Valuutan arvonmuutokset ennustavat pörssikursseja

Ulkomaille sijoittaja on usein huolissaan valuuttakurssiriskistä – siitä että kyseisen maan valuutan arvo laskee ja valuutan mukana myös osakkeiden euroissa laskettu arvo. Lyhyellä ja keskipitkällä tähtäimellä näin käy. Osakkeiden arvostustasot laskevat valuutan mukana ja yleensä vieläpä enemmän kuin valuutan arvostustason muutos oikeuttaisi. Riski on todellinen.

Turkin pörssikurssit (USD arvostettuna) sekä Turkin liiran arvostustaso (Lähde: Yahoo)

Vuosien kuluttua ja loppujen lopuksi tilanne kääntyy paremmaksi. Valuutan arvon lasku ennustaa pitkällä tähtäimellä talouden piristymistä, kilpailukyvyn paranemista ja pörssiarvojen nousua. Mutta viive on monia vuosia ja siksi odottamaan ei kannata jäädä.

Muutokset valuutan arvossa ennustavat pörssikursseja

Valuutan arvonmuutokset ovat sijoittajan ystäviä. Ne ennustavat pörssikurssien muutoksia. Jos valuutan arvo kääntyy nousuun niin on aika ostaa pörssiosakkeita ja jos valuutan arvo kääntyy laskuun niin on aika kotiuttaa voittoja. Valuutan arvo käyttäytyy pörssikursseja rauhallisemmin ja siksi sen muutoksiin on helppo reagoida. Ja kaiken lisäksi valuutan arvonmuutokset usein hienokseltaan edeltävät pörssikurssien muutoksia. Niissä on hitunen aitoa ennustevoimaa. Siksi valuuttojen arvot ovat sijoittajille tärkeitä tietoja joita kannattaa seurata.

Mihin nyt kannattaisi sijoittaa jos valuutan arvon käännettä käyttää positiivisena enteenä? Enpä uskalla nyt vastata tähän kysymykseen. Tuo jääköön jokaisen omaan harkintaan. Otin tähän kaksi esimerkkiä, Intian ja Venäjän (käyrät alla). Molempien kurssikäyrät käyttäytyvät samalla tavalla. Kun valuutan arvo vahvistuu, niin silloin vahvistuvat myös pörssikurssit. Pörssikussien reaktiot ovat valuuttoja rajumpia.

Jos tästä jotain haluaa oppia niin:

  1. Kannattaa sijoittaa maihin, joiden valuutta on jo valmiiksi aliarvostettu. Riskit ovat silloin pienempiä. 
  2. Kannattaa sijoittaa maihin, joiden valuutan arvo kääntyy nousuun. Silloin myös pörssikurssit nousevat.

 

Intian osakkeet (USD arvostettuna) sekä valuutan arvo (Lähde: Yahoo)

Venäjän osakkeet (USD arvostettuna) sekä valuutan arvo (Lähde: Yahoo)

 

 

One thought on “Valuutan arvonmuutokset ennustavat pörssikursseja

Comments are closed.

Related Posts