Liittoutumattomattomuus ei ole itseisarvo; turvallisuus syntyy yhteistyöstä

Sotilasliitot ovat puolustusbudjettien kutistumisesta ja kauppasuhteiden syvenemisestä huolimatta edelleen tärkeä osa maailman turvallisuusjärjestelyä. Sotilasliitot luovat olemassaolollaan vakautta ja turvallisuutta. 

     

Suomen rajanaapurien puolustusliitot Nato ja CSTO (Lähde: Wikimedia Commons)

Suomi on edelleen kahden sotilasliiton välissä, vaikka onkin vahvasti kallellaan kohti Natoa.

Venäjä johtaa "Collective Security Treaty Organization" (CSTO) nimistä sotilasliittoa, joka pyrkii kehittämään jäsenmaidensa yhteistä puolustusta ja kieltää niiltä keskinäisen aggression. Tämä liitto pystyy parhaimmillaan vähentämään keski-Aasian valtioiden keskinäistä aggressiota ja rauhoittamaan aluetta ja luomaan keskinäistä luottamusta. Se on siksi arvokas osa maailman turvallisuusjärjestelyä ihan samalla tavoin kuin Nato.

Suomelle Venäjä (/CSTO) ei muodosta uhkaa eikä myöskään Venäjälle ole uhkaa Suomesta. Molemminpuoleiset taloudelliset suhteet ovat kummallekin liian arvokkaita. Ja on molempien, ja ennen kaikkea Suomen etu että maidemme välit pysyvät hyvinä ja luottamuksellisina.

Venäjän resurssit ovat Italian suuruusluokkaa

Venäjän taloudelliset ja vapaat sotilaalliset resurssit ovat suurin piirtein Italian suuruusluokkaa, joilla resursseilla se joutuu huolehtimaan lähes maanosan kokoisen alueen rajojen turvallisuuden varmistamisesta. Sen voimavarat riittävät kenties noin  sadantuhannen miehen varustamiseen Ukrainan rajalle, mutta suuremmat sotilasoperaatiot ovat varmasti vaikeita hallita. Venäjällä on riittävästi tehtävää 15'000 km rajojensa puolustamisessa ja valvomisessa. On vaikea kuvitella Venäjän haluaisi joutua vedetyksi pitkälliseen, aktiiviseen sotilaalliseen konfliktiin edes Ukrainassa. Riskit taloudelle ja sisäiselle eheydelle ovat valtaisat.

Maailman sotilaallinen turvallisuus rakentuu osittain sotilasliittojen varaan

Maailmalla on Naton ja CSTO:n ohella monia muita pienempiä ja suurempia puolustusliittoja:

Puolustusliittojen järjestelmä on jatkuvassa pienessä liikkeessä. Järjestelmä tuntuu pysyvän aika hyvin kasassa ja suuremmilta konflikteilta on pystytty välttymään. Ukrainan tapaus on koko järjestelmän kannalta uhkaava. Venäjän astuminen rajan yli olisi uhkapeliä. Arpa olisi heitetty ja sen silmälukuja olisi vaikea ennustaa.

Puolueettomat maat eivät aina pärjää konflikteissa

Puolueettomat maat kuten Ruotsi ja Sveitsi ovat joskus pärjänneet hyvin. Toisen maailmansodan aattona oli muitakin puolueettomia maita kuten Viro, Liettua, Latvia, Puola, Albania, Kreikka, Espanja … Kaikkien ei käynyt yhtä hyvin. Ruotsi ja Sveitsi muistetaan, kun ne selvisivät. Monia muita puolueettomia maita jyrättiin ja siksi niitä ei muisteta. Georgia joutui aivan hiljattain kärsimään sotilaallisesta liittoutumattomuudestaan kuten myös Tsetsenia, Moldova ja nyt Ukraina.

Ei ole olemassa viisasten kiveä, joka kertoisi olisiko Nato jäsenyys Suomelle hyvä vaiko huono asia. Vasta tulevaisuus kertoo. On erittäin hyvä, että teemme syvenevää sotilaallista yhteistyötä Naton, Ruotsin ja Viron kanssa. Turvallisuus syntyy yhteistyöstä. Puolustusliitot ja niiden jäsenyys ovat yleensä lisänneet vakautta.

Related Posts

"Minä voinkin ottaa nämä rahat"
Yhteiskunta

Mikro- ja makrotason horisontaaliset tulonsiirrot

Terve yhteiskunta pitää huolta kaikista jäsenistään. Siihen tarvitaan myös tulonsiirtoja. Perinteisesti oikeistossa tulonsiirtoja pyritään kutistamaan kun taas vasemmistossa niitä halutaan lisätä. Tulonsiirrot ovat tarpeellisia, mutta

Sijoittaminen

Suomalaisten yritysten tunnusluvut löytyvät piksun työkalut valikosta

Suomalaisten yritysten tunnusluvut on laskettu valmiiksi piksun TYÖKALUT -> ARVOSTUSKERTOIMIA sivulle:

S/P%  =  (S)ales per (P)rice.    Liikevaihto suhteessa markkina-arvoon (milj.) prosentteina. Joidenkin yritysten tekemä lisäarvo

Yhteiskunta

Yrittäjästatuksella (esim toiminimellä) toimimista helpotetaan ja sähköiset alustat voivat tarjota yrittäjästatuksella toimiville urakoita

Euroopan unioni on säätänyt alustatyödirektiivin, jonka mukaan alustatyötä (ja muita urakoita) tulee voida tehdä niin yrittäjänä kuin työsuhteessakin.

Monet maat, kuten Suomi, ovat pyrkineet pakottamaan kansalaisiaan

Sijoittaminen

Euroopan keskuspankin mukaan kulta on hyvä arvon säilyttäjä silloin kun ajat ovat levottomat

Euroopan keskuspankki kertoo raportissaan sijoittajille tärkeää informaatiota kullan soveltuvuudesta sijoitusinstrumentiksi:

Fyysinen kulta on antanut hyvää suojaa osakemarkkinoiden volatiliteettiä, talouspolitiikan äkkikäänteitä ja geopoliittisia riskejä vastaan.
Turvallisimpia