Halvan rahan aikakausi

Sijoittaminen

YLEn Areenasta löytyy hyvä dokumentti FEDin toiminnasta ja USAn talouskehityksestä finanssikriisistä tähän päivään.

https://areena.yle.fi/1-65378367

Dokumentissa tulee uusia näkökulmia myös liittyen kysymykseen omien osakkeiden ostosta. Tähän otetaan hieman kriittinen kanta. Miksi yhtiöt ostavat omia osakkeitaan lainarahalla? Onko ainoa tavoite vain saada kurssi nousemaan? Eikö rahoja voisi käyttää tuottavampiin kohteisiin?

Dokumentti on pitkä ja siinä on jonkin verran toistoa. Silti hyvä, että YLE esittää näitä. Talousohjelmia ei kanavalta liikoja tule.

Omien osakkeiden ostolla ei näyttäisi olevan merkittävää vaikutusta osakkeen hintaan, EPSiin jne. Tässä on seuraamistani yhtiöistä ne, joiden osakkeiden määrä on vähentynyt neljän viime vuoden aikana verrattuna joihinkin muihin tunnuslukuihin.

Tarkemmat korrelaatiot alla. Tässä on aineistona kaikki 94 yhtiötä, jotka minulla on seurannassani. Hinnalla ja markkina-arvolla on toki merkittävä korrelaatio. Itse asiassa se olisi 1 jos omien ostoja ei olisi. Ja ylläolevassa taulukossa näkee, että jokaisella firmalla, jonka osakkeiden määrä on vähentynyt on kurssi noussut enemmän kuin markkina-arvo.

 

 

One thought on “Halvan rahan aikakausi

  1. Ihan mielenkiintoinen ohjelma. Olettaakseni alussa puhuttiin 2007-9 finanssikriisistä ja jätin sen paljolti katsomatta, vaikka TV oli ko. kanavalla. Mutta jostain 1/3 – puolenvälin jälkeen oli tosi mielenkiintoinen moneltakin kannalta, suosittelen.

    Ottamatta sen enempää kantaa osakkeiden takaisinostoihin ja mitätöinteihin, lienee selvää, että kun valtuutus yhtiökokoukselta on saatu, kyllä toimivan johdon toiminnassa on potentiaalisia kipukohtia. Jos kurssi valahtaa optiokannustimien alapuolelle, intressiristiriita alkaa olla ilmiselvä, en yksittäisiä tapauksia ainakaan täsmällisesti muista, mutta kyllä jostain N-alkuisesta firmastakin on puhuttu 😀

Comments are closed.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen