Heikko signaali paremmasta – kaikesta huolimatta

Kirjoitusvuorossa Juha Kasanen.

Kuluva viikko on ollut synkeä Suomen työmarkkinoilla. Nokian ilmoitus lopettaa kännyköiden valmistus Salossa saa mielen kaihoisaksi. Parinkymmenen vuoden riemukulku ja matkapuhelimien valmistus Suomessa on ohi. Valmistus alkoi lähes matkalaukun kokoisista raahattavista laitteista. Jossain vaiheessa laitteet alkoivat oikeasti mahtua taskuun ja nyt eri käänteiden jälkeen valmistus on päättymässä. Tämä on paha isku Salon seudulle ja suoraan niille noin 1 000 ihmiselle, jotka jäävät ilman työpaikkaa.

Nokian päätös on varmasti ollut vaikea, mutta se on kuitenkin ymmärrettävissä. Matkapuhelimia ja niiden osia ei kannata lennättää montaa kertaa eri puolille maailmaa ennen niiden myyntiä. Yhtiö laskee saavuttavansa toimenpiteellä selvää säästöä. Suomalainen yhteiskunta on kuitenkin selvästi häviäjän puolella. Menetetyt verotulot eri muodoissaan ja muut yhteiskunnan maksut tulevat kalliiksi, mutta Nokian on pakko pysyä kilpailussa mukana.

Edut on vaikeampi hahmottaa kahdessa muussa tämän viikon päätösehdotuksessa. Varuskuntien lakkauttaminen säästää tietysti kustannuksia niissä varuskunnissa, jotka lakkautetaan, mutta suljetun sektorin laskelmat eivät ole aivan yksioikoisia. Jos jossain säästetään, voidaan toisaalla joutua maksamaan. Irtisanotuista ihmisistä täytyy kuitenkin pitää huolta ja heidän työllistymisensä yksityiselle sektorille on epävarmaa. Yhteiskunnan kokonaistaseen kannalta säästöt ovat siis kyseenalaisia ja ne tulisi perustella pitävillä laskelmilla.

Sama asia koskee kuntauudistusta. Ei ole lainkaan kiistatonta, että suuri masiina toimii tehokkaammin kuin pieni. Tämähän on jo nähty pääkaupunkialueen sairaaloita yhdistettäessä. Yleensä ihmiset viihtyvät paremmin pienissä yksiköissä ja tekevät töitä tehokkaammin. Kuntauudistuksestakin tulisi tehdä kunnolliset laskelmat koko yhteiskunnan kannalta eri työllistymisoletuksilla. Loppupeleissä ei ole kokonaistalouden kannalta kovin hyödyllistä, jos julkiselta sektorilta irtisanotut ihmiset siirtyvät suoraan pois työvoimasta veroeurojen varaan.

Onneksi nähtävissä on myös positiivisia, joskin heikkoja signaaleja. Yläasteen oppilaat harkitsevat varman tietolähteen mukaan (15-vuotias tyttö) tällä hetkellä tosissaan, ostaisivatko Applen iPhonen vai Nokian Lumian. Koko luokalla on jo iPhonet eikä se ole lainkaan cool, siis Lumia on coolimpi. Voisiko tämä olla ensimmäinen viesti paremmasta?

Lue Punaisen mukin blogia.

 

One thought on “Heikko signaali paremmasta – kaikesta huolimatta

  1. Signaali vai kohina
    Nokian menestyksellä ei ole enää merkittävää merkitystä Suomelle. Korrelaatio katkesi suurelta osin, kun Elop päätti ulkoistaa ohjelmistokehityksen Microsoftille ja lopullisesti tässä Salon tuotannon lopettamisessa. Joten Lumia vastaan Apple on kuin seuraisi USA-Kiina maaottelua, jossa Nokia toimittaa pelivälineen virkaa.

Comments are closed.

Related Posts