki Liikanen on Wall Street Journal:lle antamassaan haastattelussa kertonut maailman sijoittajille viestiä siitä, miten Euroopan keskuspankki tulee tarvittaessa reagoimaan, jos inflaatio uhkaa pudota liian alhaiselle tasolle.

Inflaatio Euroalueella (Lähde: Euroopan Keskuspankki)

Sijoittajalle Euroopan toiminta on tärkeää. Euroopan keskuspankki omaa keskeistä roolia maailman yleisen korkotason määräämisen suhteen.

Erkki Liikanen kertoi, että keveää talouspolitiikkaa jatketaan niin kauan kuin tarve vaatii. Mitään aikarajaa ei ole. Liian pieni inflaatio on riski taloudelle ja haittaa velkaantuneiden instituutioiden toipumista veloistaan.

Euroopan keskuspankki ei ole vielä kokonaan hyödyntänyt korkojen alentamiseen liittyvää säätövaraa eikä edes negatiivisia korkoja kavahdeta jos tilanne sitä vaatii. Euroopan keskuspankilla on lisäksi lain suomat rajattomat mahdollisuudet ostaa jälkimarkkinoilta arvopapereita.

Euroopan toipuminen on käynnissä, mutta kasvuluvut ovat edelleen finanssikriisiä edeltävän tason alapuolella. Vaihtotaseen kanssa painineet velkaantuneet maat ovat nyt saaneet vaihtotaseensa positiiviseksi ja valtiontalouksien tervehtyminen on jo hyvässä käynnissä. Kasvu on kuitenkin haurasta ja tarvitsee rahapolitiikan tukea.

Euroopan pankkien tulee vahvistaa taseitaan ja pankkijärjestelmämme tulee olemaan vielä paljon vahvemmassa kunnossa. Meillä on nyt kuitenkin säännöt yksittäisten pankkien kriisejä varten ja kykenemme tarvittaessa regoimaan vaikkapa yön yli aikataululla. 

 

 

Related Posts