Hybridivaikuttamisesta

Sijoittaminen Yhteiskunta

Vanhan vitsin mukaan suomalainen mies kohtasi Kainuun korvessa elefantin. Ensimmäisenä iski huoli: ”Mitähän tuo ajattelee minusta”.

Suomalaiset ovat kovin huolissaan, jos maastamme jossain pikkujulkaisun takasivulla sanotaan jotain poikkipuolista. Itse olen joskus lohduttanut ihmisiä: ei siellä tiedetä edes, missä sellainen USA:n osavaltio kuin Finland sijaitsee, keskilännessäkö.

Linkissä  https://www.youtube.com/watch?v=uEmPgyA0QWU on tiedustelueversti Karin tuore luento otsikkoni aiheesta. Kehotan tutustumaan. Karin aika keskeinen viesti on, että tulevina viikkoina ja kuukausina Suomesta tullaan kaikenlaista puhumaan JA SIITÄ EI PIDÄ VÄLITTÄÄ.

Niinistö on ainakin kahdesti alentunut kommentoimaan Venäjän UM:n Zaharovan lausumia. Zaharova herätti äskettäin huomiota puhumalla borssikeitosta sodan syynä. Lieventävänä asianhaarana täytyy korostaa, että hän oli humalassa.

Minulle on venäjää opettanut Neuvostoliiton kansalainen, oikeastaan paljolti Zaharovan näköinen nainen (en minä muuten olisi hänen oppiinsa mennytkään…) Vuodessa Neuvostoliiton kansalainen opetti minulle hyvin vähän kielestä ja hyvin paljon maasta ja sen kansalaisista. Eli kaikkea ei pidä uskoa eikä kaikkea tarvitse kommentoida.

Kun Piksun ydinosaamista on sijoittaminen, niin tulevina viikkoina ja kuukausina näemme varmaankin volaa, kun markkinat muutenkin ovat hermostuneita.

Automatisoitu kaupankäynti aiheutti 19.10. 1987 laskua ainakin osaltaan ja viimeksi sellainen nähtiin eilen 2.5. 2022. Tällaisissa tilanteissa etsitään syyllistä aina muualta.

En väitä, että kaikki pienet sijoitukseni aina perustuisivat kovin syvälliseen syynäämiseen, mutta kyllä ne aina perustuvat fundamentteihin, minimissään PE:hen, konsensukseen ja tulevaisuuden näkymiin. Ja tappiolla myyn vain vuoden lopussa ja yleensä pyrin silloinkin kaapimaan myymääni takaisin toiselle tilille alemmalla hinnalla. Eli en käytä stopp lossia enkä lopputuloksesta syytä muita.

5 thoughts on “Hybridivaikuttamisesta

  1. Ovatko kansojen luonteet todellisuutta vaiko vähemmän paikkansa pitäviä yleistyneitä sterotypioita? Hyvä kysymys. Tässä pari omaa kokemusta:

    – Kun USA:ssa käy aamukävelyllä omakotialueella niin monet tervehtivät, vaikka eivät edes tunne. Suomessa ihmiset enemmänkin kääntävät katseensa pois. Jopa silloin kun kävelee Nuuksion erämaassa niin harvinainen vastaantulija yrittää katsoa kiusaantuneena muualle.
    – Kun Ruotsissa kävelee ulkosalla niin kauniit naiset kulkevat määrätietoisesti, pää pystyssä tietäen olevansa vähintään samalla tasolla ja vähät välittäen minusta. Suomessa on enemmänkin pientä alistunutta alaspäin suuntautunutta katsetta.

    Pidemmällä tähtäimellä kansanluonteeseen vaikuttavat epäsuorasti yhteiset lait, lakien puitteissa luodut instituutiot ja lakien perusteella syntyvät arvohierarkiat. Minun on vaikea uskoa että historia ensisijaisesti loisi kansanluonnetta. Kansanluonne peilautuu ja näkyy historiallisten tapahtumien kautta ja historian tapahtumat luovat tarinan, sadun, jonka kautta tuota kansanluonnetta on helpompi ymmärtää.

    1. Kekkosen ulkopolitiikan toteuttaja Keijo Korhonen sanoi, että suurvaltojen shakissa pienen valtion etu on unohtua pelilaudan nurkkaan. Eli liikaa en murehtisi, mitä muunmaalaiset Suomesta joka tilanteessa ajattelevat. Enkä usko edes Ruotsin etua syntyvän, jos HM Carl XVI Gustaf vakuuttaisi, ettei Peppi Pitkätossu ole natsi, Carl Bildthän sen jo teki… https://twitter.com/carlbildt/status/1521470873198333953

    1. Suomalaisugrilaiset insinöörit olivat antaneet jonkun sertifikaatin mennä vanhaksi, ei se Putinkaan sentään ihan joka paikkaan ennätä vaikka niin kovin etevä onkin.

      Olen tälle P-Karjalassa itärajan äärellä asuvalle Hikkaj:lle todennut, että hän näki karhun ikkunasta, minä olen sen kahdesti nähnyt Länsi-Suomessa ollessani yksin liikkeellä jalkapatikassa ja kummastakaan tapaamisesta en tykännyt.

      Venäjän karhua muutoinkin sopii varoa, bear marketista sanoisin, että riippuu pituudesta, tuo oli minulle liian pitkä varsinkin kun silloin oli fyffaa vähemmän ja käyttökohteita enemmän https://en.wikipedia.org/wiki/Nifty_Fifty#U.S._bear_market_of_the_1970s

      Ja kyllä noin pitkää bear marketia passaa nytkin pelätä / varoa / varautua.

Comments are closed.

Related Posts

Talous

1930-luku 2.0?

Donald Trump voitti vaalin lopulta kirkkain luvuin. Yleisen käsityksen mukaan maahanmuuttoon ja talouteen keskittyminen puri äänestäjiin Harrisin hiukan osoitteettomaksi jäänyttä kampanjaa paremmin.

Talouden näkökulmasta Trumpin linjausten