Salkun järjestämistä

Sijoittaminen

Alkuvuoden 2021 kaksi tärkeintä tapahtumaa ovat mielestäni Bidenin voitto ja valon näkyminen teollisuusmaitten koronatilanteeseen. Kummallakin asialla on ollut seurausta salkkuni sisältöön.

Bidenin voitto merkitsi käännettä USA:n energiapolitiikkaan. Olin koronakuopassa ostanut eräitä öljyosakkeita USA:ssa. Näistä paras mielestäni on Evolution Petroleum, nettovelaton onshore-yhtiö, jonka tuotantokustannukset ovat tietenkin paljon offshore-yhtiötä alhaisemmat. Mutta Bidenin voiton takia tämänkin erinomaisen firman osakkeita meni myyntiin.

Koronatilanteeseen reagoin ostamalla lääkeyhtiöiden osakkeita. Näistä Modernan osake reagoi positiivisesti yhtiön rokotekehitykseen. Arvioni mukaan Moderna on kuitenkin liiankin riippuvainen koronarokotteensa kysynnästä, joten en jäänyt odottamaan kurssinlaskua. Suurille lääkeyhtiöille korona lienee neutraalimpi asia. Jos korona hellittää, enemmän huomiota saa taasen muu terveydenhoito.

Tulosjulkistusten osalta en lue ennakointeja, vaan olen kiinnostunut toteutuneiden julkistusten aiheuttamista epäloogisista reaktioista.

Nytkin tulosjulkistukset Suomessa saivat aikaan mielenkiintoisia kurssireaktioita, joita kontrasin. Merkittävin oli Kemiran vajaan 10 % lasku hyvän tuloksen päälle, siis ostin.

Ristiriitaisista kurssireaktioista sanotaan usein, että odotukset olivat liian korkeat. En ymmärrä ilmaisua. Kyllä konsensusodotukset ovat jo ihan tarpeeksi etukenossa, kuka niihin vielä jotain lisäisi. Epäilen, että osa em. kurssireaktioista johtuu siitä, että instituutiot ylipäänsä käyvät omistuksiaan läpi tulosjulkistusten aikaan. Pienen Suomen yritykset tuskin ovat kv. instituutioitten luupin alla jatkuvasti. Ja kun instituutio myy, se näkyy kurssissa.

Joka selitystä epäilee, muistakoon, ettei pidä liikaa uskoa maailman viisauteen, tulee vain pettyneeksi.

Lopuksi Nokiasta. Tässä teknisesti orientoituneessa porukassa minua tekniikka ei edes kiinnosta. Edelleenkin eräs nuorehko insinööri totesi, ettei tarvitse 5 G:tä, 4 G riittää.

Minulle riittäisi oikeastaan 3 G. On vain niin, että esineitten internet tarvinnee 5 G:tä reaalisestikin ja sen päälle puhelimiin saadaan kuluttajille takuuvarmasti 5 G sovelluksia, joista on sitten kiva sanoa, jotta ”eikö sulla ole vielä tätä?” Näin markkinatalous toimii.

Itselläni on kohtalaisesti Ericssonia ja olisi Nokiaa enemmänkin, jos eivät kaikki sitä olisi niin paljon haukkuneet. Jälleen kerran valittelen analyytikkojen kyvyttömyyttä nähdä ero trendissä ja trendin muutoksessa. Kun ruoho kasvaa touko – heinäkuussa hyvin, oletus on, että sama trendi jatkuu myös elo – lokakuussa. Tiedossa oli, että Nokia oli puhdistanut pöydän kaikista neg. uutisista johdon vaihtumisen myötä, joten kai loogista oli odottaa parempaa?

5 thoughts on “Salkun järjestämistä

 1. Minä olen tässä keväällä ja kvartaalin vaihtuessa ostellut muutamia pieniä ruotsalaisia yhtiöitä:
  – Dedicare (henkilöstövuokraaja)
  – Byggmax (rautakauppa remonttireiskoille)
  – Ferronordic (Työkoneiden kauppias Venäjällä ja Saksassa)
  – TF Bank (Pikkupankki, en tunne tarkemmin)
  – SEB (Pankki, joka on hinnoiteltu aika lailla samalla tavalla kuin Nordea)
  – Wästbygg Gruppen

  1. Voisi olettaa TF Bankilla menevän hyvin, kun maksaa talletuksista vain 0,5 % korkoa eli kilpailijoitaan vähemmän. Muuta en pankista tiedä.

   1. Taidan olla selityksen velkaa siitä miksi ostin moista TF pankkia.
    Tässä selitys:
    – Tulostuotto suhteessa pörssiarvoon (e/p) on ihan normaalia 6,6 % luokkaa, sama kuin pohjoismaisilla suuremmilla pankeilla (Nordea, SEB,…)
    – Liikevaihdon kasvu on ollut huikeaa. Tasaista kasvua Q1/2019 663M€…. Q1/2021 901M€. Tämän tyyppinen kasvu on pankille erikoista.

    Ostin ihan vaan kun kerran on kasvanut niin voimakkaasti ja tasaisesti. Ei muuta selitystä.

 2. Aika paljon on tullut kauppoja tehtyä tänä vuonna, ehkä liikaakin?

  KAUPAT 2021

  Ostot

  Verkkokauppa.com uusi
  Clas Ohlson uusi
  Assa Abloy uusi
  Titanium lisäys
  Veteranpoolen lisäys
  Sievi Capital uusi
  TietoEvry uusi
  Scanfil uusi
  Orion lisäys
  Tecnotree lisäys
  Sitowise merkintä
  Raute uusi
  Main Street Capital lisäys
  Verizon uusi
  AbbVie lisäys

  Myynnit

  Epiroc osa
  Revenio optio kaikki
  Kreate kaikki
  Astra kaikki
  Alma osa
  Nokia osa
  REGI kaikki
  Orthex kaikki
  Checkpoint Software kaikki

  1. Tietoevry on minullakin ollut selvä ostokohde kotimaassa.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan