Hinnoittelussa ei ole valitusoikeutta

Sijoittaminen

Hershey pistää amerikkalaisten ja omistajiensa suun makeaksi tänäkin jouluna

Sijoittajat, varsinkin aloittelevat, ihmettelevät usein markkinoiden liikkeitä ja etenkin putoavia kursseja. Miksi salkkuni tulvii punaista kuin teurastamon lattia, vaikka yhtiöiden pitäisi olla hyviä tai ainakin lupaavia?

Sukelluksiin saattaa löytyä selkeitä syitä yhtiöiden tapahtumista, mutta usein ei. Jopa kymmenien prosenttien heilunta voi johtua puhtaasti markkinoiden sisäisistä mekanismeista – kuten olemme taas viime kuukausina saaneet todistaa.

Vielä jokin aika sitten hulluna rallanneita kasvuosakkeita on poksahdellut massoittain päällisin puolin ilman syytä. Muuttunut markkinatunnelma tiivistyy vasta viime vuoden lopussa sijoitusmaailman komeetaksi pompanneessa Ark Innovation ETF:ssä.

ARKK sijoittaa pelkästään kovakasvuisiin ja usein tuoreisiin yhtiöihin. Se tunnetaan muun muassa Teslan suuromistajana.

ARKK tulvii samankaltaisia joskin paljonkin nuorempia ja taloudeltaan huterampia kasvuyhtiöitä. Rahastonhoitaja Cathy Wood on paistatellut mediassa supertähtenä kurssin nelinkertaistuttua koronamontun pohjasta vuodessa.

Keväällä suunta kääntyi

Mutta kevään tullen sävel vaihtui molliin. 160 taalasta kurssi tuli jo alle sataseen eli kadottaen markkina-arvostaan 40%.

Pudotus on rahastolle huima. Varsinkin kun indeksitasolla romahduksesta ei ole hajuakaan varsinkaan Yhdysvalloissa, jonne ARKK keskittyy.

Innovaatiorahastosta tuli melkoinen vuoristorata

Moisia sukelluksia ei ole kuin muutamassa omassa osakkeessa – joilla laajasti ottaen vuosi oli kurssikehitysten osalta hyvä, osalla loistava.

Wood on jatkuvasti julistanut Teslan ja muidenkaan salkkuyhtiöidensä olevan kaikkea muuta kuin kuplassa, päinvastoin alennusmyynnissä. Nyt hän on joutunut puolustuskannalle.

ARKK on toki edelleen reilusti koronaa edeltävän kurssinsa päällä, mutta jo samalla tasolla kuin kesällä 2020. Eikä teknisen analyysin perusteella pohja ole vielä käsissä.

Teladoc tyypillistä ARKK:ia

Vaikkapa rahaston suurimpiin sijoituksiin kuuluva Teladoc Health on jo lähes 70% alle ennätyksensä. Nykyisen kurssinsa se saavutti ensimmäisen kerran jo kolme vuotta sitten.

Teladoc on ARKK:ille tyypillinen kohde. Virtuaalista terveydenhuoltoa tarjoava yhtiö on huikeasti satakertaistanut liikevaihtonsa sitten listautumisensa 2013, ja kasvanut rajusti myös viime ajat.

Q3 liikevaihto nousi 81 prosenttia vertailukaudesta. Tulos painui kuitenkin 84 miljoonaa dollaria tappiolle, enemmän kuin edellisvuonna.

Tämän vuoden noin parin miljardin liikevaihdosta tappiota kertynee noin puolet kuten aiempinakin vuosina.

Teladocin kasvu häikäisee, kannattavuus masentaa

Teladoc kasvaa hurjasti, mutta kannattavuus kyntää yhtä syvällä kuin aiemmin. Positiivisesta tuloksesta ei näy merkkiäkään.

Arvostusperusteet hakusessa

Tässä kohtaa kenenkään on mahdoton tietää, pääseekö Teladoc koskaan plussalle. Ehkä, ehkä ei.

