Helsingin pörssin suurten yritysten tuloskausi on ollut kehno
Helsingin pörssin suurten, OMX H25 yritysten tuloskausi on sujunut kehnosti. Tulokset ovat laskeneet keskimäärin 7% viime vuoden viimeisestä neljänneksestä nyt kun noin 3/4 yrityksistä on kertonut tuloksistaan.
Tästä vertauksesta karsittiin pois Nokia, jonka tappio vertailukaudelta Q4 2020 oli suurempi kuin kaikkien muiden verailun yritysten yhteenlaskettu tulos. Nokian tulos sisälsi tuolloin liian paljon kertaluontoisia alaskirjauksia ollakseen enää kelvollinen tämän tyyppiseen vertailuun. Nuo “kertaluontoiset” erät ovat toki täysimääräisesti sijoittajan tappioita nekin, mutta ne pilaavat Nokian vertailtavuuden kun ne tulevat yllätyksenä toimivalle johdolle ja kirjataan sen mukaisesti kerralla tuloslaskelmaan.
Tulos olisi luultavasti ollut erilainen jos verailukohtana olisi ollut vuoden takainen kvartaali, jolloin korona lähti käyntiin. Vertailu antaa kuitenkin viitteitä siitä, että toipuminen voi olla luultua vaivalloisempaa ja hitaampaa.
Miksi verrata viimeiseen kvartaaliin? Eikös monilla yrityksillä ole merkittävää kausivaihtelua kvartaalien välillä? Voitte toki korjata tämän näkemyksen. Tietysti tässä on se ongelma, että vúoden 2020 ensimmäinen kvartaali oli poikkeus, joten vaikka se olisi normaalitilanteessa ollut parempi vertailukohde niin nyt se ei sitä ehkä ole.
Kiinnitin huomiota samaan asiaan. Yleensä vertailu tehdään samaan kauteen edellisenä vuonna. Mutta tässä tapauksessa tosiaan Q1/2020 oli poikkeava joten vertailu kauteen Q4/2020 on hyvä idea.
Joillakin firmoilla tämäkään vertailu ei kyllä osu kohdalleen. Varsinkin kaupan ja kulutustavaroiden puolella on monia sellaisia firmoja, joiden tuloksesta suurin osa tulee kaudella Q4, esimerkiksi Fiskars.