EVA:lta eväät toimivalle yhteiskuntarkenteelle

Yhteiskunta

EVAn johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää esittää, että ansiotuloverotuksen ylimpiä marginaaleja kevennetään, yhteisöverokantaa lasketaan 15 prosenttiin ja perintö- ja lahjavero poistetaan kokonaan. Kujanpää viittaa Elinkeinoelämän keskusliiton keskiviikkoiseen ulostuloon, jossa esiteltiin useita verouudistuksia kasvun luomiseksi Suomelle.

”Suomen verotus ei ole tällä hetkellä tarpeeksi kilpailukykyistä, ja se heikentää talouskasvua, investointeja ja työllisyyttä. Verrokkimaat ovat ohittaneet Suomen jo kierroksella”, Kujanpää toteaa.

Kujanpää katsoo, että erityisesti asiantuntijatyön verotus on Suomessa liian kireää, sillä sadan euron palkankorotuksesta jää tyypillisesti alle 50 euroa käteen. Ankara työn verotus vaikuttaa negatiivisesti työuralla etenemiseen, koulutusvalintoihin ja työn tarjontaan. Ruotsin valtiontalouden tarkastusviraston arvioiden mukaan ylimpien marginaaliverojen keventäminen voisi pitkällä aikavälillä jopa rahoittaa itsensä.

Työn verotuksen keventämisen ohella EVA katsoo, että yhteisöveron laskeminen 15 prosenttiin parantaisi Suomen kilpailukykyä ja houkuttelisi yrityksiä sijoittumaan maahan. Kujanpää viittaa kansainvälisiin tutkimuksiin, jotka osoittavat, että yhteisöveron kevennyksillä on myönteisiä vaikutuksia yritysten sijoittautumiseen, investointeihin ja tuottavuuteen. Vaikka veronalennus lisäisi lyhyellä aikavälillä julkisen sektorin alijäämää, käyttäytymisvaikutukset kompensoivat muutosta.

Kolmanneksi EVA nostaa esille perintöveron, joka on suomalaisten keskuudessa epäsuosituin vero. Sillä on havaittu olevan negatiivinen vaikutus perheyritysten investointeihin ja työvoiman määrään. EVA katsoo, että perintö- ja lahjaveron poistaminen voitaisiin korvata luovutusvoittoverotuksen maltillisella kiristämisellä, mikä takaisi verokertymän säilymisen muuttumattomana.

”Suomen verotusta on uudistettava nyt, jotta talouskasvu saadaan viimein käyntiin. Tarvitsemme ennakoitavia ja kilpailukykyisiä ratkaisuja, jotka tukevat investointeja, työn tekemistä ja kotimaista omistajuutta”, Kujanpää summaa.

Vastaa

Related Posts