Siihen asti Teladoc pyörii ulkoisen rahoituksen varassa muun muassa osakemääräänsä turvottamalla ja siten entisten omistusten osuutta kaventamalla. Se jättää sijoittajat suureen epätietoisuuteen tulevaisuudesta.

Teladoc saattaa kehittyä huippusijoitukseksi, jos kasvu säilyy ja kannattavuus kiipeää plussalle. Mutta liikevaihdon kasvu ei yksin sijoituksen arvoa pyhitä.

Rajun tappioputken jatkuessa yhtiön arvo voi kadota kokonaan. Tällaisessa tilanteessa yhtiöiden arvostusta on mahdoton perustella yhdeksi tai toiseksi.

Rahan hinta muokkaa arvostuksia

Nollakoron oloissa epävarmuus huolettaa riskihakuisia sijoittajia usein vähän jos lainkaan. Sitä kuvaa, että ARKK räjähti lentoon heti kun keskuspankkien rahaelvytys alkoi.

Koronaa edeltävänä kahtena vuotena rahasto junnasi käytännössä paikallaan. Tuolloin raha maksoi sentään jotain etenkin Yhdysvalloissa.

Rahan kallistuessa tulokulma muuttuu, varsinkin jos sijoittaja käyttää velkavipua. Mitkä tahansa arvostustasot eivät enää kelpaakaan.

Yhdysvaltojen ohjauskorko heiluttaa osakkeiden hinnoittelua

Ja Teladocin kaltaisten arvoitusten kohdalla ne voivat heilua millaisiksi tahansa.

Riskivalmiuden laskiessa osakekurssi seuraa mukana – ja se saattaa luoda itseään ruokkivan kierteen.

Ei valitusoikeutta

Kun osake putoaa, yhä useampi haluaa siitä eroon. Se selittää ARKK:in rojahduksen, tuskin yhtiöiden oleellisesti muuttunut talous.

Ei näin välttämättä loputtomasti käy. Mutta kurssille on vaikea määritellä rationaalista tasoa, kun yhtiö ei tee tulosta saati maksa osinkoa.

Kurssia tukevien perustekijöiden puuttuessa arvostus voi sukeutua miksi tahansa. Ostajat ja myyjät sen päättävät kukin itsenäisesti.

Jos kurssi laskee niin sitten laskee. Eikä pörssin huutokauppakamarissa toisten tekemisiin ole valitusoikeutta.

Hershey helppo tapaus

Vakaata tulosta ja osinkoa tilittävien yhtiöiden asema on aivan toinen. Perustekijät suojaavat kurssia, ja senkin hapantuessa hyvät osinkopaperit nakuttavat tilille käteistä.

Ei vaikkapa suklaajätti Hershey ole koskaan järin halpa osake. Sen P/E pysyy yleensä selvästikin päälle 20 ja osinkotuotto noin kahdessa prosentissa.

Hintariski pysyy silti olemattomana ja arviointi helppona, kun yli satavuotias vakavarainen ja asemaltaan todella vankka yhtiö nakuttaa pitkällä aikavälillä reilusti päälle kymmenen prosentin osakekohtaisten lukujen kasvua.

Ei siitäkään mitä tahansa kannattaisi maksaa. Muttei tarvitsekaan, koska Hershey ei kärsi koskaan hypestä.

Hersheytä helpommat yhtiöt ovat harvassa

Vaikka Hersheynkin hinnoittelu ajoittain ailahtelee jonkin verran, ei sillä vuosien perspektiivissä ole merkitystä – ellei liiketoiminta oleellisesti murene. Eikä siihen mikään viittaa.

Kun täyttää salkkunsa tällaisilla osakkeilla, ei sitä tarvitse vahtia sydän kylmänä. Se mielessä pitäen: hyvää ja huoletonta joulua!

Juttu perustuu sijoittajasivusto Pörssihaukan materiaaliin – sillä on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.

 

Related Posts