Länsi,Venäjä ja Ukraina

Gorbatšovia on lännessä kovasti kiitelty, kun hän ajoi Neuvostoliiton alas. Venäläiset ovat olleet vähemmän ilahtuneita. Neuvostoliitto oli venäläisen imperialismin huipentuma, jota ei luonut ”kansojen yhteinen tahto” vaan venäläisten johtama väkivaltakoneisto.

Koko sen ajan, kun Neuvostoliittoa ja IVYä ajettiin alas ja entisten neuvostotasavaltojen ydinaseita purettiin, muistan itse pelänneeni epätasapainon mukanaan tuomia seurauksia. Olin ainakin tilapäisesti väärässä.

Voi olla, että Baltiassa pyyhkii niin hyvin, ettei venäläisten joukossa ole kovin suurta halua Putinin alamaisiksi. Ukrainassa tilanne on toinen. Kun taloudella menee huonosti, halu riidellä kasvaa. Erottavia tekijöitä on muitakin kuin kieli. Itä-Ukrainan venäläiset ovat ortodokseja ja Länsi-Ukrainan ukrainalaiset katolilaisia ja uskonto tietysti heijastuu kulttuuriin laajemminkin.

Vahvasti tuntuu siltä, että lännessä on naurettu väärille asioille. Minua ei ole koskaan naurattanut nälkää näkevän Pohjois-Korean diktaattorin golfinpeluu eikä liioin Putinin sankarityöt, joihin liittyy mm. arkeologisten aarteitten löytäminen ensi sukelluksella, tiikerin nukuttaminen ja muuttolintujen johtaminen. Eivät nämä ole ilmentymä mistään venäläisestä mentaliteetista. Kyllä kyseessä on se, että pienen miehen egoa on 14 vuotta pönkitetty niin paljon, että hän on alkanut itsekin ”ihmeisiin” uskoa. Nyt sitten Merkelkin kysyy, onko Putin edes kosketuksissa todellisuuden kanssa.

Lopuksi ikävä vertaus historiasta. Saksan keisari Wilhelm II oli edeltäjiään innokkaampi osallistumaan hallintoon. Hänestä sanottiin, että hän halusi viettää syntymäpäiviään joka päivä. Metsästysretkien lomassa hän osallistui sotaharjoituksiin, joissa aina halusi johtaa ratsuväkirynnäkköä, joka harjoituksissa tuomittiin onnistuneeksi. Kenraalit eivät uskaltaneet puhua konekiväärin tulinopeudesta.

Saksan uusi ye-päällikkö asetti nimitykselleen ehdon: keisarin oli pysyttävä sotaharjoituksista poissa. Saksan keisarikunta oli 1900-luvun alussa suurempi demokratia kuin Venäjän nykyinen vaaliruhtinaskunta.

4 thoughts on “Länsi,Venäjä ja Ukraina

 1. Tilaisuus

  Venäjällä on nyt ainutkertainen tilaisuus, 60 vuotta sitten antoivat Krimin pois. Samalla meni sula-syvänvedensatama mustalle merelle. Venäjän mustan meren rannikkokaupungeissa tällaista satamaa ei ole ja tätä satamaa venäjä on vuokrannut tähän asti, ihan syystä. Nyt kun Ukrainassa kuohuu, niin on mahdollisuus, että vuokrajärjestely hankaloituisi. Kuohunta tuo mukanaan kuitenkin mahdollisuuden ottaa alue hallintaan ja saada satama käyttöön puoli-ilmaiseksi myös jatkossa. 

  Putin saattaa vain esittää harhaista ja tietää varsin hyvin mitä on tekemässä. Esittämällä sekopäätä voi olla neuvotteluissa vahvoilla, kun toiset eivät tiedä mikä saa Putin taipumaan. 

 2. Venäjä on toiminut kansainvälisen oikeuden mukaisesti

  Venäjä on toiminut kansainvälisen oikeuden demokratian periaatteiden mukaisesti.

  On valitettavaa, että Ukrainan laillisesti ja demokraattisesti valittu presidentti Viktor Yanukovych ei kyennyt hallitsemaan maataan hyvien periaatteiden mukaan ja käytännön vallan Kiovassa ovat ottaneet paikalliset kadun joukot.

  Länsimaat ja USA ovat tukeneet Kiovan katujen joukkojen vaatimusta hallita koko Ukrainaa. Tälle ei ole mitään perustetta. Eri puolilla Ukrainaa on erilaisia kansoja, joilla on samat oikeudet kuin Kiovan asukkailla päättää omasta tulevaisuudestaan. Näitä liikkeitä on tuettavat jotta kaikilla Ukrainan kansoilla on samanlaiset oikeudet päättää omasta tulevaisuudestaan. Tätä prosessia Venäjä on tukenut. 

  Venäjän tukea Ukrainan kansoille on pyytänyt muun muassa Ukrainan presidentti Victor Yanukovych ja siksi Venäjällä on kansainvälisen lain mukaiset oikeudet tukea Ukrainan kansojen oikeutta päättää omista asioitaan. Länsimailla ja USA:lla ei ole hallussaa legaalisti kansainvälisen lainsäädännön mukaista pyyntöä ja siksi niiden toimilla ei ole samanlaista legaliteettiä kuin Venäjän toimilla.

   

  1. Venäjä toiminut kv oikeuden demokratian periaatteden mukaisesti

 3. Putinin sankar’työt

  jv

  olen aina luullut että se vain pelleilee eli haluaa naurattaa noilla töllöntöillään kansaa: itseironiaa harrastaa.

  Vaan eikö mitä: tosissaan on!

  Tuonkaltainen käytös, yliampuva hillitsemätön hoopoilu, on niin tyypillistä näyttämistä – varsinkin alaluokilla.

  Seurasin moista hurjuutta neljättäkymmentä vuotta, välillä apukoulun puolella.

   

  hj

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan