Hyperkilpailu ja teknologiamurros syövät HEX-indeksin aamiaiseksi

Sijoittajapiireissä on viime aikoina päivitelty HEX-osakeindeksin alamäkeä ja arvuuteltu, voidaanko vielä alemmas vajota. Vastaus on selkeä ja yksinkertainen; kyllä.

Yrityksen osakkeen arvo määräytyy yrityksen tulevaisuuden tuottojen nykyarvosta. Osakkeen hintaan vaikuttavat yrityksen ja sen liiketoiminnan lisäksi useat muut tekijät, kuten markkinoilla olevan rahan määrä ja markkinapsykologia.

 Yrityksen tulevaisuuden tuotot määräytyvät:
 1. yrityksen edustaman markkinan koon kehittymisestä (asiakkaat),
 2. kilpailutilanteesta (kilpailijat),
 3. markkinassa tapahtuvista läpilyönneistä (esim. teknologiamuutokset)(substituutit) ja
 4. yrityksen tehokkuudesta (kilpailukyky).

Maailman talous kasvaa IMF:n mukaan noin 3,5% vauhtia. On toki maantieteeellisiä alueita ja markkinasegmenttejä, jotka taantuvat, mutta kaiken kaikkiaan elämme kasvun maailmassa, mikä antaa toivoa myös HEX-osakeindeksin nousulle.

Kilpailutilanne maailman markkinoilla on koventunut. Elimme 1980- ja -90-luvulla aikaa, jolloin kehittyneiden maiden yritykset hyötyivät ensin kehittyviin maihin (Kiina, itä-Eurooppa, Intia,..) laajentuneista markkinoista  ja seuraavassa vaiheessa kustannusten alentumisesta tekemisen siirryttyä ns. "halpamaihin". Suomalaisista yrityksistä suurin hyötyjä oli Nokia. 2000-luvulla olemme kokeneet kehittyvien maiden omien yritysinvestointien synnyttävän kilpailua, joka esim. Kiinan tapauksessa valtion sponsoroimana on tuhonnut monen globaalin markkinasegmentin yleisen kannattavuuden. Omakohtainen kokemukseni tästä on tietoliikenneverkot.

Internet-teknologia ja sen päälle rakentuvat palvelut ovat muuttaneet liiketoimintakentän perusteellisesti ja tässä muutoksessa suomalainen yrityskenttä on ollut nettohäviäjä. Nokia kompastui internet(äly)puhelimiin samalla kun paperiteollisuus käy tarpeettomaksi lehtien, esitteiden ja laskujen siirtyessä painopaperista sähköiseen html-muotoon.

Yritysten kilpailukyky nojaa kovan talouspolitiikan lisäksi osaamiseen ja tekemisen meininkiin. Jälkimmäinen tekijä heikentää HEX-indeksiä sitä mukaan kun yhteiskuntamme siirtyy talvisodan ajan "kaveria ei jätetä"-hengestä, mikä on muuten pienelle kansalle elinehto, postmoderniin "minulle, kaikki ja heti"-henkeen. Osaamistahan meillä eri tutkimusten mukaan on ja talouspolitiikassa noudatamme euro-direktiiviä.

Markkinapsykologia ei juuri tällä hetkellä meille suomalaisille hymyile reuna-alue- ja euromaana, mikä painaa yritystemme hintaa (indeksiä) mahdollisesti jopa reilusti niiden arvon alapuolelle.
 

2 thoughts on “Hyperkilpailu ja teknologiamurros syövät HEX-indeksin aamiaiseksi

  1. Reunapörssit herkästi aliarvostettuja

    Minun kokemukseni mukaan pienet reunapörssit ovat järjestään aliarvostettuja, jos osakkeita tarkastellaan P/E-luvuilla tai osingoilla. Osinkosijoittajalle tässä on se etu, että jos löytää hyvät osinkoyhtiöt, ne saa paljon halvemmalla kuin isoista pörsseistä. Treiderille etu on kurssien kova volatiliteetti, jos sitä osaa hyödyntää.

  2. Aatteiden muurrokset ovat oleellisimpia historian käännekohtia

    Noiden kahden toimintakoodin lisäksi jotka mainitsit:

    • kaveria ei jätetä
    • minulle, kaikki ja heti

    On olemassa muita:

    • yhteiskunta on olemassa jotta meillä kaikilla olisi suurin vapaus toimia
    • yksilö on yhteiskuntaa ja yhteisöä varten
    • lojaalisuus yritystä ja yhteisöä kohtaan on tärkeintä
    • valtio on suvereeni ja yksinoikeutettu
    • yhteistä todellisuutta ei ole; on vain yksilöiden erilaisia kokemuksia
    • meidän tehtävämme on muokata maailmasta itsemme kaltainen; jumalan kuva
    • meidän tehtävämme on löytää luonnosta kauneus ja harmonia; jumala, Tao
    • suurin hyve on osata antaa asioiden olla; olla pyrkimättä mihinkään
    • …..

    Näistä ja monista muista on kirjoitettu kirjoja. Mitä onkaan postmodernismi tai edes modernismi. Minä en ymmärrä. Varmaan historioitsijat osaavat jälkeen päin löytää ne oleelliset aate- ja asenne- muutokset, jotka muodostavat historian käännekohtia. Hetkiä, jolloin yhteisön suhtautuminen peruskysymyksiin on muuttunut. Onko sellainen murros käynnissä juuri nyt? Hyvä kysymys. 

     

Comments are closed.

Related Posts